Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem

Okładka książki Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem autorstwa Liliana Fabisińska
Liliana Fabisińska Wydawnictwo: Papilon Cykl: Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą (tom 7) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą (tom 7)
2013-02-01
2004-01-01
Wyjątkowa seria o polskich nastolatkach!Kasia, Julka, Zuzia i Emma mieszkają w Polsce i są właśnie takie jak Ty! Mają mnóstwo zwariowanych pomysłów i całkiem sporo problemów - jak większość dziewczyn w ich wieku. Nocą lubią gadać o szkole, chłopakach, swoich rodzinach i koleżankach. Przeżywają przy tym wiele niezwykłych przygód...Czy piegi świadczą o wrażliwości?Dlaczego Julka jest załamana?Iluosobowe są jacuzzi?Kim naprawdę jest Adaś?Co zdarzy się w walentynki?Sprawdź! Przeczytaj koniecznie!

Kup Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem

2917 1428

Oceny książki Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem

Mała książeczka dla starszych dzieci lub wczesnej młodzieży. Stawiałabym na wiek 11-13 lat.
Bezsennik jest serią o polskich dziewczynkach. Stanowi 15 części.

Seria jest zdezaktualizowana , gdyż nie mamy już gimnazjów, tylko szkoły podstawowe.
Poza tym jest w porządku .
Właściwie, to dobrze ,że istnieje taka seria prosta, optymistyczna dla dziewczynek i akcja toczy się w Polsce.

Siódma część opowiada jak przyjaciółki szykują się do wyjazdu na ferie zimowe w góry.
Nieszczęśliwe zauroczenie czy pierwsza miłość Julki , jednej z paczki przyjaciółek i to w żonatym i dzieciatym mężczyźnie ,pracującym w sklepie. Oczywiście ona jeszcze tego nie wie.
Planowanie i szykowanie się do walentynek. Plan A i plan B.

Czytelnicy dostają nawet instrukcję jak samodzielnie zorganizować imprezę walentynkową punkt po punkcie ( łącznie z menu).

Polecam dla starszych dzieciaków. U mnie czyta to ośmiolatka.

Bezsennik jest serią o polskich dziewczynkach. Stanowi 15 części.

Poza tym jest w porządku .

To już siódma część z tej interesującej serii dla nastolatek. Bractwo Zeta, czyli Kasia Żabniak, Zuza Zawadzka, Julia Ździebełko i Emma Adams to uczennice pierwszej klasy gimnazjum, które w tej części przeżywają kolejne przygody w czasie ferii zimowych. Tym razem związane są one z poszukiwaniem miłości przez Julkę, dziewczynę o poetyckiej i wrażliwej duszy, której marzy się "książę na białym koniu". Cóż powiedzieć, gdy pewnego dnia nastolatka "zostaje ugodzona strzałą Amora" i zakochuje się bez pamięci w pomocniku sklepikarza. Julka stwierdza, że ten pomocnik "ma takie piękne oczy i piegi, które są niewątpliwie wyrazem jego wrażliwości". Dziewczyny nie widzą w wybranku swojej przyjaciółki księcia z bajki, a czar tym bardziej pryska, gdy okazuje się, że obiekt westchnień Julki ma 27 lat i ma żonę i dwoje dzieci. Jak nastolatki poradzą sobie z przekazaniem tej bolesnej prawdy zakochanej pannie Ździebełko i jak spędzą ferie zimowe? Czy Julce uda się odkochać w pomocniku sklepikarza i znaleźć nową miłość? Na te pytania odpowiedzi znajdziecie, czytając tą książkę.
Polecam :-)

* Biorę udział w Olimpiadzie Czytelniczej organizowanej przez http://www.posredniczka-ksiazek.pl

Choć wypożyczyłam ją dla żartów ze szkolnej biblioteki, to nawet przypadła mi do gustu ;) Lekka, szybko się czyta... Na pewno sięgnę po następne tytuły z tej serii.

