Harem Sulejmana

Kup Harem Sulejmana w ulubionej księgarnii

Harem Sulejmana

Oceny książki Harem Sulejmana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harem Sulejmana

Książka „Harem Sulejmana” Colina Falconera niestety mocno mnie rozczarowała, choć jestem ogromną fanką serialu Wspaniałe stulecie i bardzo liczyłam na podobne emocje. Może i jest to historia bliższa prawdy, ale mam wrażenie, że chęć wykorzystania momentu, kiedy serial był na wielkiej fali popularności, sprawiła, że książka straciła coś, co mogło stać się jej największą siłą. Zabrakło mi tego klimatu, który powinien nieść tak wielki temat.

Mimo to muszę przyznać, że styl autora jest dość przystępny. Opisy są jasne, a narracja prowadzona w sposób, który pozwala płynnie podążać za historią. Widać, że Falconer potrafi opowiadać i tworzyć tło wydarzeń z pewną dbałością o szczegół.

Niestety nawet dobre elementy stylu nie były w stanie w pełni zrekompensować mojego poczucia niedosytu. To książka poprawna, momentami ciekawa, ale nie taka, jakiej się spodziewałam, zwłaszcza przy tak mocnym temacie i tak dużych oczekiwaniach. Mimo wszystko dla fanów historii może być warta sprawdzenia.

Colin Falconer zabiera czytelnika w sam środek osmańskiego dworu – do serca pałacu Topkapi, w którym za przepychem i kunsztem etykiety kryją się walka o władzę, ambicje i osobiste dramaty.

Głównymi bohaterami są Sulejman Wspaniały, władca Imperium Osmańskiego, oraz jego wybranka Hurrem (Roksolana),kobieta niezwykle inteligentna, obdarzona siłą charakteru i talentem do politycznej gry.

Książka napisana jest językiem swobodnym, lecz wyczuwalnie osadzonym w realiach epoki. Krótkie, dynamiczne rozdziały nadają opowieści tempo, przez co lektura jest płynna. Wtrącane przez autora tureckie i włoskie nazwy, zwroty oraz określenia nadają tekstowi autentyczność. To właśnie dzięki temu zabiegowi łatwo zanurzyć się w atmosferze pałacowych ogrodów, zamkniętych komnat haremu i korytarzy, po których stąpano niemal na palcach. Choć fabuła sięga po postaci i wydarzenia historyczne, nie jest to wierna rekonstrukcja przeszłości. Falconer zachowuje prawdziwe ramy epoki: potęgę władzy sułtana, złożoną hierarchię pałacową, rosnące wpływy Hurrem oraz ceremonialny charakter życia w haremie. Jednak relacje między bohaterami, emocje oraz liczne niuanse zostały przedstawione w sposób literacki. Autor wypełnia luki historyczne fabułą, która oparta jest na domysłach czy interpretacjach. Czytelnik nie ma więc do czynienia z powieścią dokumentalną, lecz z narracją, która łączy rzeczywistość epoki z literacką wyobraźnią. Jednym z najlepszych elementów książki są opisy wnętrz pałacowych. Falconer potrafi stworzyć obrazy tak plastyczne, że czytelnik niemal widzi migotanie światła na złoconych zdobieniach, czuje chłód marmurowych posadzek czy też zapach kadzideł unoszących się w komnatach haremu. To świat zmysłowości, skrywanej rywalizacji i pełnych napięcia spojrzeń.

Fabularnym punktem powieści jest również Abbas. Jego historia jest szczególnie wciągająca – pełna emocji, nieoczywistych zwrotów i cichego tragizmu. To dzięki niemu opowieść zyskuje ludzki wymiar, wykraczający poza polityczne gry i wielkie dziejowe narracje.

Ciekawym doświadczeniem jest również konfrontacja literackiego obrazu Sulejmana i Hurrem z ich serialową interpretacją, dobrze znaną wielu czytelnikom. Falconer pokazuje bohaterów w zupełnie inny sposób, co budzi zaskoczenie, a nawet dysonans.

