Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać0
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać1
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać442
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
Raport mniejszości

- fantasy, science fiction
- Opowiadania zebrane Philipa K. Dicka (tom 4)
- Dzieła wybrane Philipa K. Dicka
- Minority Report
- 2016-10-11
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 9788380620469
- Janusz Szczepański
- Ekranizacje:
- Raport mniejszości (2002)
Czwarty w pięciotomowym zbiorze wszystkich opowiadań wybitnego pisarza SF obejmuje utwory z lat 1954–1963. To okres, w którym nastąpił prawdziwy wysyp powieści Dicka, natomiast mniej już pisywał krótkich opowiadań. Tytułowe dziełko doczekało się wersji filmowej wyreżyserowanej przez Stevena Spielberga, a „Epoka beztroskiej Pat” stała się inspiracją dla jednej z najlepszych powieści Dicka, „Trzy stygmaty Palmera Eldritcha”. Podobnie „Prawda półostateczna” wyrosła z opowiadania „Na obraz i podobieństwo Yanceya”. Niniejszy zbiór ukazuje Philipa K. Dicka w jego niezrównanej formie.
Kup Raport mniejszości w ulubionej księgarnii
Raport mniejszości
Mój top 3 opowiadań z tego tomu to: 1. "Coś nowego dla Nicole" - interesująca koncepcja sprawowania rządów za pomocą swoistego "kultu jednostki". 2. "Na modłę Yancy'ego" - jak wyżej, tylko z pewną drobną różnicą. 3. "Orfeusz na glinianych nogach" - zakończenie tego opowiadania mnie rozwaliło :D Natomiast tytułowy "Raport mniejszości" okazał się dla mnie zbyt skomplikowany - nie do końca zrozumiałam te wszystkie kombinacje.
Oceny książki Raport mniejszości
2501 użytkowników ma tytuł Raport mniejszości na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 285
- Przeczytane 1 178
- Fantastyka 26
- Philip K. Dick 16
- Science Fiction 12
- 2019 9

Inne materiały dotyczące książki Raport mniejszości

Gdyby naziści wygrali wojnę...

