Co nas nie zabije

What doesn't kill us
2017-03-10
2017-03-10
Jacek Żuławnik
Wim Hof, holenderski guru sprawności fizycznej, utrzymuje, że potrafi kontrolować temperaturę swojego ciała oraz panować nad reakcjami układu odpornościowego wyłącznie za pomocą siły umysłu. Kiedy dziennikarz śledczy Scott Carney zobaczył zdjęcie niemal nagiego Hofa siedzącego na lodowcu, potraktował je z zawodowym sceptycyzmem. Postanowił wziąć udział w szkoleniu prowadzonym przez Hofa, aby „zdemaskować szarlatana” i napisać o tym artykuł. Szkolenie opuścił jednak jako zagorzały zwolennik metody Hofa, a zamiast artykułu powstała książka.
Co nas nie zabije jest opowieścią o tym, jak Carney poznawał metodę Hofa, jak również relacją ze spotkań z osobami, które dzięki niej odzyskały witalność, wyleczyły się z chorób (również autoimmunologicznych) oraz straciły zbędne kilogramy. Rezultaty metody Hofa są fascynujące i byłyby wręcz niewiarygodne, gdyby nie fakt, że Hof i jego uczniowie biją rekord za rekordem, a także biorą udział w licznych eksperymentach medycznych, które potwierdzają skuteczność metody. Co nas nie zabije to zatem po części książka popularnonaukowa, a po części wciągająca opowieść o przesuwaniu granic ludzkich możliwości.

Kup Co nas nie zabije w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Co nas nie zabije

Oceny książki Co nas nie zabije

Opinie i dyskusje o książce Co nas nie zabije

Polecam wersje papirową jesli ktoś planuje trening wg W.H.

Polecam wersje papirową jesli ktoś planuje trening wg W.H.

Myślałam ,że będzie wiecej technik oddechowych Wimma Hofa ale to raczej opowieść o przygodach autora.Mimo wszystko warto przeczytać.

Całkiem niezła książka – dużo ciekawsza od „Zimnych kąpieli” Michała Sroki, mimo że w teorii mówi o tym samym: metodzie Wima Hofa oraz wpływie zimna na nasze zdrowie.

Autor, oprócz tego, że wyjaśnia założenia programu opracowanego przez holenderskiego Icemana, przywołuje wyniki badań naukowych oraz liczne przykłady osób, którym pomogły zimne kąpiele i ćwiczenia oddechowe. Przy okazji opowiada o swojej drodze od sceptycyzmu przez fascynację po pełne zaangażowanie w rewolucyjny program Hofa.

Warto przeczytać, jeśli chcemy poznać ciekawe spojrzenie na omawiany temat. Raczej nie ruszymy półnadzy na Kilimandżaro z inspiracji tą lekturą, ale może wprowadzimy parę korzystnych zmian do swojego życia.

1235 użytkowników ma tytuł Co nas nie zabije na półkach głównych
140 użytkowników ma tytuł Co nas nie zabije na półkach dodatkowych

Scott Carney
Scott Carney
Antropolog i dziennikarz śledczy, który w swoich artykułach i książkach łączy reportaż społeczny z etnografią. Był redaktorem „Wired”, a jego teksty ukazywały się również w pismach „Mother Jones”, „Foreign Policy”, „Playboy”, „Details”, „Discover”, „Outside” i „Fast Company.” Przygotowuje programy i materiały dokumentalne m.in. dla National Public Radio i National Geographic. W 2010 roku jego artykuł o dzieciach uprowadzonych do adopcji wyróżniono Nagrodą im. Ancila Payne’a przyznawaną w uznaniu dla wysokich wartości etycznych w dziennikarstwie. Polskim czytelnikom znana jest jego książka Czerwony rynek wyróżniona Nagrodą Clarion.

