ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać123
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- 2016-04-20
- 2016-04-20
- Małgorzata Koczańska
Nadzieja umiera ostatnia…
Darrow au Andromedus nie ma już nadziei. Stracił wszystko, o co walczył.
Przyjaciel zdradził go w dniu Triumfu.
Towarzysze broni, Synowie Aresa, zostali zabici.
Rodzina trafiła do niewoli okrutnego Szakala.
Ukochana zniknęła bez słowa.
Tajemnica jego przemiany z Czerwonego górnika w Złotego arystokratę wyszła na jaw. Jego misja, by siać chaos wśród Złotej Elity, straciła sens.
Zamknięty w mrocznej, kamiennej celi Darrow powoli popada w obłęd.
Jednak nie wszyscy buntownicy zginęli. Ci, którzy przeżyli, podjęli walkę i próbują wydostać Darrowa z więzienia.
Muszą się śpieszyć. Wśród PodKolorów rodzi się powstanie przeciw władzy. A wśród Złotych powiększa się rozłam.
W Układzie Słonecznym wybucha wojna.
Kup Red Rising: Gwiazda zaranna w ulubionej księgarnii
Red Rising: Gwiazda zaranna
Jak już pisałem przy ocenie poprzednich części nie jest to cykl zły. Po prostu mnie osobiście nie za bardzo przypadł do gustu. Znajdą się na pewno czytelnicy, którzy będą nim zachwyceni, wykreowane uniwersum im się spodoba. Wyjątkowo tym razem nie będę rozpisywał się o zaletach i wadach, plusach i minusach. Mam mieszane odczucia i lekki mętlik w głowie. Przeczytałem, wypadło dosyć dobrze, ale całość nie zrobiła na mnie większego wrażenia (ale to tylko moje odczucia). Sam do końca nie wiem czego mi w tym cyklu brakowało, że nie zadowolił mnie bardziej. Trzecia ostatnia część (pozostałe nie wydane w Polsce) na poziomie poprzednich. Ogółem książka i cały cykl dobry.
Oceny książki Red Rising: Gwiazda zaranna
2010 użytkowników ma tytuł Red Rising: Gwiazda zaranna na półkach głównych- Przeczytane 1 007
- 2025 26
- Fantastyka 25
- Do kupienia 11
Tagi i tematy do książki Red Rising: Gwiazda zaranna

Inne materiały dotyczące książki Red Rising: Gwiazda zaranna

Cytaty z książki Red Rising: Gwiazda zaranna
-Gdybyś ważył dziesięć kilo więcej, Sevro, złamałbyś sobie kark. Uznaj się za szczęściarza.
-Dobrze, że się wczesniej wysrałem - mamrocze Sevro.
-Dobrze, że się wczesniej wysrałem - mamro...
Człowiek nie jest samotną wyspą. Potrzebuje tych, którzy go kochają. Potrzebuje też tych, którzy go nienawidzą. Potrzebujemy innych, aby wiązali nas z życiem, dawali nam powód do życia, powód do uczuć.
Rozwiń ZwińCzłowiekowi wydaje się, że umie latać, ale boi się skoczyć. Marny przyjaciel popchnąłby go w plecy […] Dobry przyjaciel skoczy razem z tobą.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Red Rising: Gwiazda zaranna
Bardzo dobra książka. Trzeci tom zamyka wątki z dwóch poprzednich tomów. Nie mogłem się oderwać.
Już nie mogę się doczekać, aż zacznę kolejny. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż nie mogę się doczekać, aż zacznę kolejny. Polecam!
Świetne zwieńczenie trylogii. Mimo że czytałem tę książkę 10 lat temu, to w końcówce, dałem się zwieść autorowi, i uwierzyłem, że opowieść skończy się inaczej....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawiam się tylko, czemu dzisiaj, ta pozycja wywarła na mnie tak wielkie wrażenie....
O panie! Jak to mnie przeorało!
Panie Brown, coś Pan ze mną zrobił?! Tak po prostu się nie robi (jestem obrażon!). HOW DARE YOU?!
W tej książce wszystko grało, wszystko było na swoim miejscu i przyniosło emocje, które zaskoczyły nawet mnie. Mogłabym rozpisywać się na temat tego, jak świetnie napisany jest świat oraz postacie, ale jeśli czytaliście poprzednie recenzje, to już to wszystko wiecie.