„Harem Sulejmana” to powieść, którą warto przeczytać ze względu na atmosferę oraz styl narracji. Zalecam jednak, aby podejść do powieści, jak do bajki. Wówczas łatwiej będzie odciąć ją od prawdziwej historii.

Jako ogromna fanka serialu i pasjonatka historii z tego okresu miałam duże oczekiwania – niestety książka mnie zawiodła. Choć napisana pięknym językiem i bez wątpienia estetyczna w formie, nie porwała mnie tak, jak się spodziewałam. Czegoś zabrakło… może emocji, może głębi. Po prostu nie zachwyciła.

912 użytkowników ma tytuł Harem Sulejmana na półkach głównych
199 użytkowników ma tytuł Harem Sulejmana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Harem Sulejmana

Colin Falconer
Colin Falconer
Angielski pisarz. Autor współczesnych i historycznych thrillerów i książek dla dzieci. Publikował także książki satyryczne, powieści non-fiction; skrypty telewizyjne i radiowe i wielu artykułów do czasopism. Urodził się w północnym Londynie, przeniósł się do Australii gdzie pracował jako taksówkarz i gitarzysta. W 1984 roku przeniósł się do Sydney, aby kontynuować karierę jako pisarz. Pracował jako dziennikarz dla różnych dużych magazynów i pisał scenariusze dla radia i telewizji, zanim został pisarzem w pełnym wymiarze godzin w roku 1990. Jego książki zostały przetłumaczone na 17 języków. Przez wiele lat mieszkał w pobliżu Margaret River w Australii Zachodniej. Wdowiec, ma dwie córki.

