Paryska nieznajoma

The Summer House
2016-03-03
2016-03-03
Ewa Westwalewicz-Mogilska

Kup Paryska nieznajoma w ulubionej księgarnii

Paryska nieznajoma

Oceny książki Paryska nieznajoma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paryska nieznajoma

"Paryska nieznajoma" to powieść poczytnej powieściopisarki Santy Montefiore. I podobnie jak wszystkie inne jej książki, które czytałam, i tę czyta się szybko i z zaangażowaniem, choć już po kilkunastu stronach można się domyślić ukrytego tam sekretu.

W pięknej brytyjskiej posiadłości Fairfield panuje żałoba. Ze Szwajcarii przywieziono zwłoki lorda Framptona, właściciela posesji. George Frampton, amator sportów ekstremalnych, ginie przysypany lawiną w szwajcarskich Alpach. W kościele zebrali się wszyscy członkowie rodziny, znajomi i przyjaciele. Ale jest pomiędzy nimi nikomu nieznana, przyciągająca wzrok, piękna blondynka. Kim ona jest? I czy jest na pewno tym za kogo się podaje?
Czy pojawienie się paryskiej nieznajomej zmieni życie mieszkańców Fairfield?

Lekko, wciągająco napisana powieść. Niestety bardzo przewidywalna. Ale za to ciepła, pełna banalnych, ale jednocześnie głębokich myśli, dająca do myślenia.

Jeśli ktoś lubi lekką, niewymagającą literaturę, z pewnością można tę książkę polecić.

Niesamowicie wciągająca, chociaż po pierwszych 20 stronach byłam pewna, że odłożę ją na bok. Intryga, która zaczyna się od banalnego wypadku, z każdą stroną staje się coraz bardziej skomplikowana. Zaskakujący obrót wydarzeń, świetnie zarysowane postacie – zwłaszcza Antoinette, która na początku wydaje się być jedynie słabą wdową, ale szybko pokazuje swoją siłę i determinację. Napięcie budowane jest stopniowo, a zakończenie jest po prostu oszałamiające! Zdecydowanie warto dać jej szansę.

Na pogrzebie Georga pojawia się jego prawnik wraz z piękną nieznajomą, której nikt z rodziny nie zna.
Twierdzi ona, że jest nieślubną córką zmarłego.
Szok, tajemnica, romans i co dalej?
Książka mimo, iż ma kilkaset stron, przeczytana, chociaż czasami tylko przeskakiwałam po treści.
Dlaczego?
Bo chwilami aż za słodka treść, tak jakby na siłę pisana.
Do poczytania w wolnej chwili.
Zakończenie takie sobie.

Twierdzi ona, że jest nieślubną córką zmarłego.
Szok, tajemnica, romans i co dalej?
Dlaczego?
Bo chwilami aż za słodka treść, tak jakby na siłę pisana.
Do poczytania w wolnej...

554 użytkowników ma tytuł Paryska nieznajoma na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Paryska nieznajoma na półkach dodatkowych

Santa Montefiore
Angielska pisarka. Rodzina jej matki pochodziła z Ameryki Południowej (Argentyna, Brazylia, Chile). Bajkowe dzieciństwo wiodła w idyllicznym, wiejskim zakątku, otoczona miłością rodziny. Już wtedy pisała piosenki i wymyślała ciekawe historyjki dla swoich przyjaciół. Kolejne lata spędziła w szkole z internatem dla dziewcząt, a jako dorastająca dziewczyna miała wiele zainteresowań, m.in. grała na flecie, gitarze, jeździła konno, biegała. Po ukończeniu szkoły średniej na rok wyjechała do Argentyny, gdzie uczyła trójkę dzieci języka angielskiego. Tamten czas ukształtował ją jako osobę i stał się punktem odniesienia dla jej twórczości, a elementy autobiograficzne (także rodziny) zajęły ważne miejsce w opowiadanych fabułach. Santa przeżyła tam pierwszą miłość, a Argentyna jest jej miejscem magicznym. Powrót do Anglii na studia w Exer (język hiszpański, włoski) sprawił, że tęskniąc, postanowiła kiedyś opisać wszystko to, co odnalazła daleko od Anglii - ciepłych, pełnych życzliwości ludzi, ich otwartość, tolerancję dla inności, spotęgowane uczucia. Po skończeniu studiów pracowała dorywczo w różnych miejscach, m.in. w Gabinecie Figur Madame Tussand, jednocześnie bez większego powodzenia próbując sił w literaturze. W roku 1998 wyszła za mąż za pisarza, dzięki któremu uwierzyła w siebie jako pisarkę. Jego rady - żeby pisała od serca, bez kalkulacji, zawsze w zgodzie z sobą nawet gdyby musiała tworzyć do szuflady, sprawiły, że praca nad "Spotkamy się pod drzewem ombu" przynosiła jej niezwykłą satysfakcję. Powieść została opublikowana w 1999 roku i stała się prawdziwym bestsellerem. Również następna - "Szkatułka z motylem" poszła w jej ślady. Jej kolejne powieści to "Sonata o niezapominajce" oraz "Ostatnia podróż "Valentiny".