Pisarze skazani na ekranizacje
Cytaty z książki Raport mniejszości
Choroba psychiczna i paranormalne siły są ze sobą blisko związane, jak w zjawisku poltergeista. Wielu schizofreników paranoidalnych to telepaci. Wychwytują nieprzychylne myśli z otoczenia.
Rozwiń ZwińJesteś organizmem biofizycznym z wbudowanymi odruchami. Żyjesz, a wszystko, co żyje, walczy o przetrwanie. I jeśli zajdzie taka konieczność, będziesz walczył, Hada.
Jesteś organizmem biofizycznym z wbudowanymi odruchami. Żyjesz, a wszystko, co żyje, walczy o przetrwanie. I jeśli zajdzie taka konieczność,...
Rozwiń Zwiń,,Jeśli chcemy wyeliminiować wojny, musimy zacząć od umysłów ludzi, bo tam rodzą się wszelkie konflikty''.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Raport mniejszości
Niestety dałem się nabrać na opis z okładki- i nagle zaskoczenie, że inspiracją do świetnego filmu sci-fi o tym samym tytule jest nie powieść, a jedynie 30-stronicowe opowiadanie, i to tylko jedno z wielu w tej książce...
Choć trzeba oddać, że to opowiadanie wyróżniające się najmocniej na plus - wartka akcja już od pierwszych zdań, pomysł na funkcjonowanie świata przyszłości całkiem ciekawy, finał zaskakujący ale też całkiem zmyślny i zmuszający do refleksji. Poza tym opowiadaniem, mamy sporo innych nowel, wśród których są i całkiem ciekawe (o detektywie i robocie-zbrodniarzu),kompletnie absurdalne ("Beztroska Pat" - niesamowite, że stanowi ona wstęp do większego dzieła, a "Raport Mniejszosci" nie...),jak i te bardziej skomplikowane i niejednoznaczne (o podwójnych szpiegach w powojennych czasach). Ogółem, bardzo nierówny zbiór opowiadań.
Philip Dick plasuje się w moim prywatnym rankingu klasyków sci-fi wciąż nieco wyżej od Asimova - choć chyba najbliżej mi do Clarke'a i jego Odysei Kosmicznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć trzeba oddać, że to opowiadanie wyróżniające się najmocniej na plus - wartka akcja już od pierwszych zdań, pomysł na funkcjonowanie świata...
Zdecydowanie najlepszy zbiór opowiadań autora okraszony tytułowym opowiadaniem, które mogłoby figurować jako oddzielna książka. Na pewno jest to zbiór najbardziej jednorodny tematycznie, gdzie przewodnimi motywami są: postapo, technologia i walka o władzę.
Opowiadania mają wydźwięk bardzo pesymistyczny. Przedstawiają społeczeństwo po kataklizmie po wojnie termojądrowej, która pozostawiła po sobie piętno, które widać na każdym kroku, mutacje, brak terenów pod uprawy, brak perspektyw, pesymizm. Społeczeństwo próbuje temu zaradzić stawiając na wszelkiego rodzaje technologii (SI, roboty, drony) oraz poprzez kolonizacje Układu Słonecznego. Aczkolwiek technologia jest też wykorzystywana o walkę o władzę. Wszelaka kontrola społeczeństwa z jednej strony poprzez kreowanie rzeczywistości za pomocą środków przekazu nadzorowanych prze SI z drugiej wykorzystywanie robotów czy mutantów (prekognitów) do eliminacji przeciwników.
Dodatkowym smaczkiem jest opowiadanie będące prekursorem powieści Trzy stygmaty Palmera Eldrichta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania mają wydźwięk bardzo pesymistyczny. Przedstawiają społeczeństwo po kataklizmie po wojnie termojądrowej,...
- część opowiadań (szczególnie pierwsza 1/3) świetnie napisana - bardzo lekko się czytało, przypominało mi to lekturę niektórych książek Stephena Kinga
- pomysłowe, dowcipne, niektóre opowiadania bardziej dosadne, niektóre płytsze
- czuć klimat zagrożenia nuklearną apokalipsą i ambicji podboju kosmosu z czasów zimnowojennych
Autofab 8/10
Czas Wesołej Pat 6/10
Rezerwowy 6/10
Co zrobimy z Raglandem Parkiem 7/10
Bloblem być (albo nie być) 8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- pomysłowe, dowcipne, niektóre opowiadania bardziej dosadne, niektóre płytsze
Autofab 8/10
Serwisant 9/10
Monopolistka...
Chyba łatwiej byłoby oceniać każde opowiadanie z osobna, zbyt różnorodna tematyka i ich jakość, żeby sprawiedliwie ocenić całość.
Za ten zbiór opowiadań brałem się przez ładnych parę, jak nie naście lat. Zaczęło się od filmu o tym samym tytule, film jest świetny i dalej taki zostaje choć minęło 12 lat. Więc chciałem przeczytać opowiadanie na podstawie, którego został stworzony scenariusz. Dobrnąłem do niego. Lipa. Zawiodłem się, jedno ze słabszych opowiadań. I tutaj książka poszła w odstawkę. Dokończyłem.
I warto. Lubię styl Dicka, może chaotyczny i nie do końca dopracowany, ale opowiadania pisał do gazet, które i tak grosze płaciły, swoje co nie co wtrącały bez konsultacji z autorem. ale mniejsza z tym. Podoba mi się zwykły Kowalski jako główny bohater. Nawet wiceprezydentem zostaje zwykły działacz związkowy (skąd ja to znam). Szary Obywatel i sprawy które go przerastają.
Klimat antywojenny, antyglobalistyczny, anty polityczny. Czysta wręcz anarchia ;-)
I zgodzę się z autorem, że nie ma co się bać wielkiego jak wieżowiec robota niszczącego nasz dom, to bajka. Ale tego, że kuchenka zamknie nas w domu tak. Jeśli autor już w latach 50 się tego bał, to co by powiedział na obecne czasy. Jakoś bez problemu wyobrażam sobie lodówkę, która nie chce się otworzyć, bo na liście zakupów wpisałem sobie piwo ;-)
"Bestroska Pat", przecież już tak jest i już w czasach autora było. Lalka Barbie w każdym domu, wydatki na tą lalkę większe niż na własną garderobę. Teraz włączamy telewizje (jak w latach 50 w Stanach) kupujemy kolejną "inteligentną" zabawkę, która za nas ma wychować dzieci. A za lat kolejnych 50? Przecież są kanały tv dla niemowlaków, o zgrozo.
Automaty sterujące życiem ludzi (fabryki, wydawnictwa gazet) u Dicka, u nas systemy sterujące bankowością i giełda. Nie trzeba mieć paranoi żeby zauważyć, że jak wymknie się to spod kontroli będzie źle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle lektura zajęła mi sporo czasu i jakoś nie mam ochoty wracać do każdego opowiadania z osobna.
Jak to ze zbiorem opowiadań, jedne lepsze, inne słabsze. Najlepsze wg mnie - tytułowe, Wzór Yancy'ego, My, odkrywcy, Gra wojenna, Gdyby nie Benny Cemoli oraz pełne nawiązań do innych autorów SF - Projekt i Orfeusz kulawy. Najsłabszy - Zastępca oraz Występ. Myślę że większość (jeśli nie wszystkie) obroniłyby się, gdyby były rozwinięte (oczywiście z sensem) do 100-150 stron. Jedyna wada opowiadań zbyt często za szybko się kończą. Dobre opowiadania na 10-20 stron pozostawiają niedosyt... ale z drugiej strony lepszy niedosyt niż słabe rozciąganie go na siłe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne opowiadania. Rzadko sięgam po takie książki, bo kilka razy się zawiodłem, ale tutaj jestem bardzo zadowolony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań. Niektóre świetne i genialne, niektóre zwyczajne. Moim zdaniem część zasługiwałaby na dłuższe rozwiązanie w formie całej powieści
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu świetne, dające do myślenia opowiadania, wysoki poziom utrzymywany cały czas, bez spadków choćby na chwilę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo długo czytałem tę książke. Zacząłem kilka lat temu na czytniku, który potem mi się zawieruszył. Wróciłem do niej po długim czasie i stwierdzam, że jest po prostu bardzo dobra i przyjemna. Oczywiście jak to zbiór opowiadań - są nierówne. Czasem lepsze, niektóre chciałoby się pominąć. Potrafi jednak zainteresować i wciągnąć, roztaczając przed czytelnikiem alternatywne wizje przyszłości. Takie, które nigdy się nie sprawdzą, ale fajnie jest o nich pomarzyć i wyobrazić sobie proponowane przez Dicka światy równoległe.
Bardzo długo czytałem tę książke. Zacząłem kilka lat temu na czytniku, który potem mi się zawieruszył. Wróciłem do niej po długim czasie i stwierdzam, że jest po prostu bardzo dobra i przyjemna. Oczywiście jak to zbiór opowiadań - są nierówne. Czasem lepsze, niektóre chciałoby się pominąć. Potrafi jednak zainteresować i wciągnąć, roztaczając przed czytelnikiem alternatywne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny zbiór opowiadań, większość uważam za bardzo udane. Nie trafiły do mnie opowiadanie z Prezydronem. Jednak reszta prezentuje świetny poziom, co gorsza jest całkiem ponadczasowa i zmusza to zastanowienia się (np Yancy)