Boję się cokolwiek mówić, bo nie chcę zaspoilerować, a tutaj każdy tom się ze sobą łączy. Uważam, że to, co tu czytacie, nie jest recenzją, a raczej sprawozdaniem z emocjonalnego rollercoastera.
Jestem w trakcie kolejnej części i na samą myśl o tym, co autor zamierza nam zgotować, drga mi powieka. A mimo to podążam w ślad za Darrowem i niczego nie żałuję.
To nie jest książka dla każdego, ale jeśli chcecie spróbować - próbujcie!
O panie! Jak to mnie przeorało!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBędę nudna jak flaki z olejem, ale wspomnę po raz setny, że rzadko płaczę na książkach. A tu ryczałam jak bóbr! 💙
Jak 2 tom był jazdą bez trzymanki, to 3 to lot w kosmos. Zdecydowanie najlepsza czesc trylogii i to zakończenie.... mistrzostwo. Moim zdaniem to nie lada wyczyn przy tak poprowadzonej narracji oddać tyle emocji. Jeżeli ktoś uwielbia zwroty akcji to będzie zachwycony :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zakończenia autor umie wyśmienicie :)
W zakończenia autor umie wyśmienicie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Gwiazda zaranna”
Mnie się nie pytajcie.
Bo nie jestem.
Naprawdę nie jestem.
Nie w przypadku tej książki.
Płacz.
Łzy.
Zwiotczała dusza.
A może krwawiące serce, które nie dostało czasu, by się poskładać.
Sama nie wiem.
I choć chciałabym napisać wiele, tak brakuje mi słów.
Słów, które udźwignęłyby ten ciężar.
Z chęcią zaprosiłabym Was do mojego mózgu na czas czytania i przeżywania,
ale wiecie… to jeszcze nie ten etap.
Darrow.
Mit?
Legenda?
Człowiek, który tyle razy widział śmierć,
że ona sama przestała robić na nim wrażenie.
Żniwiarz.
Ten, który miał zbierać plony? Nie.
On zbiera konsekwencje.
Bierze na siebie ciężar jutra,
nawet jeśli to jutro go nienawidzi.
“Żniwiarz nadszedł. I przyprowadził ze sobą piekło.”
Sevro.
Chaos w ludzkiej skórze.
Miłość i szaleństwo splecione w jedno.
Jeśli ktokolwiek był sercem tej historii… to on bije najgłośniej, najbrudniej i najbardziej uparcie.
Mustang.
Nie wybór.
Nie nagroda.
Nie pocieszenie po bólu.
Siła, która myśli szybciej niż wszyscy w pokoju i boli dokładnie tam, gdzie trzeba.
Relacje? Wszystkim.
Przyjaźnie? Na ostatnim włóknie.
Zdrady? Nie zawsze są tym, czym się wydają.
Miłość? Istnieje bardziej w spojrzeniach niż w słowach.
I właśnie dlatego boli najmocniej.
Pierce Brown?
W ani jednej pieprzonej sekundzie nie pozwala na litość.
On nie testuje granic. On je łamie.
ICH.
MNIE.
WSZYSTKICH, KTÓRZY OŚMIELILI SIĘ ZŻYĆ Z BOHATERAMI TEJ SERII.
A może sprawdza, czy ktoś jeszcze oddycha?
Albo chce zobaczyć, czy ktokolwiek jeszcze wstanie?
A może po prostu dorzuca kolejne emotional damage, bo… bo może. I już.
Pierce Brown
Nienawidzę cię
A to dopiero początek
Dużo bólu.
Dużo śmierci.
Dużo momentów, w których miałam ochotę wejść do książki
i własnoręcznie wyrwać komuś kręgosłup moralny (moralny? Dobre sobie XD)
I zapewne ma to sens,
bo nie oszukujmy się…
Świat Browna niczego nie usprawiedliwia.
Nie tłumaczy.
Nie łagodzi.
Bo świat, który miał pachnieć rewolucją, ocieka krwią.
Bo zwycięstwo zawsze ma cenę.
A rachunki nigdy nie są krótkie ani sprawiedliwe.
Ciiiii…
Słyszysz to?
To moment ciszy, który znaczy więcej niż tysiąc bitew.
Ból.
Tortury.
Czas, który ciągnie się jak rana, która nie chce się zamknąć.
