Gdy pada deszcz. Przejście

Okładka książki Gdy pada deszcz. Przejście autora Zofia Stanecka, 9788328114302
Okładka książki Gdy pada deszcz. Przejście
Zofia Stanecka Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Poczytaj ze mną opowiadania, powieści dla dzieci
48 str. 48 min.
48 min.

Kup Gdy pada deszcz. Przejście w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdy pada deszcz. Przejście

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy pada deszcz. Przejście

Zofia Stanecka, dobrze nam znana autorka serii książek "Basia", za którymi córka przepada, tym razem proponuje gatunek fantasty.
"Gdy pada deszcz. Przejście". Tytuł, tak jak i okładka tajemniczo intrygują i zachęcają, aż ma się ochotę przejść do czytania:)
Treść książki jest ciekawa a zarazem jak to powiedziała córka, trochę dziwna. Ale fantastyka raczej ma to do siebie, że ma w sobie trochę dziwaczności;) im więcej włoży się w nią wyobraźni, tym bardziej wprawia w zdumienie.
Ilustracje są trochę mroczne, są też osobliwe stworki, dlatego uważam, że lektura ta nie jest dla maluchów. Jednak dzieciom 6+ spokojnie można przygody Gai, staruszki i jej magicznego kamienia, przeczytać:)

W pierwszym tomie poznaliśmy kilkuletnią Gaję narzekającą na deszcz i rosnący w pokoju bałagan oraz brak psa. Dziewczynka marzy o posiadaniu czworonożnego przyjaciele, ale niestety nie może go mieć. Jej życie ulega odmianie, kiedy pewnej nocy za oknem dostrzega panią Smith. Ku zaskoczeniu dziewczynki staruszka zmienia się w elfią królową mającą dużego psa. Dzięki magicznemu kamieniowi przenosi się do innego świata. Gaja oczywiście z ciekawości podąża za kobietą i bardzo szybko odkrywa, że nieznane jej miejsce jest bardzo niebezpieczne. Pani Smith i jej brat Feandan z psami pokonują straszne stwory. Dziewczynka może przeżyć niezwykłe przygody w magicznej krainie. Nie pozostaje tam jednak na zawsze. Wraca do domu, ponieważ nie chce rozstawać sięz rodziną.

W dłoni można mieć cały świat... :)

W dłoni można mieć cały świat... :)

39 użytkowników ma tytuł Gdy pada deszcz. Przejście na półkach głównych

Okładka książki Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Polska pisarka, autorka świetnych książek dla dzieci. Wielka znawczyni Narnii, pasjonatka Tolkiena, miłośniczka kina bollywoodzkiego. Jej proza to współczesna, bardzo dobra polszczyzna przesiąknięta humorem i mądrością. „Lubię pisać o stworzeniach trochę dziwnych, innych. Na przykład o trollach. I zadaję sobie pytanie: co by się stało, gdyby polubić trolla? Może wtedy przestałby być okrutny? A nawet jeśli nie... To też jest jakaś przygoda!”

Cytaty z książki Gdy pada deszcz. Przejście

Dodaj cytat z książki Gdy pada deszcz. Przejście