551 użytkowników ma tytuł Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem na półkach dodatkowych

Okładka książki Schronisko niechcianych żon Liliana Fabisińska, Natasza Socha
Schronisko niechcianych żon Liliana Fabisińska, Natasza Socha
Okładka książki 12 opowieści o przyjaźni. Polscy autorzy o tym, jak tworzyć dobre relacje Liliana Bardijewska, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Tomasz Plebański, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Barbara Supeł, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko
Liliana Fabisińska
Liliana Fabisińska
Dziennikarka i pisarka, z wykształcenia kryminolog i pedagog. Nic nie relaksuje jej tak, jak kwadrans spędzony przy kole garncarskim i pływanie o świcie w kaszubskim jeziorze. Nieustannie planuje kolejne podróże: na Hel, na Bornholm, na Kretę, na Sycylię, na Przylądek Dobrej Nadziei. Zawsze tam, gdzie są morze, dobra kawa i ludzie gotowi podzielić się swoimi opowieściami. Autorka powieści: "Córeczka" i "Sanatorium pod Zegarem". Jest autorką sztuk teatralnych i książek dla dzieci i młodzieży. Studiowała w Polsce i RPA. Karierę dziennikarską rozpoczęła w czasopiśmie dla młodzieży Na przełaj, była również redaktor naczelną popularnego pisma dla dziewcząt "Filipinka". Napisała m.in. sztuki Kiwanie Koziorożca, Internautka (nagroda w konkursie My, młodzi XX wieku),Czterdziestka (nagroda w konkursie im. Stanisława Grochowiaka),List do Mikołaja (nagroda Poznańskiego Centrum Sztuki Dziecka). Jej debiutancka powieść Amor z ulicy Rozkosznej otrzymała wyróżnienie w konkursie na książkę dla młodzieży pod hasłem Uwierz w siłę wyobraźnią.

Nie da rady bez czekolady Caroline Pitcher
Nie da rady bez czekolady
Caroline Pitcher
"Nie da rady bez czekolady" ma właściwości tej brązowej słodyczy. Świetnie nadaje się jako przekąska, wypełniacz między cięższymi posiłkami. Sprawia, że czujemy przyjemność i zadowolenie. I odbija swe pozytywne skutki na wskaźniku wagi, powoduje wyrzuty sumienia u osób stosujących dietę lub utrzymujących zdrowy tryb życia.

Szesnastoletnia Emily (dla przyjaciół Em) do szkoły jeździ autobusem. Jest on bardzo ważnym miejscem spotkań i dobrą okazją do obserwacji. Em spotyka w nim swoje przyjaciółki- Star oraz Lizzie, a także (jakżeby inaczej) Pana Okropnego, który zna jej wstydliwy sekret i bardzo chce wyjawić go światu, jak również Chłopca z Tubą, Panią z Wózkiem i wiele innych ciekawych postaci. W szkole nadchodzą egzaminy, w weekend impreza, a w nocy ciasto czekoladowe. Czego chcieć więcej?

Ja chciałam więcej.Więcej stron. Wiem, że gdyby ta książka miała kilka kartek więcej, spełniłby się kiczowaty scenariusz zakończenia, jaki przyszedł mi na myśl po przeczytaniu opisu książki. Gdybym spotkała się w niej z tym zakończeniem, odłożyłabym ją na bok bez zastanowienia, momentalnie o niej zapominając, klasyfikując ją jako odmóżdżacz i już. Ale ta pozycja nie mieści się w tej rubryce. Gdzie mogę ją więc zakwalifikować?

Bez wahania mogę powiedzieć, jak zamierzałam ją zaszufladkować: jako lekką, mało ambitną lekturę do przeczytania dla odciążenia zmęczonego szkołą umysłu. Chciałam przy tej pozycji po prostu odpocząć. Udało mi się to. Prawie. Książka wciągnęła mnie na tyle, że nie przerwałam lektury aż do ostatniej strony. Wiąże się to z tym, iż poszłam spać później niż zwykle i nie wyspałam się. A w sumie warto było. Tak myślę. Choć... co właściwie tak mnie urzekło?

Na pewno język powieści. Choć czytało się szybko, irytowało mnie używanie wyrażeń typu 3maj się, xaminy itd. Główna bohaterka też nie. Choć dziewczę było miłe, nie odznaczało się powalającą osobowością, w dodatku większość czasu spędzała na pielęgnacji i medytacji na temat własnych stóp. Podobnie banalnie przedstawiono jej przyjaciółkę Lizzie. Została obdarzona pospolitymi cechami szalenie ładnej podrywaczki. Po 2 dniach od przeczytania książki nie potrafiłam przypomnieć sobie jej imienia. Na pamięć się nie uskarżam, więc to chyba o czymś świadczy.

Niepochlebnych słów nie znajduję jednak dla drugiej przyjaciółki Em, Star. Jej prawdziwe imię- Amarylis pewnie na długo pozostanie mi w pamięci. Podobnie jak jej charakter. Może i sztampowy, ale taki... znajomy. (tak, Star to książkoholiczka) I naprawdę miły.
Będąc przy bohaterach warto wspomnieć o rewelacyjnym Jono i postaciach epizodycznych- Chłopcu z Tubą czy Pani z Wózkiem- świetni!

