ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- 2018-03-14
- 2015-04-02
- Szymon Żuchowski
- Inne
Nowy Jork. Zou Lei żyje na marginesie społecznym jako nielegalna imigrantka. Próbuje przetrwać, pracując ponad siły w podrzędnych chińskich restauracjach w niebezpiecznej okolicy. Każdego dnia zasypia na brudnym materacu w przeludnionym pensjonacie. Brad Skinner zmaga się z niestabilnością, traumą i zniszczoną psychiką po trzykrotnym pobycie w Iraku. Podróżując autostopem do miasta, ma nadzieję na wypędzenie z siebie demonów przeszłości. Gdy pewnego razu spotykają się na skraju Queens, oboje znajdują w tej drugiej osobie coś, czego od dawna szukali i pragnęli.
Z tej nieprawdopodobnej historii powstaje jedna z najmocniejszych i najbardziej cenionych powieści ostatnich lat.
Kup Następne życie w ulubionej księgarnii
Następne życie
Pewnie nigdy bym nie zainteresował się tą książką, gdyby nie opinia jednego z najlepszych, współczesnym pisarzy, który był zachwycony tą lekturą i napisał o tym na fb. Dlatego zakupiłem, przeczytałem. Książka sama w sobie jest ciekawa, pokazująca życie nielegalnej emigrantki, której życie w USA nie okazuje się być tym, czego oczekiwała. Autor pokazuje gorszą stronę Ameryki oczami obcokrajowca, bez tabu, bez ugrzecznień. Pokazanie tego kraju oczami Azjatki wywołało we mnie uczucia wręcz traumatyczne. Nie ma tutaj nic pozytywnego, ale pokazanie kobiety walczącej z systemem, z przestępcami i sama sobą. Druga postać to Brad, były uczestnik działań wojennych w Iraku. Jego piekło to zespół stresu pourazowego. W Ameryce nie potrafi się odnaleźć, dlatego podróżuje, zachowując się niczym wolny ptak. Kiedy ich drogi się krzyżują, następują w nich zmiany. Tajemnica zawsze znajduje się w drugim człowieku, różnym wycofanym i poranionym. "Następne życie" to skomplikowana historia, która może nudzić, albo zachwycać. Autor pisze tak, jakby za chwilę miał się zakończyć świat. I przecież tak właśnie się dzieje każdego dnia. Historie życia Zou i Brada szokują, le również oczyszczają czytelnika z pewnych schematów myślowych. W moim osobistym przekonaniu jest to literatura wybitna, po którą zdecydowanie warto sięgnąć.
Oceny książki Następne życie
884 użytkowników ma tytuł Następne życie na półkach głównych- Chcę przeczytać 681
- 2018 15
- 2019 7
- Ebook 6
- 2020 5
- 2018 5
Tagi i tematy do książki Następne życie
Inne materiały dotyczące książki Następne życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Następne życie
Nie rozumiem zachwytów nad tą książką. Miałam problem z utrzymaniem uwagi - za dużo szczegółowych opisów otoczenia, dzielnic. Czytałam dla obrazu psychologicznego traumy i to było ciekawe, ale bardzo się umęczyłam. Skróciłabym o połowę:D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdarzyło mi się obserwować kilometrami slamsy w Kairze z okna turystycznego autokaru i zrobiło to na mnie duuuuże wrażenie. Ta książka mi to przypomniała tylko w wersji amerykańskiej. Atmosfera beznadziei i życia na marginesie. Ale ja jako czytelnik jestem w tym autobusie. Nie mogę w tym znaleźć nic dla siebie. Nie utożsamiam się z bohaterami i nie chcę o tym czytać. Moja ocena dotyczy mojego gustu czytelniczego a nie książki. Nie polecam.
Zdarzyło mi się obserwować kilometrami slamsy w Kairze z okna turystycznego autokaru i zrobiło to na mnie duuuuże wrażenie. Ta książka mi to przypomniała tylko w wersji amerykańskiej. Atmosfera beznadziei i życia na marginesie. Ale ja jako czytelnik jestem w tym autobusie. Nie mogę w tym znaleźć nic dla siebie. Nie utożsamiam się z bohaterami i nie chcę o tym czytać. Moja...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Następne życie" Atticus Lish to książka uhonorowana Nagrodą Pen/ Faulkner 2015.
Nielegalna imigrantka, Zou próbuje sobie ułożyć życie w Ameryce. Podejmuje pracę w niebezpiecznej okolicy. Żyje w ciągłym stresie harując w chińskiej restauracji. Każdego dnia towarzyszy jej strach by nie wylądować w więzieniu albo być deportowaną.
Skinner jest młodym weteranem. Trzykrotnie przebywał na misji w Iraku. Za wszelką cenę próbuje odnaleźć się w normalnej rzeczywistości. Niezbyt mu się to udaje. Jest niestabilny psychicznie. Zmaga się z traumą. Państwo nie pomaga mu w powrocie do normalności. Mimo to mężczyzna nie poddaje się.