Czytelnicy Co nas nie zabije przeczytali również

Nawyki warte miliony. Jak nauczyć się zachowań przynoszących bogactwo Brian Tracy
Nawyki warte miliony. Jak nauczyć się zachowań przynoszących bogactwo
Brian Tracy
Kolejna bardzo dobra książka na mojej liście, do której z pewnością jeszcze kiedyś wrócę. Wydaje mi się, że popełniłem przy niej jeden zasadniczy błąd, a mianowicie nie stosowałem od razu na bieżąco części porad z tej książki i nie notowałem sobie najważniejszych punktów. Dobrze pokazuje to, że książki tego typu warto mieć jednak w formie fizycznej, a nie tylko jako audiobook, tak jak było w moim przypadku. Chociażby po to, żeby można było na bieżąco zaznaczać albo zakreślać sobie najważniejsze informacje. Mam też wrażenie, że trafiłem na tę książkę w dobrym momencie. Jest przydatna nie tylko w kwestii prowadzenia biznesu, ale spokojnie można znaleźć w niej zastosowanie również w wielu innych dziedzinach życia. Mam tylko trochę wrażenie, że niektóre rzeczy mogą być zbędne, jak na przykład aż tak skrupulatne ocenianie ważności zadań. Chociaż może to po prostu wynikać z mojej aktualnej sytuacji, gdzie nie prowadzę jeszcze biznesu na takim poziomie, żebym musiał zastanawiać się, czy delegować jakieś zadanie, komu je delegować i czy w ogóle ma to sens. Traktowałbym tę książkę bardziej jako zbiór wskazówek niż coś, do czego trzeba podchodzić jeden do jednego. Stosując się do wszystkich rad z wielu różnych książek, które miałem okazję przeczytać, można dojść do momentu, w którym samo planowanie zadań zaczyna zajmować masę czasu, który dałoby się przeznaczyć na o wiele bardziej potrzebne rzeczy. No ale znowu, może to być po prostu kwestia tego, że na razie jako freelancer nie prowadzę biznesu na taką skalę, gdzie musiałbym zlecać zadania innym i tylko nimi zarządzać.
Arek Bulanda - awatar Arek Bulanda
oceniła na829 dni temu
Bądź sprawny jak lampart. Jak pozbyć się bólu, uniknąć kontuzji i zwiększyć sprawność Glen Cordoza
Glen Cordoza Kelly Starrett
[...] Aby nauczyć się tworzenia bezpiecznych i stabilnych pozycji, z których możesz wyprowadzać ruch, potrzebujesz czegoś więcej niż wskazówki. Musisz poznać powód i sposób działania różnych systemów w organizmie. Taki właśnie cel przyświecał tworzeniu reguł stabilizacji tułowia i prawa rotacji. 𝗥𝗘𝗪𝗘𝗟𝗔𝗖𝗬𝗝𝗡𝗔 ! 𝗠𝗢Ż𝗡𝗔 Ś𝗠𝗜𝗔Ł𝗢 𝗣𝗢𝗪𝗜𝗘𝗗𝗭𝗜𝗘Ć 𝗞𝗟𝗔𝗦𝗬𝗞𝗔 𝗚𝗔𝗧𝗨𝗡𝗞𝗨 ! Książka dla tych, którzy chcą zdobywać i poszerzać swoją wiedzę w kwestii szeroko pojętego zdrowia i rozwoju fizycznego. Pozwala zdiagnozować co robiliśmy czy robimy nie tak, w związku nie tylko z ćwiczeniami, ale tak podstawową rzeczą jak poruszanie się czy ruchem, który wykonujemy podczas codziennych czynności. Wszystko jest tutaj przystępnie i zrozumiale "rozrysowane" w graficzny i w przydatny sposób przekazane. Jak prawidłowo stosować poznane techniki ruchu, by zastosować to podczas ćwiczeń. To również zebrane w jednym miejscu testy diagnostyczne, które możesz wdrożyć samemu do planu treningowego, by był on jak najbardziej efektywny i co najważniejsze bezpieczny. Zanim zrobisz sobie krzywdę. A jeśli już odczuwasz dyskomfort, ta książka pozwoli ci dojść do tego co robisz nie tak i da ci narzędzia do naprawy błędów. W każdym razie ta książka umożliwi ci podejście do nich czyli ćwiczeń w sposób jak najbardziej profesjonalny, ale i bezpieczny dla twojego ciała. Znajdziesz w niej infografiki, ryciny czy zdjęcia poszczególnych programów i zestawów ćwiczeń. Są porównania jak zrobić poprawnie dany ruch, a jak wygląda jego błędne wykonanie. Wszystko doskonale omówione "step by step" tak, żebyś sam sobie nie zrobił krzywdy podczas na przykład wykonywania swojego treningu. 