Nić Victoria Hislop
Nić
Victoria Hislop
Powieść Victorii Hislop, Nić, to epicka panorama Salonik, której ramy czasowe obejmują niemal całe stulecie burzliwej historii Grecji. Autorka rozpoczyna swoją opowieść od katastrofalnego pożaru z 1917 roku, który w ciągu kilkunastu godzin strawił serce miasta, pozostawiając tysiące ludzi bez dachu nad głową i bezpowrotnie niszcząc wielokulturową tkankę metropolii. To właśnie w tym dymie i chaosie splatają się losy bohaterów, a Hislop z wielką dbałością o detal odtwarza proces odbudowy miasta, który stał się symbolem greckiej niezłomności. Wątki historyczne są najmocniejszą stroną tej książki. Autorka nie zatrzymuje się na tragedii pożaru; z równą pasją opisuje mroczne czasy II wojny światowej, gdy Saloniki stały się niemym świadkiem niemal całkowitej zagłady swojej społeczności żydowskiej. Hislop odważnie prowadzi narrację aż po lata 60. i 70. XX wieku, rzucając światło na brutalny okres rządów czarnych pułkowników. Ta wojskowa dyktatura, pełna cenzury, aresztowań i strachu, stanowi bolesne tło dla dojrzałych lat bohaterów, pokazując, jak wielka polityka bezlitośnie ingeruje w prywatne życie jednostek. Moja ocena to solidne 7/10. Nić to książka, która zachwyca rozmachem i edukacyjnym walorem. Hislop posiada rzadką umiejętność przekuwania suchych faktów historycznych w żywą, pulsującą emocjami opowieść. Czytelnik niemal czuje zapach przypraw na targu w Salonikach i słyszy szum morza, co sprawia, że lektura jest niezwykle zmysłowa. To hołd dla miasta, które przez wieki było tyglem narodów, religii i języków. Jednakże, mimo fascynującego tła, sama warstwa obyczajowa bywa momentami nieco zbyt schematyczna. Relacje między głównymi bohaterami, Katariną i Dimitrim, choć wzruszające, wpisują się w dość klasyczny wzorzec romansu historycznego, w którym przeznaczenie odgrywa kluczową rolę. Niektóre zbiegi okoliczności wydają się naciągane, co nieco osłabia autentyzm tej, skądinąd, bolesnej opowieści. Również tempo narracji w środkowej części książki mogłoby być bardziej dynamiczne – opisy codzienności bywają tu nazbyt drobiazgowe. Nić to pozycja obowiązkowa dla miłośników Grecji i historii współczesnej. To opowieść o przetrwaniu, o tym, że nawet gdy świat płonie, istnieją wartości, których ogień nie jest w stanie strawić. Victoria Hislop po raz kolejny udowodniła, że jest mistrzynią w łączeniu wielkiej historii z losem zwykłego człowieka.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Dziewczęta z Castle Deverill Santa Montefiore
Dziewczęta z Castle Deverill
Santa Montefiore
Kitty, Jack, Celia, Bridie.... Jak bardzo ich życie stało się inne od tego,które poznaliśmy w pierwszym tomie. W tej części mamy więcej Celii i muszę przyznać,że do połowy  jest trochę nudną i rozkaprzyszoną kobietą, której jedynym celem w życiu to chyba tylko wydawanie pieniędzy.... I może sobie na to pozwolić jednak do czasu.... nadszedł Czarny Czwartek i krach na Wall Street. Wielu ludzi straciło swoje fortuny i Digby'ego ojca Celii również to nie ominęło, tak samo jak jej męża Archiego. Konsekwencje jakie za sobą poniesie ten krach Celia bedzie odczuwać do końca życia... Kitty chce się w końcu związać z Jackiem jej wielką i niespełnioną miłością. Jednak czy będzie w stanie zostawić Roberta i rozdzielić go z małym Jackiem??? Jaki los ich czeka? Bridie natomiast chyba już nie polubię... ma trochę na sumieniu... wdala się w romans z ojcem Kitty, zaszła z nim w ciążę, swojemu bratu powiedziała,że Bertie ja zgwałcić przez co on spalił zamek, w którym zginął Hubert... a jakby tego było mało wróciła do domu i chciała odzyskać swoje dziecko, dziecko, którym teraz opiekuje się Kitty i kocha z całego serca.... Bridie oczywiście widzi to w ten sposób,że Kitty go jej ukradła.... No jakos nie mogę polubić Bridie.... Możemy też być świadkami przemiany jaka zaszła w Michaelu. Czy jest prawdziwa? Sama nie mogłam zdecydować czy w nią wierzę czy nie. Poznajemy również Marthe Wallace, która mimo,że tego nie wie jest związana z Deverillami. Do tego zostaje uchylony rąbek tajemnicy związany z Bartonem Deverillem, pierwszym lordem w Castle Deverill I tym przez którego Maggie O'Leary rzuciła klątwę na dziedziców zamku.