Pewnego dnia drogi Zou i Skinnera krzyżują się. Od tej pory wzajemnie się wspierają. Wydaje się, że ich życie nabiera sensu. Zou jest silniejsza od Skinnera. Nieustannie pomaga mu walczyć z demonami. On jest gotowy dla niej na wszystko byleby jej nie deportowano.
Ameryka widziana oczami Atticus Lish nie jest krajem jak ze snu. To nie tylko nielegalni imigranci i wojenni weterani. To również ludzie biedni, z więzienną przeszłością, uzależnieni od nałogów.
"Następne życie" to trudna książka. Czytanie jej nie jest przyjemnością. Dłuży się, ale nie pozwala na rezygnację. Ciekawość jak potoczy się życie dwojga ludzi każdego dnia walczących o godność, akceptację i normalne życie zwycięża. Jedna z tych książek, których nie da się wymazać z pamięci. GORĄCO POLECAM!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWywołujący obrażenia obraz imigrantów i weteranów misji w Iraku. Prawdziwy do bólu.
Bardzo dobra historia, bez ozdobników, bez rozczulania się. Tak lubię. Denerwował mnie tylko czasami strumień świadomości, ale ogółem zacna lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOna. On. Walka. Poszukiwania i bieg. Życie.
Raczej zostanie w pamięci. Bo bohaterowie, bo forma.
Ważne, a może nawet ważkie.
Ona. On. Walka. Poszukiwania i bieg. Życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej zostanie w pamięci. Bo bohaterowie, bo forma.
Ważne, a może nawet ważkie.
Brutalna prawda o USA.Mało znane dla przeciętnego czytelnika życie imigrantów,biedaków,uzależnionych od nałogów,a przede wszystkim weteranów,współczesnych weteranów.Dzielnice w których żyją skazani na wegetację,nie tylko z własnej woli,Amerykanie i przybysze z innych krajów ,szukający lepszego życia. Nie jest ono dla nich dostępne,pozostaje w sferze marzeń,jest nadal walką. Do tego w tekście nie są zaznaczone dialogi,tak jak jesteśmy do tego przyzwyczajeni - to jeszcze bardziej utrudnia dbiór. Ale warto przebrnąć przez te pełne smutku i beznadziei strony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, momentami bardzo poplątana, dla mnie zbyt brutalna i chaotyczna
Wciągająca, momentami bardzo poplątana, dla mnie zbyt brutalna i chaotyczna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami prawdziwa droga przez mękę. Już dawno żadni bohaterowie nie byli mi tak obojętni, jak Zou i Brad. Zou to nielegalna imigrantka, która próbuje sobie ułożyć życie w Stanach, wiedząc, że jedno jej potknięcie i może skończyć w więzieniu, ale zostać deportowana. Brad to młody weteran po trzech turach w Iraku, którego historia obnaża nieudolność systemu, który ma pomóc tym osobom wrócić do normalnego życia. Opis z tyłu książki obiecywał antyromans, przejmującą historię i opowieść, jakiej jeszcze nie było. A otrzymała coś, o czym czytałam już wielokrotnie i to w zdecydowanie lepszym wykonaniu. Autorowi udało się w końcu przykuć moją uwagę na ostatnich osiemdziesięciu stronach, gdzie faktycznie zdecydował się na wprowadzenie chociaż trochę akcji i próbę zaskoczenia czytelnika, jednak przy prawie pięciuset stronicowej historii to zdecydowanie za mało.
Momentami prawdziwa droga przez mękę. Już dawno żadni bohaterowie nie byli mi tak obojętni, jak Zou i Brad. Zou to nielegalna imigrantka, która próbuje sobie ułożyć życie w Stanach, wiedząc, że jedno jej potknięcie i może skończyć w więzieniu, ale zostać deportowana. Brad to młody weteran po trzech turach w Iraku, którego historia obnaża nieudolność systemu, który ma pomóc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie była łatwa lektura. Początkowo bardzo trudno było mi zagłębić się w książkę i zastanawiałam się nad tym czy jej nie odłożyć. Wydaje mi się jednak, że wynikało to z trudnej tematyki i stylu, w jakim książka została napisana. Autor trzymał mnie na muszce. Na zmianę wierzyłam, że bohaterowie wyjdą na prostą, a następnie traciłam na to absolutnie nadzieję. Mimo początkowych trudności książka wciągnęła mnie w swój świat, a narracja sprawiała, że cały świat przedstawiony stawał mi przed oczami. To trudna, lecz wartościową lektura, którą zmusiła mnie do myślenia i otworzyła oczy na wiele spraw.
To nie była łatwa lektura. Początkowo bardzo trudno było mi zagłębić się w książkę i zastanawiałam się nad tym czy jej nie odłożyć. Wydaje mi się jednak, że wynikało to z trudnej tematyki i stylu, w jakim książka została napisana. Autor trzymał mnie na muszce. Na zmianę wierzyłam, że bohaterowie wyjdą na prostą, a następnie traciłam na to absolutnie nadzieję. Mimo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŹycie kompletnie inne niż pokazywane w filmach i książkach.
Źycie kompletnie inne niż pokazywane w filmach i książkach.