Ucieczka z raju

- fantasy, science fiction
- Pola dawno zapomnianych bitew (tom 2)
- 2016-03-15
- 2016-03-15
Kontynuacja Łatwo być bogiem
Połowa dwudziestego czwartego stulecia. Ludzkość po skolonizowaniu niemal dziesiątej części Ramienia Oriona trafia w końcu na obcą, zaawansowaną cywilizację, która nie wykazując najmniejszej woli kontaktu, rozpoczyna wojnę totalną. Stawką jest nie tylko podbój nowego terytorium, ale też fizyczne unicestwienie wroga..
Na jednej z ewakuowanych pośpiesznie planet zrehabilitowany kapitan Święcki toczy swoją prywatną wojnę o ocalenie jak największej liczby ludzi. Kolonia na Delcie Ulietty kryje jednak o wiele większą tajemnicę, która być może pozwoli odmienić losy całej wojny.
Łatwo być Bogiem to fascynujący wstęp do epickiej space opery. Czytając o przygodach barwnych postaci, takich jak załoga Nomady, czytelnik wstrzymuje oddech i odkrywa tajemnice, które mogą zmienić losy Galaktyki. - Nancy Kress, zdobywczyni nagród Hugo i NebulaW "Polach dawno zapomnianych bitew" Robert J. Szmidt wykazał się niezwykle bogatą wyobraźnią, opowiadając swoją historię z ogromnym wdziękiem i oryginalnością. Szczerze polecam - Mike Resnick, laureat nagród Hugo i NebulaWartka opowieść o skorumpowanej załodze kolapsarowca, która eksplorując kolejne wrakowiska, odkrywa więcej, niżby chciała... Tak zaczyna się ta wciągająca lektura- Jack Campbell, autor bestsellerowego cyklu "Zaginiona Flota"
Kup Ucieczka z raju w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Ucieczka z raju
1684 użytkowników ma tytuł Ucieczka z raju na półkach głównych- Przeczytane 1 227
- Science Fiction 16
- 2018 12
- E-book 12
- Fantastyka 11
Czytelnicy Ucieczka z raju przeczytali również
Cytaty z książki Ucieczka z raju
Niestety to doprowadziło do konfliktu o podłożu etni... etycznym. To chyba najbardziej zbliżony termin, jakiego wy używacie. Zostaliśmy oskarżeni o to, że trzysta jedenasta generacja naszego produktu przekroczyła nieuchwytną granicę pomiędzy zwierzęciem a istotą rozumną.
– Jak widać słusznie – mruknął Iarrey.
– Niekoniecznie.
Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Ucieczka z raju
dnf nie porwała mnie ta część,niby wojna zaczyna się na serio,kosmici niszczą wszystko na swojej drodze,a w polityce dalej przepychanki ,w sumie bardzo realistyczna książka. ale może to nie jest czas na tą książkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towiększość to ewaluacja korporacyjne planety i jakoś do żadnego bohatera nie jestem przywiązany ,a wręcz są tacy sami
Pierwsza część „Łatwo być bogiem” w moim odczuciu pozostawiła pewien niedosyt. Kontynuacja już w pełni zaspokoiła moje oczekiwania.
Plusy:
+ ciekawe wyjaśnienie losów załogi „Nomady”, który w pierwszej części był krótkim epizodem i pozostawił mnie z wieloma pytaniami, a może to przewrotność autora;
+ bardzo podobała mi się koncepcja „Aniołów” i do czego potrzebowali prymitywnych ludzi sprzed ponad 40 tysięcy lat;
+ ciekawa teoria dlaczego obcy zaatakowali skolonizowane Ramię Oriona;
+ jakie tajemnice skrywa kolonia na Delcie Ulietty, czy może to pomóc w walce;
+ czasami próba pomocy może być niebezpieczeństwem dla całej ludzkości;
+ walka kapitana Święcickiego o uratowanie jak największej liczby ludzi;
+ poświęcenie wielu jednostek dla ratowania tysięcy, nie każdego na to stać;
+ nawet w obliczu zagrożenia dla ludzkości muszą być knowania polityczne;
+ zgrabne połączenie wszystkich wątków niby nieistotnych z pierwszej części;
+ już mam ochotę na kolejną część, żeby się dowiedzieć co dalej.
Minusy:
- retrospekcja z opisem „Kuźni” może i dobra, ale wybiła mnie z fabuły;
- wiem, że wojna to nie zabawa, ale nie lubię gdy ginie zbyt wielu bohaterów.
Ogółem książka bardzo dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy:
+ bardzo podobała mi się koncepcja „Aniołów” i do czego potrzebowali...
