Harem Sulejmana

- Harem
- 2016-04-04
- 1993-01-01
- Agnieszka Myśliwy
Powieść o bohaterach serialu WSPANIAŁE STULECIE!
Gdy człowiek jest samotny w raju, z łatwością może zamienić go w piekło.
Powiedziano jej, że pierwszym prawem haremu jest cisza.
Ale Hürrem nie zamierzała stracić swojej szansy.
Ognistowłosa niewolnica z kresów Rzeczpospolitej obudziła samego diabła, by zdobyć Sulejmana, mężczyznę, który mógł mieć wszystkie kobiety świata.
Władca trzech kontynentów nazywał ją swoim Księżycem, wybranką, doradcą.
Ale ona miała tylko jedną namiętność: zemstę. Wrogów pokonywała ich własnymi słabościami. Miłość zamieniała w truciznę. Snuła pajęczynę z podszeptów i intryg, by stać się najpotężniejszą kobietą Imperium.
Zmysłowa, emocjonująca powieść o tajemnicach haremu Sulejmana II Wspaniałego
i złotej epoce Imperium Osmańskiego.
Kup Harem Sulejmana w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Harem Sulejmana
"Życie jest takie proste, jeśli nie wierzysz w nic poza własnym przetrwaniem" (str 433) Obraz Imperium Osmańskiego za czasów Sulejmana II Wspaniałego, historia jego panowania po części oparta na faktach, po części odbiegająca od nich. Sułtan samotny, potężny władca , zmuszony do zachowania tradycji i porządku ustanowionego przez przodków, opętany miłością do kobiety demonicznej, żądnej władzy, nie wahającej się przed usuwaniem przeszkód na drodze w osiąganiu swoich celów za pomocą szantażu, okrucieństwa,perfidii, kłamstwa i manipulatorstwa. Poznajemy życie haremu sułtana ze swoją hierarchią i protokołem, rządzącego się swoimi prawami, oczekiwaniami, marzeniami, a także upokorzeniami i zazdrością. Okrutną walkę o sukcesję eliminującą zgodnie z prawem najbliższych męskich potomków, żądzę władzy i dominacji nie bacząc na ofiary. Potęgę władzy kobiecej nad zakochanym w niej mężczyzną, która jest w stanie zniszczyć głęboką przyjaźń, unicestwić własne potomstwo, a także łamać prawo obowiązujące od wieków. Książka ukazuje nam szczęście jednych zbudowane na cierpieniu i bólu innych, tragiczne skutki zakazanej miłości, smak zemsty i zdrady, nienawiść okrywaną pod płaszczykiem miłości i kłamstwa i sytuacje, kiedy walka o dominację prowadzona przez całe życie u jego schyłku nie przynosi oczekiwanych rezultatów i radości, a staje się źródłem samotności i żalu za popełnione czyny.
Oceny książki Harem Sulejmana
912 użytkowników ma tytuł Harem Sulejmana na półkach głównych- Przeczytane 458
- Historyczne 7
- 2018 6
- 2016 4
- Turcja 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harem Sulejmana
Książka „Harem Sulejmana” Colina Falconera niestety mocno mnie rozczarowała, choć jestem ogromną fanką serialu Wspaniałe stulecie i bardzo liczyłam na podobne emocje. Może i jest to historia bliższa prawdy, ale mam wrażenie, że chęć wykorzystania momentu, kiedy serial był na wielkiej fali popularności, sprawiła, że książka straciła coś, co mogło stać się jej największą siłą. Zabrakło mi tego klimatu, który powinien nieść tak wielki temat.
Mimo to muszę przyznać, że styl autora jest dość przystępny. Opisy są jasne, a narracja prowadzona w sposób, który pozwala płynnie podążać za historią. Widać, że Falconer potrafi opowiadać i tworzyć tło wydarzeń z pewną dbałością o szczegół.
Niestety nawet dobre elementy stylu nie były w stanie w pełni zrekompensować mojego poczucia niedosytu. To książka poprawna, momentami ciekawa, ale nie taka, jakiej się spodziewałam, zwłaszcza przy tak mocnym temacie i tak dużych oczekiwaniach. Mimo wszystko dla fanów historii może być warta sprawdzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toColin Falconer zabiera czytelnika w sam środek osmańskiego dworu – do serca pałacu Topkapi, w którym za przepychem i kunsztem etykiety kryją się walka o władzę, ambicje i osobiste dramaty.