Choć akcję dało się przewidzieć, nie była nudna. Miłe urozmaicenie stanowiły przepisy na różne potrawy (choć może lepiej ich nie wypróbowywać?). Zaskoczyła mnie trochę fabuła- nie spodziewałam się po tej książce żadnych poważnych tematów, realnych problemów, tylko samych kłopotów miłosnych. Była to miła niespodzianka i odmiana w stosunku do typowych młodzieżówek, takich jak "Nie da rady bez czekolady" mogłoby być więcej.

Książkę polecam nastolatkom lubiącym takie tematy i dopiero rozpoczynającym przygodę z czytaniem. Doświadczonym czytelnikom- tylko do odprężenia w ciężkie dni. Inaczej cała czekolada może pójść w boczki,a tego byśmy nie chcieli, prawda?
ffer - awatar ffer
Pamiętnik jedynaczki 2. Sekret Dzikiego Hanna Kowalska-Pamięta
Pamiętnik jedynaczki 2. Sekret Dzikiego
Hanna Kowalska-Pamięta
Jeśli po zakończeniu ,,Pamiętnika Jedynaczki”, pomyśleliście, że życie Pauliny stanie się spokojne, to byliście w błędzie. Mama dziewczyny wciąż nie może znaleźć pracy, rodzina znów zaczyna coś ukrywać. Paulina spotyka się z Maćkiem, synem pani Abramskiej, ale chłopak też nie mówi jej wszystkiego. Problemy nie omijają też Beaty, której chłopak również nie jest z nią do końca szczery, oraz Iwona, która zakochała się w nowym nauczycielu matematyki. Nie czytałam ,,Sekretu Dzikiego” jako dziecko, więc to było moje pierwsze spotkanie z tą książką. Podobnie jak pierwsza część, jest napisana w prosty i przyjemny sposób, nie brak tu humoru, życiowych mądrości i poruszania codziennych problemów takich jak bezrobocie jednego z rodziców czy niesympatyczni ludzie z klasy. Hanna Kowalska – Pamięta zwraca uwagę na to jak ważna jest przyjaźń oraz rodzina. Paulina jest jedynaczką, więc tym bardziej lgnie do swoich dwóch przyjaciółek – Iwony i Beaty. Dziewczyny zawsze się wspierają i pomagają sobie w każdej sytuacji, traktują się wyrozumiale, nawet gdy nie zgadzają się ze sobą. Paulina ma małą rodzinę z którą nie zawsze potrafi się dogadać, ale bardzo silna więź łączy ją z ciocią Małgosią. Autorka pokazuje również ciepłe relacje nastolatki z rodzicami. Mimo, że nie zawsze jest kolorowo, obie strony starają się, by ich rodzina była dobra i kochająca. Podejrzewam, że gdybym przeczytała tą książkę w tym samym wieku, co pierwszą część, również byłabym nią zachwycona. Chyba jednak nie jestem już grupą docelową dla ,,Sekretu Dzikiego”, no i nie mam już sentymentu z dzieciństwa jak w przypadku ,,Pamiętnika Jedynaczki”. Tajemnice bohaterów nie wydawały mi się już takie ekscytujące, sekrety cioci Małgosi i Maćka odgadłam dość szybko. Niektóre kwestie nie zostały dokładnie wyjaśnione bądź stało to się zbyt szybko i to też mi się nie podobało – to jest książka dla dzieci. Kowalska – Pamięta skupiła się tu bardzo na wątkach miłosnych, co nie do końca było dobre, ponieważ ucierpiały na tym inne kwestie, no i bardzo młodzi bohaterowie chwilami wydawali się bawić w dorosłych. Oceniam ,,Sekret Dzikiego” na siedem gwiazdek, ponieważ niższa ocena byłaby niesprawiedliwa. Nie jestem już grupą docelową tej książki i to oczywiście, że nie spodobała mi się tak jak osobom młodszym. Dla dzieci i wczesnych nastolatków to naprawdę dobra propozycja, ponieważ nie porusza zbyt trudnych tematów, bohaterowie są sympatyczni, a książka ma wyraźny morał i pokazuje dobre wzorce, nie będąc moralizatorską. ,, Wiesz, czasami, nie zawsze, ale czasami… Trzeba komuś zaufać(…) Nie pytać o nic, po prostu zaufać. I to tylko tyle.”
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Jak wychować sobie chłopaka Jacqueline Carrol
Jak wychować sobie chłopaka
Jacqueline Carrol