KaRoLcIa - awatar KaRoLcIa
oceniła na91 rok temu
Powrót do Mandalaj Rosanna Ley
Powrót do Mandalaj
Rosanna Ley
Powieści pani Ley mają w sobie to "coś", co mimo spokojnej i leniwie płynącej akcji, przykuwa uwagę czytelnika. Tak jest i tym razem. To powieść wielowątkowa, w której każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. To powieść obyczajowa z bardzo rozbudowanym wątkiem miłosnym, dotyczącym przeszłości dziadka bohaterki. To powieść o trudnych relacjach matki z córka i silnych więzach dziadka z wnuczką. Eva na zlecenie firmy w której pracuje jako konserwator starych mebli wyjeżdża do Birmy. Przy okazji dziadek prosi ja o odszukanie pewnej kobiety i zwrot posążka lwa, który został mu ofiarowany w dowód miłości. Maya opowiada jej o swoim życiu, miłości do dziadka, ciężkich dniach wojny a także historie posążka, który otrzymała od swojej babki a ta z kolei od ostatniej królowej Birmy. Posążki były dwa, jeden niedawno została skradziony.Zdradza też sekret o którym dziadek nie miał pojęcia. W tym samym czasie jej dziadek w Anglii zaczyna chorować, żyje oderwany od rzeczywistości, za to odżywają w nim wspomnienia tragicznych dni wojny, miłości do May, obietnic, rozstania. Opiekuje się nim jego córka, która od dawna zerwała z nim kontakt, gdy po śmierci matki przeczytała jego niewysłane listy i gdy zrozumiała, ze w jego życiu była inna kobieta, którą zawsze kochał. Przy tej książce nie można się nudzić, bo jest tu też wątek sensacyjny, związany z fałszowaniem antyków, nielegalną wysyłką z Birmy kamieni szlachetnych a także skradzionym posążkiem lwa.W odkryciu tajemnicy pomaga jej Ramon, wnuk May....i między nimi zaczyna "iskrzyć". Podobała mi się ta powieść pełna egzotycznych krajobrazów, pięknych pałaców i historii z nimi związanymi. Napisana przystępnym językiem pozwala rozkoszować się nie tylko rozgrywająca się współcześnie akcją, ale również historią i tajemnicami sprzed lat.
basik - awatar basik
Apetyt na życie Mary Simses
Apetyt na życie
Mary Simses
Umiera babcia Ellen, wcześniej poprosiła ją by ta coś dla niej zrobiła. Wnuczka obiecuje i jedzie do małego miasteczka, by spełnić ostatnią wolę ukochanej babci. Wyprawa zaczyna się niebezpiecznie, ale Ellen nie tylko udaje się z tego wykaraskać, ale i poznać pewnego mężczyznę, który nie da o sobie zapomnieć. Jednak Ellen ma być tu tylko chwilę, spełnić misję i wrócić na Manhattan, ale czy tak się stanie...? Książkę czyta się fajnie, szybko, bo wciąga. Ciekawie opisana historia i to jak Ellen odkrywa coś czego nigdy nie wiedziała o babci. A jej historia jest ciekawa, są też namacalne rzeczy jej przeszłości. Szkoda tylko, że jednej rzeczy tak do końca się Ellen nie udało. Jednak historia jest spójna, ciekawa i gdy już ma się kończyć, tak właściwie zaczyna się od nowa, bo coś w tą historię wskakuje. Autorki nie znam, książkę mam od dawna i tak jakoś mnie przyciągnęła do siebie i nie żałuję, że ją przeczytałam. Fajnie tak przeczytać coś co dawno było nowością, co nie czytają wszyscy, a historia już dawno zapomniana odżywa :) Widzę, że autorka ma więcej książek, niestety nie przetłumaczonych na język polski, szkoda, bo chętnie przeczytałabym jej książki. Miło spędzony czas przy lekkiej książce, niby było wiadomo jak się zakończy, ale ciekawie było się dowiedzieć jak do tego doszło. Jeśli lubicie lekkie książki, obyczajówki, to ja wam ją serdecznie polecam, nie będziecie się nudzić :) Miłego wieczoru
Dorotxy - awatar Dorotxy

Cytaty z książki Paryska nieznajoma