Ranczo. Kulisy serialu wszech czasów

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2016-10-11
- 2016-10-11
Opowieść o „Ranczu” – obwołanym na Festiwalu Polskich Seriali Telewizyjnych serialem wszech czasów. Historia powstania, anegdoty z planu i wywiady z twórcami. Autorki starają się oddać niesamowity klimat panujący na planie, wspaniałą atmosferę towarzyszącą produkcji i emocje rzeszy fanów.
Pierwszą serię „Rancza” w 2006 roku obejrzało ponad 4 mln widzów. Po wakacyjnej powtórce, kolejne serie przyciągały już dwukrotnie większą premierową widownię.
Jak powstawał serial, który zgromadził setki tysięcy miłośników na Facebooku i miliony przed telewizorami? Co sprawiło, że do filmowych Wilkowyj, czyli Jeruzala, i innych miejsc, gdzie był kręcony, przyjeżdżają wielbiciele z różnych zakątków świata, a nieznana wcześniej wieś stała się obleganą atrakcją turystyczną? Jaką rolę odegrali Ranczersi, czyli najwierniejsi fani „Rancza”, którzy są doskonale zorganizowani, mają prężnie działające forum, gazetkę i własne zloty, a przez ekipę są traktowani jak starzy znajomi i na ekranie można ich zobaczyć tuż obok aktorów?
To próba opisania fenomenu produkcji, która wciąż zdobywa nowych widzów, a premierowe odcinki i powtórki biją rekordy oglądalności. Reżyser, scenarzyści, aktorzy, producenci oraz członkowie ekipy zdradzają kulisy (również pikantne, jak mawiała Michałowa) powstawania kultowego serialu.
Marta o „Ranczu” wie wszystko, pracowała przy serialu od początku, Ela jest fanką, która bywała na planie, poznała ekipę i trzy razy statystowała. Marta zna wszystko od podszewki, Ela bardziej z tej drugiej strony – widza, który zakochał się w serialu. Razem napisały książkę.
Elżbieta Piotrowska – jej trzy miłości to teatr, radio i „Ranczo”. Pierwszą miłość ma udokumentowaną – skończyła teatrologię na Wydziale Kulturoznawstwa UŁ. Przez lata była asystentką Adama Hanuszkiewicza – z wielkim reżyserem przyjaźniła ponad ćwierć wieku. Słuchacze z całego kraju mogą usłyszeć jej pełne pasji relacje z Łodzi zakończone „Ela Piotrowska Radio Eska”. W serialu „Ranczo” zakochała się dopiero po 3. sezonie, ale zaległości nadrobiła z nawiązką. Codziennie choć na trochę przenosi się do serialowej rzeczywistości. Jeździła do Wilkowyj, zaprzyjaźniła się z Ranczersami i zanudzała znajomych relacjami, co słychać u Czerepacha, księdza i wójtowej. Wielu zaczęło podzielać jej fascynację. Prywatnie jest dumna z syna Adama i ma cztery koty.
Kup Ranczo. Kulisy serialu wszech czasów w ulubionej księgarni
Oceny książki Ranczo. Kulisy serialu wszech czasów
151 użytkowników ma tytuł Ranczo. Kulisy serialu wszech czasów na półkach głównych- Przeczytane 104
- Z biblioteki 2
- 2018 2
- Wieś 1
- Mam w poczekalni 1
- Przeczytane w 2016 r. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ranczo. Kulisy serialu wszech czasów
Być może jako fan serialu miałem zbyt wygórowane oczekiwania względem tej książki. Wydaje mi się, że jest po prostu mało ciekawa. Nie ma w niej zbyt dużej liczby anegdot, totalnie brakowało mi zabawnych wpadek z planu, anegdot dotyczących samego kręcenia serialu (takich jak historia z trzecim rotweilerem w dworku Lucy),a za dużo... mało ciekawej paplaniny. Szczytem szczytów było wymienianie pod koniec książki przedmiotów, których użyto do scen w siódmym sezonie.
Serial to ludzie którzy go tworzą, reżyser, scenarzyści, aktorzy, cała ekipa, również fani. A w tej książce ludzi jest... za mało. Za mało ich odczuć, za mało historii z nimi związanych, za mało kulisów serialu, za mało głosu samych aktorów, głębszych przemyśleń. Jestem lekko zawiedziony.
Może lepszym pomysłem byłoby przeprowadzenie serii wywiadów z aktorami i członkami ekipy produkującej serial? Wywiadów nie tylko o serialu, ale... o życiu?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się tą książkę bardzo przyjemnie. Jest to bardzo dobry zbiór ciekawostek, wspomnień, relacji osób dla których Ranczo jest ważnym segmentem życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama książka naprawdę dobra, nie ma do czego się przyczepić - oczywiście może tylko rażą momenty, gdy jest to zbitka fragmentów z innych książek o tematyce serialu ale to drobnostka.
Książka zawiera kulisy powstawania i tworzenia serialu Ranczo. Jak wyglądała praca na planie, jaki wpływ na postacie mieli aktorzy, jak wyglądały relacje z mieszkańcami wsi Jeruzal, no i anegdotki i ciekawostki. Fajna rzecz dla fanów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna historia o serialu
Świetna historia o serialu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGratka dla fanów Rancza. Aż się zasmucilam, że nie ma kolejnych sezonów. Mam nadzieję, że kiedyś ranczo będzie kontynuowane jako książka, a tym czasem można pocieszyć się ciekawostki z planu zawartymi w tej pozycji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka i to wcale nie tylko dla "ranczersów", jak sugerują niektóre opinie. Osobiście jakoś mi się nie poskładało, żeby obejrzeć wszystkie odcinki Rancza. Widziałam trochę z pierwszych serii i były naprawdę świetne. Tym chętniej przeczytałam książkę, która jest pełna ciekawostek związanych z pracą przy serialu. Jedyny mały minusik to brak podpisów pod zdjęciami, tym bardziej, że na niektórych są nie tylko znani nam aktorzy, ale inne osoby związane z serialem.
Świetnie napisana książka i to wcale nie tylko dla "ranczersów", jak sugerują niektóre opinie. Osobiście jakoś mi się nie poskładało, żeby obejrzeć wszystkie odcinki Rancza. Widziałam trochę z pierwszych serii i były naprawdę świetne. Tym chętniej przeczytałam książkę, która jest pełna ciekawostek związanych z pracą przy serialu. Jedyny mały minusik to brak podpisów pod...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety się rozczarowałam, to książka o fanach "Rancza", a nie o "Ranczu". Głównie informacje o tym, że gdzieś pojechali, żeby obejrzeć nagrywanie, że coś zorganizowali, że jest scena, w której aktor siedzi obok jednego z nich. Szkoda. Aktorzy, pracownicy i sam serial schodzą tu na dalszy plan.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowanie. Liczyłem na więcej informacji zza kamery, o tym jak wybierano aktorów czy lokalizacje. Więcej można się dowiedzieć na portalu "ranczersów"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka o legendarnym serialu
Świetna książka o legendarnym serialu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój ulubiony serial, więc spodziewałem się fajerwerków, a w tej książce nie było (w moim przekonaniu),zupełnie nic.