Najnowsze artykuły
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać5
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2

- Kameleon
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 837298512X
Leila, światowej sławy artystka, to kobieta swoich czasów. W latach sześćdziesiątych szukała zapomnienia w narkotykach, romansach, podróżach, a nawet w małżeństwie i macierzyństwie. Teraz, zakochana w młodszym mężczyźnie, cierpi katusze, gdy on ją opuszcza. Próby uwolnienia się z erotycznego nałogu dają początek zmysłowej i duchowej odysei. Leila poznaje reguły miłości i odkrywa tajemnicę szczęścia.
Kup Babski blues w ulubionej księgarnii
Oceny książki Babski blues
- Feministycznie 1
- Poddałam się :/ 1
- Miałam/Sprezentowałam 1

Erica Jong
Amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze. Jej najbardziej znaną powieścią jest sprzedany w 12,5 mln egzemplarzy "Strach przed lataniem" (1973). W powieściach porusza tematy seksualnego tabu w zachowaniach pomiędzy kobietą a mężczyzną, nie stroni od śmiałych opisów erotycznych, jej twórczość cechuje ironiczne, ostre poczucie humoru. Dla swojego pokolenia ukuła termin "pokolenie odbijanej piłeczki", czego manifestem był wspomniany "Strach przed lataniem".
Jako poetka dała się poznać z sześciu tomików poezji, nagradzanych m.in. prestiżową nagrodą Bess Hokin Prize of Poetry, której laureatką była również Sylvia Plath. Jong jest również autorką książki dla dzieci pt. Megan's Two Houses, która w zamierzeniu miała pomóc dzieciom przetrwać i zrozumieć rozwód rodziców.
Jej książki przetłumaczono na 27 języków, w tym również na polski.
Ze strony ojca jest pochodzenia polsko-żydowskiego.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Babski blues
Mam problem z oceną tej książki. Z jednej strony fabuła wydała mi się pretekstowa i w ogóle mnie nie zainteresowała, główna bohaterka momentami irytowała ogromnie, a szereg powtórzeń znużył lekturą. Z drugiej, wiele z myśli zawartych w tej powieści wydało mi się bardzo trafnych i, mimo upływu lat, nadal aktualnych. Także nie żałuję lektury, ale też nie zachęcałabym do niej jakoś przesadnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to27,06,98
27,06,98
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie podoba mi sie
nie podoba mi sie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopłuczyny po trylogii zapoczątkowanej "Strachem przed lataniem" , spokojnie można sobie podarować - autorka powtarza wcześniejsze wyeksploatowane już motywy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torewelacyjna książka na rozstania.zawsze w takich chwilach do niej wracam.do obecnych tam słyszalnych duszą dźwięków Bessie Smith.na poprawienie nastroju najlepsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka , do której lubię wracać...
Książka , do której lubię wracać...