Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

Okładka książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik. autora Salvatore Garofalo, 9788378640653
Okładka książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.
Salvatore Garofalo Wydawnictwo: Wydawnictwo AA religia
religia
Il Profumo di Libano
2015-01-01
2015-01-01
Katarzyna Artzt

Kup Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

For the dawn draws near
And the world is about to turn!
- Canticle of the Turning
Charbel kontra szarańcza.
Świetna książka. Autor ładnie pokazuje, że Święty jest zarówno darem Boga, jak i ofiarą Libanu dla Boga - dziedzicem i następcą wielu świętych.
Posłuszeństwo powolnym męczeństwem.

For the dawn draws near
And the world is about to turn!
- Canticle of the Turning
Charbel kontra szarańcza.
Posłuszeństwo powolnym męczeństwem.

Praca ks. Salvatore Garofalo pt. „Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf mnich i pustelnik Zakonu Libańskich Maronitów (1828-1898)” jest świetnie napisaną współczesną hagiografią przedstawiającą heroiczność cnót postaci tytułowego mnicha i pustelnika Charbel’a Makhlouf’a. Niejako przy okazji autor bardzo dokładnie przybliżył nam kontekst sytuacji politycznej, społecznej i ekonomicznej, w jakiej znajdowała się społeczność libańskich chrześcijan w XIX w. pod panowaniem Osmańskim. Jest to o tyle interesująca lektura, iż wyniesiony na ołtarze Charbel od jakiegoś czasu cieszy się szczególną popularnością wśród katolików. Sam Liban, w którym przedstawiona postać wiodła swe święte życie również i współcześnie już jako państwo wyraźnie wyróżnia się na mapie Bliskiego Wschodu, dlatego wypada się czegoś dowiedzieć na temat przeszłości tego wyjątkowego miejsca.

"Cedr Libanu" był dla mnie interesującą biografią, wykraczającą poza omawianą postać mnicha. Święty Charbel Makhlouf był eremitą z Bliskiego Wschodu, wzrastającym w Libanie, w XIX wieku. Dużo modlił się, wiele pracował, żył w ostrej ascezie, lubił samotność, zachowywał się jak ekstremalny introwertyk. Specyficzna postać. Według mnie za jego przyczyną więcej dobra wydarzyło się po jego śmierci niż za jego życia. Chyba tak miało być...

59 użytkowników ma tytuł Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik. na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

Proboszcz z Ars. Święty Jan Maria Vianney. Biografia Francis Trochu
Proboszcz z Ars. Święty Jan Maria Vianney. Biografia
Francis Trochu
Święty Jan Maria Vianney, proboszcz maleńkiej parafii w Ars w południowej Francji, modlitwą i pokutą dokonał cudu nawrócenia ogromnej liczby ludzi, w tym także intelektualistów i polityków swego czasu. Pochodzący z ubogiej rodziny i pozbawiony łatwości do nauki, z trudem ukończył seminarium. Był człowiekiem wielkiej wiary i pokory, a także heroicznej służby bliźniemu. Bliska więź ze Stwórcą i Zbawicielem uzdolniła go do przekraczania własnych ograniczeń, tak że dzięki Jezusowi stał się wielkim świętym swoich czasów. Mówił: "Tylko Chrystus może pomnożyć w nieskończoność nasze talenty, jeśli pozwolimy Mu działać". Jan Maria Vianney urodził się 8 maja 1786 roku umarł w Ars w dniu 4 sierpnia 1859 roku, po czterdziestu przeszło latach wyczerpującego posługiwania. Miał wówczas siedemdziesiąt trzy lata. Św. Pius X dokonał jego beatyfikacji w roku 1905, Pius XI kanonizował go w roku 1925, a w roku 1929 ogłosił go patronem proboszczów całego świata. Niewielu pasterzy posiada tak wielką świadomość swojej odpowiedzialności i tak wielkie pragnienie wyrwania powierzonych im dusz z niewoli grzechu czy ze stanu oziębłości. Niewielu jest takich, którzy idą służyć biednym i żyją tak jak oni. Znacznie więcej jest tych, którzy s ł o w a m i walczą o dobro, wyzwolenie, szczęście innych, w żaden sposób nie rezygnując z wygodnego i dostatniego życia. Którzy mówią wiele o b i e d z i e, jakiej nigdy nie zaznali, o ciężkiej pracy i mozolnym życiu, którego nawet nie dotknęli. Ta książka wzrusza do łez, a kiedy się czyta takie książki człowiek na nowo wzmacnia w sobie wiarę, nadzieję a przede wszystkim miłość. Cyt: „Jak się miewa Jan Maria? - zapytywał czasami księdza Balley Andrzej Provin, towarzysz ks. Vianney'a z Dardilly. - Ksiądz Vianney zawsze ten sam – odpowiadał proboszcz z Ecully - wszystko, co ma, rozdaje”. Książka stanowi wartościową lekturę godną polecenia.
Maria - awatar Maria
oceniła na102 lata temu

Cytaty z książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

Dodaj cytat z książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.