Miary i ludzie

Witold Kula Wydawnictwo: Książka i Wiedza historia
historia
2004-01-01
2004-01-01

Kup Miary i ludzie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miary i ludzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miary i ludzie

Tytuł jest o wiele bardziej obiecujący i uniwersalny niż faktyczna treść książki. Owszem, jest o miarach. Ale przede wszystkim w Rzeczpospolitej szlacheckiej (trochę jeszcze o Francji) i głównie o miarach dwóch wielkości: objętości zboża (korzec) i powierzchni ziemi uprawnej (łan). Rozumiem, że te rzeczy były kluczowe gospodarczo, dookoła nich spiętrzały się tysiące sporów, płynęły rzeki potu, krwi i strużki złota. Ale chętnie poczytałabym również o innych miarach. Niekoniecznie o amperach czy decybelach, ale chociaż o milach czy cetnarach.

Książka podzielona została na cztery części. Pierwsza, najdłuższa, stanowi swego rodzaju wprowadzenie i omawia szereg zagadnień związanych z tematyką. Druga część koncentruje się na problemach związanych z miarami w Polsce szlacheckiej, trzecia na unifikacji miar we Francji, a czwarta (składająca się raptem z jednego rozdziału) — wprowadzeniu systemu metrycznego.

Więcej szczegółów tutaj: https://finklaczyta.blogspot.com/2021/09/miary-i-ludzie-monotematycznie.html

40 użytkowników ma tytuł Miary i ludzie na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Miary i ludzie na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Miary i ludzie

Dodaj cytat z książki Miary i ludzie

Ciekawostki historyczne