Zła przepowiednia

Okładka książki Zła przepowiednia autora Graham Masterton, 8373015868
Okładka książki Zła przepowiednia
Graham Masterton Wydawnictwo: Rebis Cykl: Sissy Sawyer (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Sissy Sawyer (tom 1)
Ill Fortune
2005-06-14
2005-06-14

Kup Zła przepowiednia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zła przepowiednia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zła przepowiednia

Z horrorem ta książka ma niewiele wspólnego.To raczej błyskotliwy i całkiem wciągający kryminał z mistycznymi elementami .
Niestety opowieść jest bardzo krótka,przez co autor trochę zmarnował potencjał tej nietypowej dla Mastertona pozycji.

Książkę przeczytałam po "Czerwonej masce", bo nie wiedziałam jeszcze wtedy, że to cykl, a nie pojedyncza pozycja. O ile przy masce bawiłam się wyśmienicie, tam akcja była cały czas bardzo wartka, żywa, to w przypadku tej, było nieco łagodniej. Historia opowiada losy Sissy Sawyer, która mimo, że jest tytułowym bohaterem, to jednak jej wątek nie wybija się aż tak na pierwszy plan. Spotkamy tu też po raz pierwszy (jak się okazało🫣) niezwykłą talię kart, które można powiedzieć są "narratorem" i kierunkowskazem zdarzeń mających tu miejsce. Bardzo trafnie pokazują co będzie się działo w przyszłości, stanowią wręcz szkielet na podstawie, którego nadbudowana jest cała historia.
Mamy zbrodnie i dziwne motywy, szaleństwo i bezsensowną przemoc, którą chore umysły tłumaczą niesprawiedliwością jaką w ich mniemaniu skrzywdziło ich życie. A w tle tli się ludzkie pragnienie zrozumienia i potrzeby bycia kochanym, niezależnie od popełnianych błędów, okoliczności i tego jak chore myśli potrafią zalęgnąć się w umyśle. Towarzyszymy bohaterom w tej szalonej drodze pełnej dziwnych splotów okoliczności i pozornych absurdów aż do finału... Który mógł być troszeczkę... Bardziej rozbudowany. Miałam takie subiektywne odczucie, cytując klasyka "psssyt, iskierka zgasła"🫣a można było zrobić niezłe ognisko🥹👍 druga część podobała mi się dużo bardziej, ale przy tej też miło spędziłam czas.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się niczego nadzwyczajnego przystępując do lektury i zostałem nie tyle zaskoczony, co wręcz już kupiony od pierwszych stron. Opis okładkowy sugeruje thriller ze szczyptą mistycyzmu w postaci wróżenia z kart DeVane wymyślonych przez autora i właśnie taką historię otrzymujemy. Można by powiedzieć, iż autor oparł główny wątek snajpera na prawdziwej historii snajpera, który to terroryzował mieszkańców Waszyngtonu. Być może pan Masterton wykorzystał prawdziwy sposób dostosowania samochodu do oddawania tego typu strzałów, lecz reszta jest już jedynie fikcją literacką. Książka składa się z trzech zmieniających się w poszczególnych rozdziałach wątków. Pierwszy dotyczy Sissy Sawyer, która potrafi przewidywać przyszłość za pomocą talii DeVane. Drugi wątek dotyczy nastolatka kubańskiego pochodzenia, który to ucieka z domu i łapie stopa. Traf chce, że trafia na mężczyznę, który to stara się odnaleźć po rozwodzie i utracie wszystkiego. Pomiędzy nimi tworzy się nić specyficznego porozumienia. Trzeci wątek dotyczy detektywa i jego partnerki, którzy prowadzą sprawę dotyczącej ataków snajpera, który to zabija przypadkowe osoby. Osobiście uważam to za świetny pomysł, rozdziały są dość krótkie, dzięki czemu jako czytelnik ani razu nie byłem znudzony poszczególnym wątkiem. Świetnym pomysłem było ponadto uczynienie starszej kobiety główną bohaterką. Sekwencje z jej udziałem czytało się z prawdziwą przyjemnością. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić jeśli chodzi o historię, to za mało Sissy Sawyer w książce, która ma opowiadać o niej. Ocena może i zawyżona, zdaje sobie z tego sprawę, ale opowieść czytało się wyśmienicie.

1019 użytkowników ma tytuł Zła przepowiednia na półkach głównych
142 użytkowników ma tytuł Zła przepowiednia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zła przepowiednia

Okładka książki Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Noclegi u Marty Graham Masterton, Karolina Mogielska
Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Kipiel. Antologia morska Alicja Broncel, Przemysław Duda, Michał Gadalski, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Adam Loraj, Graham Masterton, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Jacek Pelczar, Adam Raglan, Krzysztof Rarocki, Emilian Sornat, Przemysław Trafalski, Yog, Joanna Zając, Piotr Żymełka
Okładka książki Zin Grozownia 2025 Dagmara Adwentowska, Sandra Gatt Osińska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Dariusz Jakubik, Adam Klimczak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Grzegorz Kopiec, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Karolina Mogielska, Marta Płaza, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Zuzanna Wrona, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Okładka książki Tomatoza. Antologia pomidorrorowa Aleksandra Cebo, Przemysław Duda, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Anna Kłodnicka, Aleksandra Knap, Graham Masterton, Michał Medwid, Kornel Mikołajczyk, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Marta Zając, Zeter Zelke, Marcin Zwoleń

Okładka książki Dom. Droga ucieczki jest w Tobie Ted Dekker, Frank E. Peretti
Dom. Droga ucieczki jest w Tobie Ted Dekker, Frank E. Peretti
Okładka książki 11 cięć Mort Castle, Robert Cichowlas, John Everson, Jakub Małecki, Graham Masterton, Scott Nicholson, Łukasz Orbitowski, Paweł Paliński, Jacek M. Rostocki, Guy N. Smith, F. Paul Wilson

Cytaty z książki Zła przepowiednia