Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

Okładka książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut autora Adam Szustak OP, 9788394356583
Okładka książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut
Adam Szustak OP Wydawnictwo: Fundacja Malak religia
religia
2016-12-14
2016-12-14

Kup Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut w ulubionej księgarnii

Oceny książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

Komentarz do Księgi Rut, w którym zawarta jest w skrócie miłość Boga do człowieka w różnych sytuacjach i okolicznościach. Trudno czyta się Stary Testament bez odpowiedniego wyjaśnienia i rozumienia kontekstów, stąd dobrze, że takie treści powstają.

Niezwykły komentarz księgi Rut ze Starego Testamentu. Książkę czyta się bardzo szybko. Opisy i wyjaśnienia wydarzeń są wyłożone prostym językiem do czego przyzwyczaił już ksiądz Adam.

Ogólnie książka dosyć mi się podobała. Historia Rut jest moją ulubioną starotestamentową opowieścią, a czytanie o ukrytych w niej przesłaniach to fascynujące doświadczenie. Podobało mi się zwłaszcza poznawanie znaczenia użytych w oryginalnym tekście słów, których głębia zaniknęła w polskim tłumaczeniu. Książeczkę tę czyta się szybko Jest napisana bez teologicznego zadęcia, co zawsze uważam za duży plus. Ogólnie ma bardzo pozytywny wydźwięk.
Niestety, jest w tej krótkiej książeczce kilka fragmentów, które dla mnie całkowicie zniweczyły jej pozytywne przesłanie i wszystkie inne zalety. Dla przykładu w jednym z początkowych rozdziałów o. Szustak pisze ironicznie: "Zrezygnować z własnych ambicji i pragnień na rzecz drugiego człowieka - przecież to przeżytek z czasów średniowiecza. Trwać w wierności wobec współmałżonka, który już nie kocha jak kiedyś albo co gorsza zdradza - przecież to wbrew zdrowej miłości własnej". Rozumiem, że o. Adam starał się powiedzieć, że miłość powinna być bezinteresowna, na dobre i na złe, ale chyba nie do końca przemyślał, co pisze. Przecież to jest zachęta do trwania w toksycznym związku i zmarnowania sobie życia! Taka relacja to nie miłość, to uzależnienie, i poczułam się bardzo nieswojo, widząc, że autor gloryfikuje coś takiego jako prawdziwą, bezinteresowną miłość. To zwyczajnie przykre, że ktoś tkwiący w tego rodzaju relacji może przeczytać ten fragment i uznać, że wyrwanie się z osobistego piekła byłoby egoizmem.
W dalszej części książki o. Szustak bardzo usilnie przekonuje czytelnika, że człowiek, nawet najdoskonalszy, jak tylko istota ludzka może być, zawsze będzie brudny i niegodny. Idea ta jest tak silnie podkreślana, że może doprowadzić do zupełnego zaniku poczucia własnej wartości. A że autor mówi również, że pogarda dla samego siebie zawsze pochodzi od szatana i powinniśmy się jej wstydzić, tworzy się w ten sposób błędne koło, którego nijak nie jesteśmy w stanie przerwać.
Podsumowując, główną cechą tej książki jest dla mnie zmarnowany potencjał. Mogła być to lekka, pouczająca, podnosząca na duchu lektura. Dla mnie jednak zupełnie zrujnowało ją kilka bardzo szkodliwych przekazów. Zdecydowanie bardziej od czytania tej książki polecam samodzielne studiowanie Księgi Rut, bo to naprawdę niesamowita opowieść.

293 użytkowników ma tytuł Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

Adam Szustak OP
Adam Szustak OP
Do zakonu dominikanów wstąpił w 1999 r. Pierwsze śluby zakonne złożył 18 sierpnia 2000 r. a wieczyste 18 kwietnia 2004 r. Święcenia kapłańskie w Zakonie Braci Kaznodziejów przyjął 4 grudnia 2004 r. Był m.in. duszpasterzem akademickim DA „Beczka” w Krakowie. Autor kilkunastu książek i audiobooków.

Okładka książki Odłóż tę książkę i zrób coś dobrego Małgorzata Chmielewska, Błażej Strzelczyk, Piotr Żyłka
Okładka książki Kobieta boska tajemnica Joachim Badeni OP, Judyta Syrek
Kobieta boska tajemnica Joachim Badeni OP, Judyta Syrek
Okładka książki Sposób na (cholernie) szczęśliwe życie Małgorzata Chmielewska, Błażej Strzelczyk, Piotr Żyłka

Cytaty z książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut

Dodaj cytat z książki Serce w serce. Komentarz do Księgi Rut