Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

2009-01-01
2008-03-27
978-83-240-1168-1
Marzena Chrobak
Latający cyrk Eduardo Mendozy czyli alternatywna historia początków naszej ery. W roku I n.e. pewien niewydarzony rzymski patrycjusz Pomponiusz Flatus, filozof z zamiłowania, wprawny orator o duszy detektywa przypadkiem trafia na rubieże Cesarstwa Rzymskiego, do Palestyny. Szuka źródła o cudownych właściwościach, ale jedyne, co znajduje, to problemy gastryczne. Nieprzychylny los wypłatał mu figla i gdyby nie pewien chłopiec o imieniu Jezus składający propozycję nie do odrzucenia, z Pomponiuszem byłoby krucho, a ktoś niepowołany skończyłby żywot na krzyżu. Mały urwis zleca Rzymianinowi śledztwo w sprawie zabójstwa niejakiego Epulona, o które oskarżony został Józef, mąż Marii i ojciec Jezusa. "Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa" jest jednym wielkim mrugnięciem oka do czytelnika. Autor żongluje historycznymi faktami, imionami i miejscami, tworząc komiczny historyczny miszmasz i zapraszając do spojrzenia na początek naszej ery w nieco mniej zobowiązujący sposób. W najnowszej powieści Mendoza powraca w swej najlepszej formie.

Kup Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

2966 2085

Oceny książki Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

Interesująca.

Interesująca.

Pomponiusz Flatus w poszukiwaniu źródła mądrości trafia do Galilei, gdzie na prośbę nastoletniego Jezusa, podejmuje się dowieść niewinności Józefa, oskarżonego o morderstwo.
To miało być chyba coś w rodzaju prologu do Ewangelii - alternatywne spojrzenie na postaci biblijne, dopisanie niektórym z nich przeszłości, motywacji i powiązań, a wszystko to doprawione humorem. Zamierzenie nie było złe. Sęk w tym, że styl Mendozy jest dla mnie absolutnie niezjadliwy i na dłuższą metę nie nadający się do czytania - przeładowany ozdobnikami, językowymi zawijasami i upartym powtarzaniem żartów, które były żenujące już za pierwszym razem. To wszystko jako tako bawi przez pierwsze pięć stron, a potem staje się tak strasznie męczące, że przestaje się chcieć nadążać za akcją. Ogółem jest tu strasznie dużo wysiłku włożonego w próby bycia niesamowicie zabawnym za wszelką cenę - a wszystko to jak krew w piach, bo budzi głównie ziew i przewracanie oczami.

Sama nie pamiętam, od której książki zakochałam się w Mendozie, ale najprawdopodobniej była to historia Pomponiusza. Wspaniale opowiedziana, przewrotnie postawiona na głowie opowieść. Początek troszkę nużący, a potem po prostu szkoda odkładać, bo bardzo chce się wiedzieć, co dalej. Rozumiem, że niektórzy nie są nią zachwyceni, bo każdy może mieć własne zdanie. Mnie urzekła. Pomponiusz i Jezus rozwiązujący zagadkę kryminalną, a wszystko to na tle biblijnych postaci oraz Nazaretu z początków naszej ery. I jeszcze do tego język, którym posługuje się Pomponiusz - mistrzostwo świata. Warto poświęcić te parę chwil, chociaż książka niełatwa jest do zdobycia.

1416 użytkowników ma tytuł Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa na półkach głównych
318 użytkowników ma tytuł Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

Eduardo Mendoza
Eduardo Mendoza
Eduardo Mendoza Ceballos urodził się w 1943 roku w Barcelonie. W pierwszej połowie lat 60 XX wieku studiował prawo, mieszkał w Nowym Jorku w latach 1973-1982. Jego debiutem literackim była wydana w 1975 roku "Prawda o sprawie Savolty". Swoją twórczość określa mianem literackiego pijaństwa bądź powieściowego chuligaństwa. Pytany, czy jest pisarzem postmodernistycznym, odpowiada, że „post-post, kiedy już przeszła kawalkada i przejeżdża się spychaczem, zgarniając wszystko”.