Fajna pozycja i tyle. Są Obcy, są polityczne smrodki, ciekawe zwroty. Trochę wkurza mnie ten Święcki-MacGyver ale reszta rekompensuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom pierwszy mnie lekko wynudził ale był dobrym kawałkiem światotwórstwa i niezłą podbudową do początku hucznie zapowiedzianej w blurbie spcae opery. Miał swoje mocne strony jak kreacja obcej, prymitywnej rasy wojowników. Mrugał okiem do widza i fana starożytnych kosmitów ale jednocześnie miał całkiem sporo dłużyzn i był przeciętnym techno thrillerem. Zdecydowanie brakowało mu rozmachu. Tom drugi w końcu wjeżdża z buta z właściwą historią. Dostajemy odpowiedzi na wiele pytań z tomu pierwszego, nie wiem czy nie nazbyt szybko. Trochę byłem zawiedziony, że główni antagoniści są tak szybko odzierani z tajemnicy ale mam nadzieje, że autor zaskoczy mnie jeszcze w przyszłych tomach i podobnie jak w finale tego tomu odwróci czytelnicze oczekiwania i przewidywania o 180 stopni. Dużo mamy tu militarystyki więc niektórych może to odrzucić, mi się podobało. Sporo klasycznych space operowych buzzwordów, czyli to co fani lubią najbardziej. Tarcze energetyczne, podprzestrzeń, nadprzestrzeń, ładunki kinetyczne, kolapsary, tunele czasoprzestrzenne, lasery, bajery. A do tego bitwy i potyczki w kosmosie, a raczej totalna rzeź. Dochodzą nam dwaj nowi bohaterowie z perspektywy których śledzimy fabułę na wyższych szczeblach władzy ale wracamy też do znanych z poprzedniego tomu Nike'a i Henryan'a. Ten ostatni nie przekonywał mnie zbytnio. W pierwszym i do połowy drugiego tomu był mało charyzmatyczny, nie mogłem złapać z nim więzi, ale w końcu mnie do siebie przekonał i powoli zaczynam go lubić. Główny rdzeń fabularny książki dotyczy wątku rozgrywającego się na jednej planecie i jej ewakuacji. To bardzo dobrze i wyczerpująco poprowadzony kawał historii. A pomysł na planetę na której ewolucja potoczyła się trochę inaczej niż na Ziemi i zabawa myślowa dotycząca tego, że nie tylko zwierzęta mogą królować na szczycie łańcucha pokarmowego jest świetny i tu ogromny plus za wrócenie do motywów ze złotej ery SF. W czasie lektury bawiłem się wyśmienicie, polecam każdemu kto szuka dobrej rozrywki z gatunku SF. W najbliższej przyszłości na pewno sięgnę po następny tom 7/10
Tom pierwszy mnie lekko wynudził ale był dobrym kawałkiem światotwórstwa i niezłą podbudową do początku hucznie zapowiedzianej w blurbie spcae opery. Miał swoje mocne strony jak kreacja obcej, prymitywnej rasy wojowników. Mrugał okiem do widza i fana starożytnych kosmitów ale jednocześnie miał całkiem sporo dłużyzn i był przeciętnym techno thrillerem. Zdecydowanie brakowało...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i wpadłem w tą serie jak śliwka w kompot. Święcki to nasz James Holden. Na prawdę chciałbym zobaczyć ekranizację tej serii. Kontynuacja rozpoczyna się praktycznie zaraz po zakończeniu książki "Łatwo być Bogiem". Święcki kierując się empatia podejmuje się zadania niemożliwego. Pomagają mu pracownicy korporacji. Wiadomo jak to bywa, plany powstają, plany padają, akcja ma wiele zwrotów itd. Wszystko to jest świetnie opisane i do rze wyjaśnione. Na duży plus to że mamy rozwinięcie postaci Generał Ruty oraz wątków politycznych. Widzimy, że świat poszedł do przodu, pozornie się zjednoczył ale walka o władzę wcale się nie zmniejsza. Można powiedzieć nawer, że wraz z rozwojem cywilizacji człowieka rozwija się i ona, przybiera na silę. Świetne polskie sci-fi, ani chwili nudy.
No i wpadłem w tą serie jak śliwka w kompot. Święcki to nasz James Holden. Na prawdę chciałbym zobaczyć ekranizację tej serii. Kontynuacja rozpoczyna się praktycznie zaraz po zakończeniu książki "Łatwo być Bogiem". Święcki kierując się empatia podejmuje się zadania niemożliwego. Pomagają mu pracownicy korporacji. Wiadomo jak to bywa, plany powstają, plany padają, akcja ma...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCały cykl "Pola dawno zapomnianych bitew" uważam za genialny. Zdecydowanie powinien być kontynuowany. Autor przez cały czas trzyma nas w napięciu i zaskakuje zwrotami akcji, pokazując jednocześnie uniwersalne zachowania charakterystyczne dla ludzkości nawet w odległej przyszłości i w trakcie kontaktu z obcymi cywilizacjami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom za mną. Kolejny pełen akcji, z ciekawymi bohaterami i dobrze przemyślaną fabułą. Ten także jest pełen plastycznych opisów, które aż proszą się o ekranizację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI proszę, pojawili się obcy, którzy chcą nas zmieść z powierzchni kosmosu. Mamy również naszych polubionych wcześniej bohaterów. Tom jest zwarty, akcja dynamiczna, nawet mamy wyjaśnienie - co, jak i dlaczego :). Nic, tylko czytać :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna kontynuacja, fabuła zaczyna się spinać. Czysta rozrywka.
Świetna kontynuacja, fabuła zaczyna się spinać. Czysta rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom serii - kontynuacja wątków pierwszego i pojawienie się kilku nowych. Ale robi się trochę monotonnie w narracji mimo kilku fajnych pomysłów i głównego bohatera, który jakiś taki sympatyczny na razie jest. Konstrukcja fabuły jak łatwo się domyślić podporządkowana jest raczej „produkcji” kolejnych tomów a nie prezentacji czegoś bardziej oryginalnego ( np nowych i intrygujących pomysłów lub jakichś spójnych kreacji SF). Ale czyta się nieźle i fabuła nawet wciąga.
Drugi tom serii - kontynuacja wątków pierwszego i pojawienie się kilku nowych. Ale robi się trochę monotonnie w narracji mimo kilku fajnych pomysłów i głównego bohatera, który jakiś taki sympatyczny na razie jest. Konstrukcja fabuły jak łatwo się domyślić podporządkowana jest raczej „produkcji” kolejnych tomów a nie prezentacji czegoś bardziej oryginalnego ( np nowych i...