Głupi tytuł prawda? Moim zdaniem bardzo infantylny. Pozostaje pytanie, czy w ogóle da się wychować jakiegoś chłopaka? A powinno się? Szczerze mówiąc, a raczej pisząc to nie, bo to jednak człowiek, a nie zwierzątko. Ale o co chodzi z tym tytułem i dlaczego taki? Otóż już na pierwszych stronach poznajemy siostry bliźniaczki.Jest poranek, a one szykują się do szkoły. Przy okazji z okna wypatrują chłopaka, który podoba się jednej z nich, przechodzi on tutaj, co rano więc Chloe chce się na niego natknąć niby przypadkiem. Ich rodzice są w separacji. Mama dziewczynek jest projektantką i ma do uszycia jeden z najważniejszych ze swoich projektów w życiu. Zaś tata nastolatek, który mieszka w przyczepie daje im szczeniaczka. Ich rodzicielka nie jest zadowolona z tego pomysłu od samego początku. Gdy Ridley i Chloe nie udaje się odpowiednio wychować psa mama chce go wydać. Zaś one nie godząc się na to wyprowadzają się do taty. Chloe przez ten cały czas próbuje zaimponować przystojniakowi. Dziewczyna jest wielce zdziwiona, gdy odkrywa, że chłopak na tym samym polu kempingowym co jej ojciec. Gdy pewnego razu próbuje nauczyć niesfornego psiaka sztuczki z książki chłopak zwraca na nią uwagę. Wtedy to czternastolatka dochodzi do wniosku, że techniki porozumiewania się z psem mogą być wykorzystane do kontaktu z płcią przeciwną. Jej siostra Ridley uważa ten pomysł za niedorzeczny, ale w końcu w przypływie desperacji sama próbuje tego. Jeśli szukacie ambitnej książki to nie zaglądajcie do niej. Jednak ja muszę Wam się przyznać, że już dawno nie uśmiałam się tak przy książce.Akcja jest szybka przez dużą liczbę przeróżnych wydarzeń. Dzięki tej opowieści widać , jak bardzo różnią się od siebie siostry, nawet bliźniaczki. Książka bardzo mi się podobała i wcale nie żałuję, że ją wypożyczyłam chociaż był to przypływ chwili. :)
martynal11 - awatar martynal11
Chłopak potrzebny od zaraz Megan Stine
Chłopak potrzebny od zaraz
Megan Stine
Okres dojrzewania przeminął mi na oglądaniu filmów z bliźniaczkami w roli głównej. Pamiętam, jakie były popularne - wszystkie dziewczyny oglądały, komentowały i śledziły, co się dzieje u Mary-Kate i Ashley Olsen. Trochę żałuję, że dziewczyn nie mogę już ujrzeć na ekranie, ale tak często bywa z nastoletnimi gwiazdami - pewnego dnia ich kariera ustaje, a oni stają się zapomniane. Tak naprawdę sięgam po tą serię by powrócić do wspomnień. Z ogromnym sentymentem brałam tą książkę z biblioteki, czując na plecach zdezorientowany wzrok pani bibliotekarki, tak owo później z tym samym uczuciem otwarłam ją w domu. Bliźniaczki chcą z organizować domówkę. Ta wiadomość bardzo szybko obiega całą szkołę. Siostry są zadowolone i podekscytowane, ale jednocześnie przerażone czy wszystko wyjdzie po ich myśli. Uczniowie mając ochotę załapać się na tanią imprezę zaczynają sami się wpraszać. Cłoe i Riley muszą jeszcze w krótkim czasie znaleźć sobie partnerów. Na szczęście z organizacją przyjęcia pomaga im przyjaciel rodziny i równocześnie ich gosposia. Seria "Jak dwie krople wody" stworzona przez Megan Stine została na podstawie serialu o tym samym tytule. Perypetie sióstr ta bardzo ciepła i wbrew pozorom ciekawa opowieść. Nie jest to wysoko postawiona literatura, jednocześnie ma w sobie tą nutkę przygody i energii, co sprawia, że nie można jej rzucić w kąt. To jedna z tych pozycji na chwilę, dobra dla tych, którzy chcą zrobić sobie chwilę przerwy od kilkunastu stronicowym powieści. Spędziłam godzinę uśmiechając się i bawiąc, gdy zainteresowaniem śledząc losy bliźniaczek. Myślę, że ta książka spodoba się każdemu.
martynal11 - awatar martynal11

Cytaty z książki Bezsennik, czyli o czym dziewczyny rozmawiają nocą. Miłość czeka za rogiem