𝗡𝗜𝗘𝗭𝗪𝗬𝗞𝗟𝗘 𝗣𝗥𝗭𝗬𝗗𝗔𝗧𝗡𝗔 ! 𝗪𝗔𝗥𝗧𝗢 𝗭𝗔𝗖𝗭ĄĆ 𝗢𝗗 𝗡𝗜𝗘𝗝 𝗭𝗔𝗡𝗜𝗠 𝗭𝗔𝗖𝗭𝗡𝗜𝗘𝗦𝗭 𝗖𝗢𝗞𝗢𝗟𝗪𝗜𝗘𝗞 Ć𝗪𝗜𝗖𝗭𝗬Ć ! A nawet jeśli już zacząłeś to pozwoli ci skorygować błędy jakie popełniasz. Nie pozostaje nic innego, jak ruszyć dupki z fotela i Ć𝗪𝗜𝗖𝗭𝗬Ć 𝗜 𝗚𝗜𝗠𝗡𝗔𝗦𝗧𝗬𝗞𝗢𝗪𝗔Ć ! 𝗨𝗠𝗬𝗦Ł 𝗜 𝗖𝗜𝗔Ł𝗢 ! 𝗡𝗔𝗝𝗟𝗘𝗣𝗜𝗘𝗝 𝗪 𝗧𝗘𝗝 𝗞𝗢𝗟𝗘𝗝𝗡𝗢Ś𝗖𝗜 !💪😉 𝗖𝗼ś 𝗗𝗼 𝗣𝗼𝘀ł𝘂𝗰𝗵𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗼𝗱𝗰𝘇𝗮𝘀 𝗖𝘇𝘆𝘁𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗶 Ć𝘄𝗶𝗰𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 : 🏋️‍♀️🤾‍♂️🚴‍♀️🤸‍♀️🚵‍♀️ https://www.youtube.com/live/Mg71qKLF9Fk?si=5Yz2j64XvSGEEKFK p.s. teraz idę na skakankę 👼😈
꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂ - awatar ꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂
Siła pędu Lech Kaniuk
Siła pędu
Lech Kaniuk
🔥 Siła Pędu: Odkryj Tajemnicę Przesuwania Granic Własnych Osiągnięć! 🚀💡 Czy istnieje magiczna siła, która pomaga ludziom osiągać niemożliwe? Wchodź śmiało, bo właśnie otwierasz drzwi do fascynującego świata "Siły Pędu"! Poznaj tajemnicę, dzięki której zwykli ludzie przekraczają granice swoich możliwości. 🌌✨ 💪💡 Wprowadzenie do "Siły Pędu": Co to takiego? "Siła Pędu" to potężna siła, która napędza nasze działania i pozwala nam osiągać wyjątkowe cele. Ta książka to przewodnik, który pokaże Ci, jak ją wykorzystać! 🚀 Przesuwanie Granic: Czy chciałbyś przekraczać własne ograniczenia? "Siła Pędu" to klucz do zdolności pokonywania trudności i wznoszenia się na nowe wyżyny. 🌟 Skąd Czerpać Energię? Czasami trudno jest utrzymać motywację na stałym poziomie. "Siła Pędu" ukazuje źródła energii, które pozwolą Ci trwać w akcji dłużej niż kiedykolwiek. 🌌 Tajemnice Skoncentrowania: Rozpraszacze to Twoi wrogowie, a skupienie to Twoje największe atuty. Ta książka odkrywa, jak zapanować nad myślami i skupić się na celu. 🎯 Cel Wewnętrzny i Zewnętrzny: Czy masz jasno zdefiniowane cele? "Siła Pędu" pokazuje, jak łączyć cele wewnętrzne z zewnętrznymi, tworząc potężny napęd do działania. 🔍 Navigacja Wyzwań: Każda droga ma swoje przeszkody, ale "Siła Pędu" to mapa nawigacyjna, która pomoże Ci przejść przez wyzwania, zyskując przy tym siłę i mądrość. 💎 Odkrywanie Potencjału: Co kryje się w Twoim wnętrzu? Książka ta pomaga odkryć ukryte umiejętności i talenty, które mogą zmienić Twoje życie. 🚗 Droga do Sukcesu: "Siła Pędu" to pojazd, którym możesz podróżować w kierunku sukcesu. Dzięki niemu odkryjesz, jak osiągać cele szybciej i efektywniej. 🔓 Klucz do Zmiany: "Siła Pędu" to klucz, który otwiera drzwi do zmiany i rozwoju. Dzięki niemu będziesz gotowy podjąć kroki, które przesuną granice Twoich osiągnięć. 📚🔑 Gotowy na podróż do tajemniczego świata "Siły Pędu"? Ta książka to Twoja przepustka do odkrywania potencjału, pokonywania wyzwań i osiągania wyjątkowych celów. Zaczynamy podróż razem! 🌠🚀
Patryk_k - awatar Patryk_k
Mózg chce więcej. Dopamina naturalny dopalacz Daniel E. Lieberman
Mózg chce więcej. Dopamina naturalny dopalacz
Daniel E. Lieberman Michael E. Long