Jaskinia filozofów José Carlos Somoza
Jaskinia filozofów
José Carlos Somoza
Somozę znam na ten moment jedynie z „Klucza do Otchłani”, ale wyrósł dla mnie błyskawicznie na bardzo ciekawego autora, co „Jaskinia Filozofów” tylko potwierdziła. Hiszpan nie tylko ma niezły warsztat, stałą stylistykę opierającą się o połączenie tajemnicy z przemocą, ale przede wszystkim do jego stałych zagrywek należą wymyślne koncepty na swoje historie. W tym przypadku przechodzi samego siebie, tworząc kryminał w Antycznej Grecji. Oprócz świetnego duetu Heraklesa Pontora (tropiciela tajemnic, czyli detektywa) oraz jego zleceniodawcy (filozofa z Akademii Platońskiej) – świetna dynamika między przeciwstawnymi temperamentami i poglądami, swoją drogą - tajemniczej śmierci młodego efeba z wspomnianej Akademii rozszarpanego przez wilki otrzymujemy Ateny dopiero co oderwane spod władzy Sparty. Mamy szeroki komentarz co do naiwności filozofów wierzących w cnotę, a niedostrzegających skali hedonizmu swoich podopiecznych oraz komentarz filozoficzny, przede wszystkim względem rzekomego świata idei. W pewnym sensie to jest to, co już doskonale znamy z „Klucza do Otchłani” - raz jeszcze będziemy obnażać czy rzeczywiste są prawidłowości, które dostrzegamy i raz jeszcze będziemy szukać klucza, tym razem do interpretacji „Jaskini Filozofów”. To co jest najlepsze, że książka, która czytamy, sama w sobie jest książką, którą z kolei tłumaczy w osobnej – czy aby na pewno? - opowieści pewien tłumacz, którego liczne przypisy pełne przemyśleń, jego własnej historii i podpowiedzi tworzą osobną historię. Metazabawy formą oraz szkatułkowa forma zrealizowane są wyśmienicie, budując nie tylko napięcie, ale i dodając całości kolorytu. „Tłumacz z przypisów” podrzuca czytelnikowi trop interpretacyjny w postaci 12 prac Heraklesa, ale czy ten jest właściwy czytelnik musi odpowiedzieć sobie, tym bardziej czy nasz tłumacz jest w ogóle wiarygodnym źródłem jakichkolwiek informacji. Dobry – choć podsuwający zbędne tropy - kryminał, obnażający prawdziwe oblicze wybitnie dionizyjskich Aten oraz wyśmienita zabawa formą, która trzyma w nieustannym napięciu. To jedna z tych książek, którymi można się delektować. Czy zło wynika z niewiedzy czy instynktu? Co jest prawdą, czy istnieje świat idei? Na to musicie odpowiedzieć sobie sami. W moim przypadku stanowisko autora, wyrażone dobitnie i z wielką śmiałością, pokrywa się z moim. Uważam głos Somozy za bardzo pożyteczny, podobnie jak i jego pióro, chociaż nie będę udawał - jeśli szukacie tylko filozofię, to Somoza rzuca tym "jakie są stanowiska" i jaki ma do nich stosunek, ale już nie rzuca zbyt ochoczo "jakie są argumenty". Polecam.
Wiwchan - awatar Wiwchan
Historia oblężenia Lizbony José Saramago
Historia oblężenia Lizbony
José Saramago
Nie będę obiektywna, bo uwielbiam przepiękną literaturę José Saramago. Każdy akapit zachwyca od pierwszego do ostatniego słowa. Eksperymenty językowe w jego wykonaniu to szermierka słowna, wszechobecna ironia, pastisz, łączenie realizmu z fantastyką, mieszanie planów czasowych, dbałość o językową charakterystykę każdego z bohaterów. Powieści Saramago układają się w piękne historie, i ta również oczarowuje, porywa, hipnotyzuje. To Wielka Literatura. Raimundo Silva jest redaktorem w portugalskim wydawnictwie. Wiedzie spokojne, stateczne, wręcz nudne życie do momentu, w którym z niewiadomych motywów zmienia zasadniczą kwestię w jednej z poprawianych książek, w "Historii oblężenia Lizbony." Przecząc faktom historycznym oraz zamysłowi autora, Raimundo oznajmia, że Krzyżowcy nie pomogli w zdobyciu Lizbony. Od tej chwili jego spokojne życie nabiera tempa, koloru i znaczenia. Raimundo okazuje się barwną i bogatą wewnętrznie postacią, zakochuje się także w intrygującej kobiecie. Ostrzegam jednak, że Saramago pisze w sposób nowatorski, i poza długimi, skomplikowanymi zdaniami, trudność mogą sprawić opisy pozbawione interpunkcji, bez wydzielonych dialogów. Kto zna prozę José Saramago, laureata Nagrody Nobla (1998 rok),wie że Autor posługuje się piórem w sposób mistrzowski, ironiczny, jest czarodziejem słów i erudytą a wszechstronna wiedza procentuje przy fantastycznej fabule. Uczta, uczta, uczta!
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys
Porwanie Jane E. Jasper Fforde