Czarna Królowa Demet Altınyeleklioğlu
Czarna Królowa
Demet Altınyeleklioğlu
Druga księga pt.,,Sułtanka Kösem. Czarna królowa" przedstawia okres świetności Mahpeyker Kösem. Dziewczynie udaje się oczarować młodego monarchę, zostaje sułtanką, rodzi mu dzieci. Wydaje się, że wszystko jest w porządku, ale nic bardziej mylnego. W Imperium Osmańskim obowiązywał zwyczaj, według którego sułtan po przejęciu władzy gładził swych braci, czyli książąt będących dla niego rywalami w walce o tron. Pierwszy w kolejce nie jest syn Mahpeyker, lecz Osman, potomek jej rywalki, Mahfiruz, przez którą w pierwszej części wygnano ją do tzw. Starego pałacu. A jak wiadomo, gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta... Fortuna kołem się toczy, szczęście Kösem nie trwa długo. To, co wydawało się spełnieniem marzeń, okazało się przekleństwem. Sułtanka powoli zdaje sobie sprawę, że im większą ma się władzę, tym większą cenę trzeba za nią zapłacić. Demet Altinyeleklioğlu w każdej książce oczarowuje swym kunsztem pióra. Styl pisania jest piękny, nie zanudza, świadczy o doświadczeniu, a także błyskotliwości. Czyta się szybko i przyjemnie. Pierwsze polskie wydanie to dzieło sztuki. Są przypisy na dole stron oraz słowniczek niezbędnych terminów na końcu każdej księgi. Jest parę błędów historycznych. Jedne mniejsze, drugie większe, ale nie są one rażące. Konkludując, jeśli lubicie klimaty orientu, walkę o władze, intrygi, wątki miłosne, silne kobiety, a historia was nie nudzi to polecam zapoznać się z losami sułtanek, napisanymi piórem Demet Altinyeleklioğlu. Myślę, że fani thrillerów i kryminałów też się nie zawiodą.
Cynamonov - awatar Cynamonov
W haremie Demet Altınyeleklioğlu
W haremie
Demet Altınyeleklioğlu
Sułtanka Mahpeyker Kösem to niewolnica, porwana z ojczyzny do Imperium Osmańskiego, czyli dawnej Turcji. Tam dzięki urodzie i sprytowi zdobyła serce sułtana, pokonała wrogów, zdobyła władzę itd. Ktoś pomyśli, że ta opowieść niczym się nie różni od losów np. Hürrem. Tak się składa, że Kösem to najpotężniejsza sułtanka w historii Imperium Osmańskiego. I najokrutniejsza... Pierwsza księga pt.,,Sułtanka Kösem. W haremie" skupia się tylko na czasach, gdy główna bohaterka, Anastazja jest uprowadzoną z Grecji niewolnicą, dopiero poznającą świat walk o władzę, intryg, haremowej miłości. Ale realia sułtańskiego pałacu szybko ją wciągają. Wizja bycia władczynią, żoną padyszacha pobudza wyobraźnię. Zaczyna się interesować zasadami haremu, możliwościami kariery oraz złą sytuacją polityczną państwa. Młodej, ambitnej dziewczynie wydaje się, że jest w stanie udźwignąć brzemię władzy i rzucić wyzwanie niosącym śmierć intrygantom oraz zdrajcom. Pomocną dłoń wyciąga do niej sułtanka Safiye, babka panującego sułtana, Ahmeda, który jak się okazuje, jest bliski wiekiem piętnastoletniej Anastazji. Demet Altinyeleklioğlu w każdej książce oczarowuje swym kunsztem pióra. Styl pisania jest piękny, nie zanudza, świadczy o doświadczeniu, a także błyskotliwości. Czyta się szybko i przyjemnie. Pierwsze polskie wydanie to dzieło sztuki. Są przypisy na dole stron oraz słowniczek niezbędnych terminów na końcu każdej księgi. Jest parę błędów historycznych. Jedne mniejsze, drugie większe, ale nie są one rażące. Konkludując, jeśli lubicie klimaty orientu, walkę o władze, intrygi, wątki miłosne, silne kobiety, a historia was nie nudzi to polecam zapoznać się z losami sułtanek, napisanymi piórem Demet Altinyeleklioğlu. Myślę, że fani thrillerów i kryminałów też się nie zawiodą.
Cynamonov - awatar Cynamonov
Czarownice z Pirenejów Luz Gabás
Czarownice z Pirenejów
Luz Gabás
Choć książka jest przedstawiona jako romans to nie do końca tak bym ją nazwała. Owszem, wątek romantyczny jest tu ważnym elementem historii, ale nie uświadczysz tu narastającego pożądania, czy budowania relacji między dwójką bohaterów. Miłość się po prostu im przydarza, trochę znikąd, a my nie jesteśmy w stanie wczuć się w to, co się dzieje i choć zwykle nie przepadam za romansem w książkach, tak uważam, że jeśli już jest, to warto, żeby był godnie przedstawiony. Tutaj mi zabrało emocji, budowania relacji i powodów, dla których ta dwójka się w sobie nawzajem zakochała. Z drugiej strony, cieszę się, że autorka bardziej skupiła się na tytułowych czarownicach - na sytuacji tych kobiet. Fajnie, że wreszcie są sprawiedliwie pokazane w popkulturze. Kilka razy wkurzyłam się na tę książkę. Czas akcji skacze ze współczesności do XVI wieku i byłoby to w porządku, gdyby nie fakt, że style pisarskie bardzo się różnią. We współczesności historia jest poprowadzona tak, że wczuwamy się w to, co się dzieje, natomiast ta z dawnych czasów jest przedstawiona po łebkach, jakby były to suche fakty okraszone dialogami. Wszystko też dzieje się bardzo szybko. Choć zdecydowanie ciekawiło mnie, co działo się w przeszłości, czytałam to z wielką irytacją, czekając aż nastąpią znowu czasy współczesne. Zawiodła mnie też końcówka. Trochę słabe było to, co się Briandzie przydarzyło po przeczytaniu dzienników. Czułam się zażenowana tymi scenami. Zakończenie też dość słabe, jeśli mówimy tu o ich relacji. Na wiele pytań brak nam odpowiedzi. W ogóle relacje między bohaterami - szczególnie te z przeszłości - kompletnie płaskie, jak i zresztą sami bohaterowie. Mam więc dwojakie podejście do tej powieści. Historia była dla mnie interesująca i bardzo mnie wciągnęła, jednak styl pozostawił wiele do życzenia.
lekkim piórem - awatar lekkim piórem

Cytaty z książki Harem Sulejmana