I gniew… brudny, nieheroiczny, ludzki.
I finał.
Będący… oddechem.
Wstrzymywanym.
Z nieruchomym ciałem, bo jeden zły krok mógłby zwiastować tragizm w krwistej postaci.
„Gwiazda zaranna” nie dała mi szczęścia. Dała mi łzy. Wątpliwe chwile spokoju. Dotkliwą świadomość i ból, o który nie prosiłam. I choć zakończenie nie zdradza jednoznacznej drogi, w jakim kierunku potoczy się historia, tak cicho podszeptuje coś znacznie gorszego:
Że świat się nie naprawił.
Że to dopiero początek chaosu, który może przybrać każdą możliwą formę
i uderzyć w najmniej spodziewanym momencie.
To właśnie „Gwiazda zaranna” pokazała mi, że ból ma znaczenie.
Że miłość kosztuje. Że bieg wydarzeń nigdy nie pyta o zgodę.
Poranieni.
Popękani.
Światłem w ciemności.
Krzykiem na wietrze.
Krwawiące Wyjce wyją.
“Gwiazda zaranna”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Zawsze marzymy o rzeczach, które były albo mogły być, zamiast o takich, które są albo być mogą.”
Mnie się nie pytajcie.
Bo nie jestem.
Naprawdę nie jestem.
Nie w przypadku tej książki.
Płacz.
Łzy.
Zwiotczała dusza.
A może krwawiące serce, które nie dostało czasu, by się poskładać.
Sama nie wiem.
I choć chciałabym napisać wiele, tak brakuje mi...
10/10. Przy zakończeniu długo nie mogłam uwierzyć, że to już naprawdę koniec. Tempo wydarzeń, natłok emocji i intensywność ostatnich rozdziałów sprawiły, że czytałam z bijącym sercem, jakby historia wciąż miała trwać. Trudno było mi się rozstać z bohaterami, z którymi tak bardzo się zżyłam przez całą trylogię.
To jedna z tych serii, które zostają w człowieku na długo – wiem, że jeszcze nieraz wrócę do niej myślami. A gdy ktoś zapyta mnie o książkową rekomendację, odpowiedź będzie oczywista. Ta historia ma w sobie wszystko: emocje, napięcie i postacie, które po prostu się kocha. Na szczęście to jeszcze nie ostateczne pożegnanie, bo mogę dalej pozostać w tym świecie, sięgając po „Żelaznego Złotego”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych serii, które zostają w człowieku na długo –...
To, co autor robi z Tobą podczas czytania tej książki, jest niemożliwe. Wymiętosi Cię, przeżuje i obślini niczym szczeniak swoją ulubioną maskotkę, byś chwilę później śmiał się niemiłosiernie... Ale to chyba jest czasem potrzebne.
Niby wydaje Ci się, że to niemożliwe, że to nie może być prawda, że to musi być podstęp. Przecież nie mógł tego zrobić! Jednak wątpisz w to coraz bardziej i bardziej... Tracisz nadzieję. Nie wiem, co będę robić po skończeniu tej serii.
Na dziś czuję, że ja też jestem wilkiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby wydaje Ci się, że to niemożliwe, że to nie może być prawda, że to musi być podstęp. Przecież nie mógł tego zrobić! Jednak wątpisz w to...
Ta książka to czysta adrenalina, emocje i literacki ogień. „Gwiazda Zaranna” domyka trylogię w sposób, który miażdży, zachwyca i zostaje w głowie na długo. Autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać epicko, bez litości, bez półśrodków, za to z ogromnym rozmachem.
Akcja? Pędzi jak rakieta.
Emocje? Od euforii po absolutne rozbicie serca.
Bohaterowie? Złożeni, prawdziwi, niezapomniani.
To nie jest tylko sci-fi. To opowieść o wolności, lojalności, poświęceniu i cenie rewolucji. Każda decyzja boli, każda wygrana kosztuje, a finał… wow. Dokładnie taki, jakiego ta historia potrzebowała.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja? Pędzi jak rakieta.
Emocje? Od euforii po absolutne rozbicie serca.
Bohaterowie? Złożeni,...
Nie do opisania słowami historia, emocje, bohaterowie wszyscy dopełniają sie tam idealnie. Zwroty akcji i to zakończenie zdecydowanie powala. Mądrość płynąca z tej książki jest również wyjątkowa, naprawdę polecam