Porwanie Jane E.
Jasper Fforde
Agentka Thurstday Next pracuje jako detektyw literacki i tropi literackie zbrodnie - podróby rękopisów, przypisanie autorstwa, zmiana bohaterów... Pewnego dnia ktoś kradnie supercenny rękopis "Martina Chuzzlewita" autorstwa Dickensa. Thurstday zostaje do tego wezwana, ponieważ podejrzewa się, że zna sprawcę... I rzeczywiście! to jej były profesor z uniwersytetu, który potrafi zmieniać postać, wpływać na ludzi i nie rejestruje się na taśmie. Agentka podejmuje akcję, której początek idzie bardzo źle. Zostaje ranna, nikt jej nie wierzy w przebieg wydarzeń... Dlatego podejmuje prawie że samodzielne śledztwo, w którego toku dzieje się jeszcze więcej niesamowitych rzeczy, a wszystko staje się sprawą osobistą. Ciężko mi jest oceniać tę książkę. Poleciła mi ją koleżanka i w sumie rozumiem to polecenie - lektura pełna jest inteligentnego humoru oraz aluzji literackich i politycznych. Jest tam też nieco fantastyki w tym stylu, który lubię, ale... No właśnie. Więcej jest tam fantastyki w stylu science fiction - wiele rzeczy autor próbuje tłumaczyć naukowo, co mi mocno spowalniało czytanie. Za dużo jest tam też polityki - tłem wszystkiego jest wojna na Krymie, której Next jest weteranką. Wokół tego krąży jej życie prywatne (były facet i brat),zawodowe i pośrednie. W każdym rozdziale jest jakieś nawiązanie do tej wojny, właściwie okazuje się, że główna intryga ma z nią bardzo wiele wspólnego. Akcja dzieje się w latach '80 XX wieku, więc też nie jest to okres szczególnie dla mnie interesujący - już nie fantastyczno-mroczne klimaty, a jeszcze nie nowoczesność. Z tego też powodu pewnie pojawiają się słowa, których zrozumienie sprawiało mi trudność (jak "rep"). Dużym plusem jest na pewno zabawa literaturą. Zabawny był wątek dotyczący autorstwa sztuk Szekspira i bardzo podobało mi się przenikanie światów powieściowych z rzeczywistym. I to że przez zmianę w rękopisie czy jakimś wydaniu można było zmieć całą fabułę. Szkoda mi nieco polskiego tytułu, bo człowiek cały czas czeka na tę Jane E., która właściwie pojawia się dopiero w drugiej połowie książki i nie wydaje mi się tam najważniejsza... Na pewno czas na lekturę nie był czasem zmarnowanym, ale nie czuję wielkiego żalu, że dorobek autora nie został w całości przetłumaczony na polski.
Via - awatar Via
oceniła na63 lata temu
Cmentarz w Pradze Umberto Eco
Cmentarz w Pradze
Umberto Eco
Trudna, aczkolwiek niezwykle potrzebna powieść, obnażająca mechanizmy sterowania ideami, kreowania wrogów, kierowania opinią publiczną. Autor z perspektywy bohatera, angażującego się do wykonywania różnych trudnych zadań w XIX wiecznej Europie ukazał z precyzją zegarmistrza sposób rozgrywania polityki przez różne grupy ludzi, za pomocą osób, które współcześnie nazywamy szpiegami, czy też agentami. Bohater ma dar do zjednywania sobie ludzi i zaczepiania im idei, których propagowanie mu zlecono, opłacając jego usługi. Zręcznie porusza się wśród różnej maści przedstawicieli poszczególnych władców i rządów, kapłanów, salonów towarzyskich, bractw, tajnych stowarzyszeń i redakcji, a także zwykłych ludzi, których krew jest zwyczajowym paliwem zmian. Dzięki temu Autor szczegółowo przedstawia przeróżne doktryny polityczne i echa zmian zachodzących w ówczesnych społeczeństwach. Całość ubrana jest w formę chwilami sensacyjno-łotrzykowską. Brnąc od zadania do zadania, bohater włącza się w stworzenie fikcyjnego manifestu, zwanego pod nazwą Protokołów Mędrców Syjonu. Kulisy jego powstania, jak i powody zamówienia odpowiadają temu, co udało mi się znaleźć w żródłach historycznych, przy czym Umberto Eco po mistrzowsku ukazał cynizm, podłość i nikczemność osób, które pozostając płatnymi zbirami napędzały propagandę nienawiści, traktując to niemal wyłącznie w kategoriach merkantylnych, bezrefleksyjnie i nie bacząc na pozostawiane po drodze ofiary. Nienawiść, którą wówczas zasiano, niczym kula śnieżna przetoczyła się przez kolejne stulecie i do dziś dnia nie traci impetu w zależności od tego, na jaki teren akurat trafi. Mistrzowsko zdemaskowany mechanizm siania nienawiści i pogardy, sterowania opinią publiczną i sprawowania rządów dusz, jak i wykorzystywania ludzi, pragnących działać i poświęcać siebie dla określonych idei.
Marton - awatar Marton

