Okładka książki Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1) autora Krzysztof Kwiatkowski, 9788365127136
Krzysztof Kwiatkowski Wydawnictwo: Towarzystwo Naukowe w Toruniu historia
historia
2016-04-07
2016-04-07

Kup Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1)

Kolejna książka dr Kwiatkowskiego z UMK, to solidne podsumowanie badań nad problemem bitwy pod Grunwaldem. Solidne usystematyzowanie badań i ich wynik w jednym miejscu. Polecam.

5 użytkowników ma tytuł Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1) na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1)

Okładka książki Społeczne skutki wojen Ambrochowicz-Gajownik Anna, Aleksander Bołdyrew, Zdzisław Cutter, Łukasz Ćwikła, Katarzyna E. Derlatka, Andrzej Drzewiecki, Adam Dziewanowski, Monika Garas, Przemysław Garlicki, Tadeusz Grabarczyk, Witold Jarno, Joanna Jarzęcka-Stąporek, Piotr Kalka, Anna Kaniewska, Filip Kuczma, Krzysztof Kwiatkowski, Agnieszka Naleźny-Skurzyńska, Andrzej Niewiński, Robert Pietrygała, Adrian Skurzyński, Oksana Varian, Tomasz Walkiewicz
Okładka książki Wojna Polski i Litwy z zakonem krzyżackim w latach 1409-1411 Sławomir Jóźwiak, Krzysztof Kwiatkowski, Adam Szweda, Sobiesław Szybkowski
Krzysztof Kwiatkowski
Krzysztof Kwiatkowski
historyk mediewista, w latach 2000–2004 studiował historię i filozofię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, w okresie 2001–2006 był uczestnikiem studiów międzyuniwersyteckich w ramach programu „Akademia Artes Liberales”; w latach 2004–2009 odbył studia doktoranckie na UMK pod kierunkiem prof. Romana Czai. Badania naukowe prowadził m.in. dzięki licznym stypendiom, najpierw Sokratesa-Erasmusa, a potem takich organizacji, jak DAAD, Tajnego Archiwum Państwowego Pruskiego Dziedzictwa Kulturowego w Berlinie-Dahlem, Fundacji na rzecz Nauki Polskiej oraz macierzystego uniwersytetu (UMK). Od 2009 roku jest zatrudniony w Instytucie Historii i Archiwistyki UMK. Główne przestrzenie jego zainteresowań badawczych to historia militarna średniowiecza (zwłaszcza aspekty społeczne i mentalne),historia zakonu niemieckiego, historia miast w okresie późnego średniowiecza (aspekty militarne) oraz semantyka historyczna.

Cytaty z książki Memoria continenter historiam denotat. Bitwa pod Grunwaldem/Tannenbergiem/Zalgirisem 1410 w najnowszych badaniach. (Rocz. 95/1)

Ciekawostki historyczne