Głównymi bohaterami są Sulejman Wspaniały, władca Imperium Osmańskiego, oraz jego wybranka Hurrem (Roksolana),kobieta niezwykle inteligentna, obdarzona siłą charakteru i talentem do politycznej gry.
Książka napisana jest językiem swobodnym, lecz wyczuwalnie osadzonym w realiach epoki. Krótkie, dynamiczne rozdziały nadają opowieści tempo, przez co lektura jest płynna. Wtrącane przez autora tureckie i włoskie nazwy, zwroty oraz określenia nadają tekstowi autentyczność. To właśnie dzięki temu zabiegowi łatwo zanurzyć się w atmosferze pałacowych ogrodów, zamkniętych komnat haremu i korytarzy, po których stąpano niemal na palcach. Choć fabuła sięga po postaci i wydarzenia historyczne, nie jest to wierna rekonstrukcja przeszłości. Falconer zachowuje prawdziwe ramy epoki: potęgę władzy sułtana, złożoną hierarchię pałacową, rosnące wpływy Hurrem oraz ceremonialny charakter życia w haremie. Jednak relacje między bohaterami, emocje oraz liczne niuanse zostały przedstawione w sposób literacki. Autor wypełnia luki historyczne fabułą, która oparta jest na domysłach czy interpretacjach. Czytelnik nie ma więc do czynienia z powieścią dokumentalną, lecz z narracją, która łączy rzeczywistość epoki z literacką wyobraźnią. Jednym z najlepszych elementów książki są opisy wnętrz pałacowych. Falconer potrafi stworzyć obrazy tak plastyczne, że czytelnik niemal widzi migotanie światła na złoconych zdobieniach, czuje chłód marmurowych posadzek czy też zapach kadzideł unoszących się w komnatach haremu. To świat zmysłowości, skrywanej rywalizacji i pełnych napięcia spojrzeń.
Fabularnym punktem powieści jest również Abbas. Jego historia jest szczególnie wciągająca – pełna emocji, nieoczywistych zwrotów i cichego tragizmu. To dzięki niemu opowieść zyskuje ludzki wymiar, wykraczający poza polityczne gry i wielkie dziejowe narracje.
Ciekawym doświadczeniem jest również konfrontacja literackiego obrazu Sulejmana i Hurrem z ich serialową interpretacją, dobrze znaną wielu czytelnikom. Falconer pokazuje bohaterów w zupełnie inny sposób, co budzi zaskoczenie, a nawet dysonans.
„Harem Sulejmana” to powieść, którą warto przeczytać ze względu na atmosferę oraz styl narracji. Zalecam jednak, aby podejść do powieści, jak do bajki. Wówczas łatwiej będzie odciąć ją od prawdziwej historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównymi bohaterami są Sulejman Wspaniały, władca Imperium Osmańskiego, oraz jego wybranka Hurrem (Roksolana),kobieta niezwykle inteligentna, obdarzona siłą charakteru i talentem do...
Jako ogromna fanka serialu i pasjonatka historii z tego okresu miałam duże oczekiwania – niestety książka mnie zawiodła. Choć napisana pięknym językiem i bez wątpienia estetyczna w formie, nie porwała mnie tak, jak się spodziewałam. Czegoś zabrakło… może emocji, może głębi. Po prostu nie zachwyciła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno mi wystawić opinię - jednocześnie mam ochotę dać więcej, bo książkę czytało się przyjemnie, wątek Julii był interesująco wpleciony, ale chcę też dać mniej, bo historia została tu tak zfabularyzowaba pod tezę, że to aż boli. I przełknęłabym to, gdyby w epilogu autor nie pisał, że nie odchodził od faktów, a fikcją książka jest tylko pod tym względem, że spekuluje na temat tego, dlaczego pewne sprawy potoczyły się tak, jak się potoczyły...
Trudno mi wystawić opinię - jednocześnie mam ochotę dać więcej, bo książkę czytało się przyjemnie, wątek Julii był interesująco wpleciony, ale chcę też dać mniej, bo historia została tu tak zfabularyzowaba pod tezę, że to aż boli. I przełknęłabym to, gdyby w epilogu autor nie pisał, że nie odchodził od faktów, a fikcją książka jest tylko pod tym względem, że spekuluje na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozdecydowanie była to dla mnie zaskakująca lektura.
hürrem jest królową, której nikt nie powinien kochać, ale oto tutaj jestem!
zdecydowanie była to dla mnie zaskakująca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohürrem jest królową, której nikt nie powinien kochać, ale oto tutaj jestem!
