Paryska nieznajoma

- The Summer House
- 2016-03-03
- 2016-03-03
- Ewa Westwalewicz-Mogilska
Za zamkniętymi drzwiami od lat skrywa się prawda…
Świat Antoinette rozsypał się na kawałki: jej mąż, mężczyzna, którego kochała, odkąd sięga pamięcią, zginął tragicznie w wypadku. Był jej opoką, człowiekiem, do którego zwracała się po miłość i po wsparcie, człowiekiem, którego znała lepiej niż samą siebie. Przynajmniej tak jej się zdawało…
Przybywszy bowiem do kamiennego kościoła na pogrzeb George'a, widzi nieznajomą kobietę. I w tej chwili dzień, w którym miała zamknąć drzwi dzielące ją od przeszłości, stał się dniem, gdy jej dotychczasowy świat wali się w gruzy.
Phaedra także kochała George'a i musiała zjawić się na jego pogrzebie. Poznała go niedawno, ale łączyły ją z nim więzy mocniejsze od wszystkich, jakich zaznała wcześniej. Teraz, siedząc przed jego żoną, wie, że to co niebawem ujawni, na zawsze zmieni ich życie…
Kup Paryska nieznajoma w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Paryska nieznajoma
Każda książka Montefiore wywołuje wiele emocji. Zawsze opowiada losy trudnej miłości, która w efekcie końcowym kończy się happy endem. Tym razem podczas pogrzebu głowy rodziny pojawia się tajemnicza nieznajoma. Nikt z rodziny jej nie zna i zastanawia się co ona tutaj robi. Okazuje się, że jest to nieznana córka zmarłego, który w spadku zapisuje jej klejnoty rodzinne. Większość rodziny jest tym oburzona i nie zgadza się z tą decyzją. Jedyny syn zmarłego David od pierwszych minut pała do niej sympatią i chce dać jej szansę. Młoda nieznajoma bardzo szybko wkupuje się w łaski rodziny, tylko jedna bratowa dziwnie jakoś jej nie ufa. Bierze sobie za cel zdemaskowanie Phaendry. Co przyniesie całe to zamieszanie i czy rzeczywiście jest ona córką Georga czy może chodzi o coś zupełnie innego? Fantastyczna książka opowiadająca losy rodziny, która jest tylko na papierze rodziną a tak naprawdę są dla siebie obcymi ludźmi. Każdy na każdego patrzy wrogiem i tylko życzy źle. Dopiero pojawienie się nowej osoby wśród nich, której zależy na więzach rodzinnych stopniowo zaczyna coś zmieniać. Pokazuje im na czym polega bliskość, chęć pomagania i czym jest prawdziwa miłość.
Oceny książki Paryska nieznajoma
554 użytkowników ma tytuł Paryska nieznajoma na półkach głównych- Przeczytane 308
- Santa Montefiore 7
- 2018 5
- 2019 5
- 2021 4
- 2022 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paryska nieznajoma
"Paryska nieznajoma" to powieść poczytnej powieściopisarki Santy Montefiore. I podobnie jak wszystkie inne jej książki, które czytałam, i tę czyta się szybko i z zaangażowaniem, choć już po kilkunastu stronach można się domyślić ukrytego tam sekretu.
W pięknej brytyjskiej posiadłości Fairfield panuje żałoba. Ze Szwajcarii przywieziono zwłoki lorda Framptona, właściciela posesji. George Frampton, amator sportów ekstremalnych, ginie przysypany lawiną w szwajcarskich Alpach. W kościele zebrali się wszyscy członkowie rodziny, znajomi i przyjaciele. Ale jest pomiędzy nimi nikomu nieznana, przyciągająca wzrok, piękna blondynka. Kim ona jest? I czy jest na pewno tym za kogo się podaje?
Czy pojawienie się paryskiej nieznajomej zmieni życie mieszkańców Fairfield?
Lekko, wciągająco napisana powieść. Niestety bardzo przewidywalna. Ale za to ciepła, pełna banalnych, ale jednocześnie głębokich myśli, dająca do myślenia.
Jeśli ktoś lubi lekką, niewymagającą literaturę, z pewnością można tę książkę polecić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pięknej brytyjskiej posiadłości Fairfield panuje żałoba. Ze Szwajcarii przywieziono zwłoki lorda Framptona, właściciela...
Niesamowicie wciągająca, chociaż po pierwszych 20 stronach byłam pewna, że odłożę ją na bok. Intryga, która zaczyna się od banalnego wypadku, z każdą stroną staje się coraz bardziej skomplikowana. Zaskakujący obrót wydarzeń, świetnie zarysowane postacie – zwłaszcza Antoinette, która na początku wydaje się być jedynie słabą wdową, ale szybko pokazuje swoją siłę i determinację. Napięcie budowane jest stopniowo, a zakończenie jest po prostu oszałamiające! Zdecydowanie warto dać jej szansę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pogrzebie Georga pojawia się jego prawnik wraz z piękną nieznajomą, której nikt z rodziny nie zna.
Twierdzi ona, że jest nieślubną córką zmarłego.
Szok, tajemnica, romans i co dalej?
Książka mimo, iż ma kilkaset stron, przeczytana, chociaż czasami tylko przeskakiwałam po treści.
Dlaczego?
Bo chwilami aż za słodka treść, tak jakby na siłę pisana.
Do poczytania w wolnej chwili.
Zakończenie takie sobie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwierdzi ona, że jest nieślubną córką zmarłego.
Szok, tajemnica, romans i co dalej?
Dlaczego?
Bo chwilami aż za słodka treść, tak jakby na siłę pisana.
Do poczytania w wolnej...
Lekka, łatwa i przyjemna. Po prostu oderwanie się na chwilę od otaczającego smutnego świata. Choć intryga była przewidywalna, żałowałam, że spotkanie z Margaret się już skończyło. Mimo wszystko warto spędzić czas, bo niektóre myśli są naprawdę wartościowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka sobie. Przeczytać i szybko zapomnieć - na tej "półce" najchętniej bym ją położyła. Skusiła mnie okładka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, kompletnie nie moja bajka...
Niestety, kompletnie nie moja bajka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść Paryska nieznajoma nie należy do szczególnie udanych, jest dość gruba, ale treści zawiera tyle co kot napłakał. Fabuła jest nudna jak życie tej rodziny. Nic się nie dzieje przez większość czasu i dopiero zaczyna się rozkręcać pod koniec, gdy wychodzą na jaw skrywane przez bohaterów tajemnice. Czytałam ją podczas wyjazdu i nie bardzo miałam czym zastąpić, ale nie należy do moich ulubionych powieści tej autorki.
Powieść Paryska nieznajoma nie należy do szczególnie udanych, jest dość gruba, ale treści zawiera tyle co kot napłakał. Fabuła jest nudna jak życie tej rodziny. Nic się nie dzieje przez większość czasu i dopiero zaczyna się rozkręcać pod koniec, gdy wychodzą na jaw skrywane przez bohaterów tajemnice. Czytałam ją podczas wyjazdu i nie bardzo miałam czym zastąpić, ale nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMila i spokojna książka . Polecam.
Mila i spokojna książka . Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna opowieść o rodzinie i uczuciach. Większość książki czyta się świetnie, intryga wciągająca, bohaterowie fajni. Niestety, zakończenie jest słabsze, takie proste, płytkie, jak na siłę. Szkoda, bo historia ma potencjał
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała, wzruszająca i wciągająca historia napisana pięknym językiem. Polecam.