Dopamina, czyli C8H11NO2 to samodzielny neuroprzekaźnik działający w obwodowym, jak i ośrodkowym układzie nerwowym. Czym jednak tak naprawdę jest i w jaki sposób wpływa na nasz mózg? Co z popularnym mitem definiującym dopaminę jako „hormon szczęścia”? Na te pytania oraz wiele innych stara się odpowiedzieć książka „Mózg chce więcej. Dopamina. Naturalny dopalacz”. Jej autorami są Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long. Daniel Lieberman to amerykański lekarz psychiatra oraz wykładowca na George Washington University, a Michael Long jest m.in. pisarzem, scenarzystą i mówcą publicznym. Jest to ich pierwsza wspólna książka. Oryginalne wydanie ukazało się w księgarniach w 2018 roku pod tytułem „The Molecule of More”. Wydanie polskie zostało opublikowane w 2019 roku przez Wydawnictwo JK w przekładzie Jarosława Irzykowskiego. Według początkowych rekomendacji autorzy „z biografii neuroprzekaźnika uczynili zajmującą lekturę”, a celem książki jest lepsze zrozumienie człowieczeństwa poprzez „pojęcie potęgi i grozy dopaminy”. Książka składa się z siedmiu głównych rozdziałów oraz obszernego wprowadzenia, które zawiera przegląd kluczowych koncepcji związanych z dopaminą m.in. przewijające się przez całą książkę „Cząsteczki chemiczne, kojarzone z tym, co jest na dole.” nazwane przez autorów „związkami tu i teraz (TiT)”. Zawartość książki została szczegółowo przedstawiona w spisie treści: od pierwszego rozdziału o miłości, poprzez narkotyki, panowanie, twórczość i szaleństwo, politykę, aż po postęp i harmonię. Tak szeroki przekrój tematów pokazuje, że autorzy chcieli objąć wszystkie obszary życia, w których dopamina odgrywa ważną rolę. Pierwszy rozdział poświęcony jest miłości. Autorzy przyglądają się w nim, jak dopamina napędza procesy zakochania i pożądania. Przez cały rozdział przywoływana jest jedna anegdota, na podstawie której wyjaśniane są kolejne mechanizmy, co znacząco ułatwia zrozumienie bardziej skomplikowanych procesów. Wprowadzony został tu termin „błąd przewidywania nagrody”. Autorzy odpowiadają na pytania, dlaczego miłość słabnie, tłumaczą mechanizm zauroczenia oraz chemiczne klucze do długotrwałej miłości. Zauważają, że w początkowej fazie związku wszystko wydaje się ekscytujące, a dopamina zalewa mózg nowością i możliwościami. Gdy jednak zanikają niespodzianki, poziom dopaminy spada, miłosna euforia gaśnie, a związek wymaga innych neuroprzekaźników TiT, takich jak oksytocyna, wazopresyna i endorfiny. W rozdziale o uzależnieniach (rozdział drugi) autorzy omawiają mechanizmy działania narkotyków, używek oraz uzależnień, takich jak pornografia czy gry wideo. Podkreślają, że substancje psychoaktywne potrafią skutecznie stymulować obwód pragnienia i tym samym silnie uzależniać (parafrazowane). Dla ułatwienia zrozumienia czytelnikowi przedstawiony zostaje również rysunek wizualizujący opisywane procesy. Szczególnie zapadł mi w pamięć cytat: „Jak wciągnę kreskę, czuję się jak nowy człowiek. A pierwsze, czego chce ten nowy, to kolejna kreska”. Idealnie ilustruje on fakt, że dopamina nie pozwala na zaspokojenie pragnienia, zawsze domaga się więcej, napędzając uzależnienie. Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long podsumowują ten rozdział stwierdzeniem, że używki wywołują nieustający głód substancji, co dobrze oddaje jeden z podtytułów tego rozdziału „Pragnienie jest trwałe, a szczęście ulotne”. W rozdziale zatytułowanym „Panowanie” autorzy pokazują dwie role dopaminy. Pierwszą z nich jako funkcja motywacyjna (dopamina jako kluczowe źródło motywacji do osiągania celów): „Dopamina pragnienia nakłania nas do tego, byśmy chcieli różnych rzeczy. Jest źródłem czystego pragnienia: dopomina się o więcej.” Druga to zaskakująco wytrwałość i samodyscyplina, umożliwiające planowanie i działanie. W rozdziale o twórczości i szaleństwie autorzy zauważają, że osoby o mocno „dopaminergicznym” temperamencie są zwykle bardzo kreatywne i poszukujące nowości. „Sztuka i nauka mają ze sobą więcej wspólnego, niż przypuszcza większość ludzi, gdyż jedno i drugie napędza dopamina.” Jednak nie jest to bez swoich niebezpieczeństw: „...podwyższona aktywność dopaminergiczna może przyćmić systemy TiT, ograniczając zdolność do wchodzenia w relacje z innymi ludźmi i poruszanie się po realnym, doczesnym świecie.” W części poświęconej polityce Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long analizują związki pomiędzy cechami osobowości, a poglądami politycznymi. Twierdzą, że konserwatyści i liberałowie kierują się różnymi motywacjami: liberałowie są napędzani dopaminą wyobrażeniem lepszej przyszłości oraz chęcią zmian. Cytując: „Postępowcy są idealistami wykorzystującymi dopaminę do tworzenia wyobrażeń świata o wiele lepszego niż ten, w którym obecnie żyjemy.”. Z kolei konserwatystom bliższy jest stabilny porządek, co autorzy wiążą z silnym układem TiT. Kolejny rozdział zatytułowany „Postęp” autorzy opisują wpływ dopaminy na wielkie migracje i rozwój cywilizacji. W skrócie, według nich dopamina jako mechanizm nagradzania ryzyka mogła odegrać kluczową rolę w przetrwaniu naszych przodków, którzy wędrowali do nieznanych krain. Ostatni rozdział „Harmonia” ma charakter poradnikowy i próbuje odpowiedzieć na pytanie, jak zrównoważyć działanie dopaminy i neuroprzekaźników TiT. W tej części autorzy zachęcają do stosowania prostych technik wspierających koncentrację tu i teraz (TiT). Książka Liebermana i Longa opatrzona jest bogatą bibliografią, a autorzy odwołują się do wielu prac z neurobiologii, psychologii i ewolucji. Dodatkowo po każdym rozdziale zachęcają czytelników do dalszej lektury. Obietnice złożone we wprowadzeniu (zwłaszcza te dotyczące rzucania nowego światła na wcześniej zadane pytania) zostały spełnione. Autorzy dostarczają nie tylko licznych anegdot i przykładów, ale także argumentów opartych na badaniach, choć w przypisach mogłyby pojawić się dokładniejsze dane umożliwiające samodzielną weryfikację przez czytelnika. Książka została napisana w sposób przystępny. Autorzy unikają żargonu naukowego, a przy wprowadzaniu bardziej skomplikowanych pojęć każdorazowo je objaśniają. Lektura jest stosunkowo lekka i przyjemna dzięki licznym przykładom z życia codziennego, co skłania do refleksji nad własnymi motywacjami i decyzjami. Pewnym problem tej książki jest jednak skłonność do nadmiernego uwydatniania roli dopaminy, przez co czytelnik może odnieść wrażenie, że stanowi ona niemal uniwersalne wyjaśnienie wszelkich zjawisk od miłości, uzależnień, twórczości, politykę itd. Pewnym ograniczeniem rozdziału poświęconego polityce jest to, że został on silnie osadzony w realiach amerykańskich, przez co traktowałabym go raczej jako analizę konkretnego przypadku. Mimo to książkę oceniam bardzo pozytywnie jako interesujące wprowadzenie do omawianej tematyki.
Martyna Gosławska - awatar Martyna Gosławska
oceniła na83 miesiące temu

Cytaty z książki Co nas nie zabije

To, co stworzyliśmy dla własnej wygody, czyni nas słabymi.

To, co stworzyliśmy dla własnej wygody, czyni nas słabymi.

Scott Carney Co nas nie zabije Zobacz więcej