Dyktator

Okładka książki Dyktator autora Robert Harris, 9788378854548
Okładka książki Dyktator
Robert Harris Wydawnictwo: Albatros Cykl: Trylogia rzymska (tom 3) powieść historyczna
powieść historyczna

Kup Dyktator w ulubionej księgarnii

Dyktator

Oceny książki Dyktator

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dyktator

Co tu dużo mówić. Słowa szacunku dla autora za tak dobrze napisaną serię!

Co tu dużo mówić. Słowa szacunku dla autora za tak dobrze napisaną serię!

Przeciętna.

Przeciętna.

Ta część trylogii jest dużo lepsza niż pierwsze dwie. Zżyłem się z Cyceronem i Tirionem, mnóstwo dowiedziałem, w końcu połączyłem w głowie większość znanych postaci tego okresu. Teraz chyba czas wrócić po latach do Ja, Klaudiusz.

1141 użytkowników ma tytuł Dyktator na półkach głównych
203 użytkowników ma tytuł Dyktator na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dyktator

Robert Harris
Robert Harris
Brytyjski pisarz, dziennikarz i komentator polityczny, wyróżniony tytułem Felietonisty Roku. Absolwent wydziału literatury angielskiej Uniwersytetu w Cambridge. Pracował jako reporter telewizji BBC, dziennikarz prasowy i komentator polityczny w brytyjskich dziennikach „The Observer”, „Sunday Times” i „The Daily Telegraph”. Harris jest autorem kilku światowych bestsellerów, napisanych w konwencji thrillera powieści nawiązujących do wydarzeń z historii starożytnego Rzymu (Pompeje, Cycero, Spisek i Dyktator),drugiej wojny światowej oraz współczesnej polityki. Cztery z nich (Vaterland, Enigma, Archangielsk i Autor widmo) zostały zekranizowane, m.in. przez Romana Polańskiego. Książki Harrisa przetłumaczono na 30 języków. W czasach działalności dziennikarskiej napisał kilka książek z gatunku literatury faktu, między innymi na temat wojny o Falklandy czy fałszywych dzienników Hitlera. W 1992 roku ukazał się Vaterland, jego pierwsza powieść, opowiadająca alternatywną wersję historii, w której naziści wygrywają drugą wojnę światową. Zarówno Vaterland, jak i wydaną trzy lata później Enigmę wkrótce sfilmowano. Na podstawie Archangielska z 1999 roku powstał miniserial telewizyjny. W XXI wieku Robert Harris podjął tematykę historii starożytnego Rzymu w powieści Pompeje oraz w Trylogii rzymskiej obejmującej książki Cycero, Spisek i Dyktator. Natomiast w roku 2007 opublikował powieść Autor widmo – historię o brytyjskiej polityce na najwyższych szczeblach. Na jej podstawie razem z Romanem Polańskim napisał scenariusz do filmu Ghost Writer. Ich praca została nagrodzona Cezarem za najlepszy scenariusz adaptowany. Współpraca i przyjaźń z Polańskim zaowocowała powieścią Oficer i szpieg, w której Harris, zachowując dokumentalną wierność historycznym faktom, brawurowo opisuje sprawę Dreyfusa − największy polityczny skandal we Francji pod koniec XIX wieku.