Wszystko zaczyna się do bitwy Sulejmana na Rodos i według książki Sulejman wtedy jeszcze nie znał Hurrem, a to nie prawda, bowiem, gdy Sulejman był na Rodos Hurrem była już matką jego trójki dzieci.
A skoro już jesteśmy przy tejże sułtance to wspomnę o jej charakterze w książce. Otóż nasza Hurrem sultan została przedstawiona tak jak widział ją lud w tamtych czasach; okrutna kobieta, która okręciła sobie sułtana tylko po to by zdobyć władzę i zemścić się za porwanie. Hurrem nie kocha Sulejmana, nienawidzi całej osmańskiej rodziny. Chciała posadzić Selima na tronie tylko dlatego, że był najgorszy spośród innych kandydatów do tronu i do tego nie był synem Sulejmana...
Colin Falconer pominął sporo istotnych postaci: Nurbanu, Mehmed, Mihrimah, siostry sułtana. Co prawda Hatice, Mehmed i Mihrimah zostają wspomnieni, ale to zbyt istotne postacie, by je tylko wspomnieć lub w ogóle nie pokazać. A najstarszym dzieckiem Hurrem jest Selim! Mehmed jest któryś z kolei. Kolejnym błędem jest to, że według autora powieści Ayse Hafsa była niewolnicą!
Nie wiem czy to błędy tłumaczy czy samego autora, ale Gulbahar jest pisana Gulbehar, Bajazyd jest pisany Bajezyd.
Książka ma też zalety. Ciekawy wątek Julii Gonzagi, dobrze odzwierciedlony osmański harem (z wątkiem lesbijskimi) i dobrze przedstawione okoliczności śmierci Mustafy, w pewnym momencie to nawet miałem wrażenie, że może Mustafa przeżyje.
Krótko mówiąc, książka nie jest zła, ale ma sporo wad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA skoro już jesteśmy przy tejże sułtance to wspomnę o jej charakterze w książce. Otóż nasza Hurrem sultan została przedstawiona tak jak widział ją lud w tamtych czasach; okrutna...
Podobała mi się ta książka, przewrotnie, dlatego, że Hurrem nie kocha Sulejmana, tylko chce zemsty. Dzięki temu nie ma kolejnej ckliwej love story, a Hurrem jest niezłą biczą i nawet nie zamierza tego ukrywać. I bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka o bohaterach serialu Wspaniałe Stulecie. To opowieść o
Dla władcy świata była wybranką, doradcą, pociechą, obrońcą, wytchnieniem, przyjacielem. Była haremem, wezyrem, tysiącem kobiet w jednej oraz balsamem na dusze i ciała. To bardzo emocjonująca i zmysłowa powieść o tajemnicach haremu, miłości, zdradzie najbliższych, śmierci i wojnach. To książka o zmysłowej, frywolnej i roześmianej kobiecie, która wbrew wszystkiemu zawładnęła sercem Sulejman Wspaniałego. Uczyniła ostatecznie to co zaplanowała. Polecam, bo to wciągając i interesująca pozycja o złotej epoce Imperium Osmańskiego.
To książka o bohaterach serialu Wspaniałe Stulecie. To opowieść o
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHürrem, ognistowłosej niewolnicy z kresów Rzeczpospolitej, która nie zamierzała stracić swojej szansy i obudziła samego diabła, by zdobyć Sulejmana, mężczyznę, który mógł mieć wszystkie kobiety świata.
"Harem Sulejmana" opowiada historię bohaterów popularnego serialu "Wspaniałe Stulecie". I choć w serial nie dałam się wciągnąć to książka pochłonęła mnie bez reszty.
Rok 1520. Imperium Osmańskie. Sułtan Sulejman Wspaniały przejmuje władze po zmarłym ojcu. Opanowany i światły prowadzi liczne wojny, dzięki czemu Imperium osiąga szczyt swojej potęgi. W wyniku wielu powodzeń zostaje okrzyknięty największym zdobywcą osmańskim.
Życie w pałacu wydaje się być ułożone, zarówno w przypadku politycznym jak i rodzinnym, dopóki do haremu nie przybywa Hurrem. Ognistowłosa, odważna niewolnica burzy spokój nie tylko samemu sułtanowi, ale każdemu kto stanie jej na drodze bycia tą jedyną..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 1520. Imperium Osmańskie. Sułtan Sulejman Wspaniały przejmuje władze po zmarłym ojcu. Opanowany i światły prowadzi liczne wojny, dzięki czemu Imperium osiąga szczyt swojej potęgi. W wyniku wielu powodzeń...
Świetna książka :)
Świetna książka :)