Cytaty z książki Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa

Nie wiem co to jest konkubina ani co można z nią robić w łaźni. Myślałam, że to jakiś rodzaj gąbki.

Eduardo Mendoza Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa Zobacz więcej

Zszedł Kwadracjusz na dziedziniec, gdzie trzymano więźniów, i po krótkiej chwili powrócił z Józefem. Apiusz popchnął go na zewnętrzny skraj murów i pokazał plebsowi. Na widok owej postaci zbolałej, ascetycznej, patriarchalnej, zamilkły wszystkie gardła, a trybun wykorzystał okazję, krzycząc:
- Ecce homo!
Jednakże zaledwie przebrzmiały te słowa, jakiś rozgniewany głos zawołał:
- Kłamstwo!To nie Mesjasz, tylko leniwy cieśla! Miesiąc temu poprosiłem, żeby przyszedł naprawić mi gołębnik i do tej pory się nie doczekałem! A ty przedstawiasz go nam jako zbawcę naszego ludu?!(...)
Kwadracjusz przyprowadził Jana, dzikiego syna Zachariasza i krewniaka Jezusa. Apiusz powtórzył cały manewr i pytanie z nieco mniejszym przekonaniem:
- Ecce homo?
- Też nie! - odkrzyknąłjednogłośnie tłum.
- Na Jowisza, co za malkontenci! - syknął trybun.

Rozwiń
Eduardo Mendoza Niezwykła podróż Pomponiusza Flatusa Zobacz więcej

- Jak już wiesz, Żydzi cieszą się rozległą autonomią we wszystkich płaszczyznach, z sądową włącznie. Ich sądy mogą orzekać wyroki śmierci. Jednakże od czasu podziału królestwa, an wyraźny rozkaz boskiego Augusta, jedynie rzymski protektor lub osoba przez niego upoważniona może zezwolić na wykonanie wyroku albo zmienić go, jeśli uzna za stosowne, na karę więzienia czy wygnania, a nawet uniewinnić przestępcę. Środek ten ma na celu złagodzenie niezwykłej surowości prawa mojżeszowego, przewidującego śmierć przez ukamienowanie za najbłahszy występek.W niniejszej sprawie fakty są oczywiste, tak że pozostanie im tylko objąć nadzór nad prawidłową egzekucją winnego. Niestety, w tym przeklętym kraju rzadko cokolwiek bywa wolne od konotacji politycznych, a ta sprawa nie jest wyjątkiem. Bunt trwa, niekiedy tli się, innym razem wybucha, i nie możemy pominąć żadnej sposobności do okazania, jak mocna i nieugięta jest nasza władza. Z tego powodu prokurator nakazał, by wykonanie wyroku przybrało wzorcowy charakter. Oznacza to, że nie możemy zadowolić się ścięciem głowy, które jest metodą szybką, czystą i dyskretną, lecz musimy zastosować ukrzyżowanie. Problem polega na tym, że miasto nie dysponuje żadnym krzyżem, a tak się niefortunnie składa, że cieślą jest nie kto inny jak przestępca skazany na śmierć.
- Na Jowisza, nie cieszy się chyba z zamówienia i nie będzie się do niego przykładał - zauważam.
- Tego się właśnie obawiam - potakuje Apiusz. - Choć aby uniknąć nieuzasadnionej zwłoki, zagroziliśmy mu, że rozciągniemy wyrok na całą jego rodzinę, jeżeli krzyż nie będzie gotowy o zmierzchu.

Rozwiń

Video