Pax Romana Adrian Goldsworthy
Pax Romana
Adrian Goldsworthy
Adrian Goldsworthy w „Pax Romana” podejmuje temat jednego z najczęściej idealizowanych okresów w dziejach Europy – rzekomego „złotego pokoju” w cesarstwie rzymskim. Autor od początku podważa popularne wyobrażenie, że panowanie Rzymu było łagodne i sprawiedliwe. Zamiast tego pokazuje, że pokój rzymski był w dużej mierze wynikiem brutalnej siły, przemyślanej polityki i nieustannej gotowości do stosowania przemocy. Goldsworthy pisze przystępnie, ale nie upraszcza historii. Potrafi łączyć wojskową precyzję z analizą polityczną i społeczną, dzięki czemu czytelnik widzi, jak funkcjonował mechanizm władzy w imperium. Dużą wartością książki jest obalenie mitu o „humanitarności” Rzymian – zamiast tego dowiadujemy się, że ich pokój oznaczał dominację zwycięzców, a nie harmonię między narodami. Mimo ciężkiego tematu lektura jest zajmująca, bo autor ma talent narracyjny i umie przywoływać liczne przykłady – od podboju Brytanii po bunt w Judei. Nie ma tu suchego wykładu, ale raczej dynamiczna opowieść o tym, jak imperium utrzymywało swoje granice i dlaczego tak wielu ludzi godziło się na panowanie Rzymu. Podsumowując: „Pax Romana” to książka, która zdejmuje złoty pył z obrazu starożytności. Pokazuje Rzym realistycznie – jako państwo bezwzględne, ale też niezwykle skuteczne w budowaniu stabilności. Dla osób zainteresowanych starożytnością to lektura obowiązkowa, bo pozwala krytycznie spojrzeć na hasło, które w podręcznikach brzmi często zbyt idealistycznie.
TerroR - awatar TerroR
Templariusze. Rozkwit i upadek zakonu świętych wojowników Dan Jones
Templariusze. Rozkwit i upadek zakonu świętych wojowników
Dan Jones
W mroku średniowiecznych krużganków, gdzie blask świec tańczy na kamiennych ścianach, a szepty wiatru niosą echa odległych bitew, rodzi się opowieść, która wciąż nie pozwala spać spokojnie. „Templariusze. Rozkwit i upadek zakonu świętych wojowników” Dana Jonesa nie jest zwykłą książką historyczną. To portal – subtelny, lecz nieodparty – prowadzący w głąb labiryntu, gdzie wiara splata się z mieczem, a złoto z popiołem stosów. Zacznijmy od ciszy roku 1119. Jerozolima, świeżo odzyskana, ale wciąż krucha jak szkło. Kilku rycerzy, brudnych od pyłu dróg i krwi, klęka w kaplicy Grobu Pańskiego. Nie marzą o bogactwie ani sławie. Chcą jedynie strzec tych, którzy idą boso za krzyżem. Hugo z Payens i jego towarzysze – pielgrzymi o sercach wojowników. W tym momencie, w tej skromnej przysiędze, rodzi się coś, co miało zmienić oblicze świata. Jones opowiada to z niemal mistyczną powagą, jakby sam wsłuchiwał się w odległy dźwięk mieczy uderzających o tarcze. Z czasem zakonnicy stają się legendą. Ich białe płaszcze z czerwonym krzyżem niosą grozę na polach bitew Outremeru. Są nieustraszeni, bo śmierć w walce oznacza dla nich tylko przejście do chwały. Autor nie ukrywa brutalności – chaos krucjat, kurz, pot i krew, fanatyzm miesza się z zimną kalkulacją. Templariusze nie są aniołami w zbrojach. Są ludźmi, którzy odkryli, że miecz może być przedłużeniem modlitwy, a handel – narzędziem przetrwania. Z biegiem dziesięcioleci ich sieć bankowa rozrasta się jak niewidzialna pajęczyna nad Europą i Lewantem. Królowie pożyczają od nich złoto, papieże szukają rady, a oni sami stają się potęgą, której nikt nie śmie otwarcie kwestionować. I właśnie wtedy nadchodzi cień. Najpiękniejsza, najbardziej poruszająca część książki rozgrywa się w mroku lochów Filipa IV Pięknego. 13 października 1307 roku – piątek. Dzień, który do dziś nosi piętno klątwy. Jones opisuje upadek z chirurgiczną precyzją, ale i głębokim zrozumieniem tragizmu. Nie ma tu tanich sensacji. Są za to tortury, zdrada, zimna kalkulacja władcy, który pożądał nie tyle herezji, ile skarbów. Jakub de Molay, ostatni wielki mistrz, płonący na wyspie na Sekwanie, rzuca przekleństwo, które miało brzmieć przez stulecia. Czy naprawdę? Jones nie spekuluje. Pokazuje fakty – i zostawia nas z dreszczem. Lektura tej książki przypomina spacer po opuszczonym zamku templariuszy o zmierzchu. Każdy korytarz kryje kolejną tajemnicę. Dlaczego tak potężna organizacja upadła tak nagle? Czy naprawdę była tylko ofiarą chciwości króla, czy też sama stała się zbyt wielka, by istnieć? Jones nie demaskuje mitów o Świętym Graalu ani ukrytych skarbach. Robi coś znacznie bardziej wartościowego – udowadnia, że prawdziwa historia jest o wiele bardziej intrygująca niż jakakolwiek legenda. W jego opowieści templariusze stają się lustrem. Lustrem dla naszych czasów. Globalna organizacja potężniejsza niż państwa, finanse splatające się z polityką, propaganda, chciwość, zdrada i wiara, która potrafi zarówno wznosić, jak i palić na stosie. Czy naprawdę odeszli? Czasem, gdy patrzy się na dzisiejszy świat wielkich korporacji, tajnych porozumień i nieustającej walki o wpływy, ma się wrażenie, że ich cień wciąż pada na mapę. Dan Jones pisze jak kronikarz, który sam kiedyś nosił miecz. Jego styl jest klarowny, dynamiczny, chwilami poetycki, a chwilami bezlitosny. Książka płynie jak rzeka – od źródeł w Judejskiej pustyni, przez burzliwe wody krucjat, aż po ujście w płomieniach Paryża. Czyta się ją jednym tchem, lecz po zamknięciu okładki jeszcze długo pozostaje w duszy. Jeśli szukacie nie tylko faktów, lecz także refleksji nad naturą władzy, ludzkiej ambicji i ceny, jaką płaci się za wielkość – sięgnijcie po tę książkę! Templariusze odeszli, ale ich lekcja pozostaje. Potęga jest ulotna. Wiara – wieczna. A między jednym a drugim toczy się historia, która wciąż nas fascynuje. I być może właśnie dlatego, w cichych nocach, gdy wiatr uderza w okna, wciąż słyszymy odległy tętent kopyt białych rumaków niosących rycerzy w czerwonych krzyżach. Wciąż jadą. I wciąż strzegą czegoś, czego my sami jeszcze nie potrafimy nazwać. Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa @znak_koncept @wydawnictwoznakpl (współpraca reklamowa) 🩷.
burgundowezycie - awatar burgundowezycie
ocenił na101 dzień temu