Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej
Opowieść o bohaterstwie i często dramatycznych losach alianckich
agentów. Książka składa się z trzech części. W pierwszej z nich
poznajemy nieznane epizody z działalności wywiadowczej rządu
emigracyjnego w Londynie. Część druga jest poświęcona czterem spośród 39
agentek SOE, sekcji specjalnej wywiadu brytyjskiego. W trzeciej części
autorka opowiada o burzliwym życiu Sergiusza Piaseckiego – znanego
pisarza, agenta wywiadu i przemytnika, więźnia Świętego Krzyża.
Zachowując styl zbeletryzowanej opowieści, autorka próbuje odsłonić
nieznane karty z dziejów II wojny światowej.
Kup Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej w ulubionej księgarni
Oceny książki Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej
34 użytkowników ma tytuł Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej na półkach głównych- Przeczytane 25
- Audiobooki 3
- 2020 3
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Literatura polska 1
- Historia 1
Cytaty z książki Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej
Dodaj cytat z książki Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agenci, szpiedzy, żołnierze. Alianci na frontach II wojny światowej
Bardzo ciekawa lektura przybilżająca sylwetki kilku agentów i agentek działających podczas II wojny światowej. Co ciekawe większość bohaterów jest raczej mniej znana szerszej publiczności (poza Krystyną Skarbek) i to dodaje atrakcyjności tej książce. Jako fan literatury szpiegowskiej jest bardzo zadowolony z tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam pewien problem z tą książką na początku wydawała się nudna.. Dostałam tę książkę w prezencie i szkoda było odkładać na półkę postanowiłam czytać w miarę czytania okazała się ciekawą lekturą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to97/2020 (A)
97/2020 (A)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPasjonująca książka opowiadająca losy ludzi którym przyszło żyć i walczyć w czasie wojny. Losy bohaterskiej heroicznej walki i odwagi,które często kończyły się tragiczne...
Obowiązkowa dla osób lubiących historie,zwłaszcza tę mniej znaną. W części pierwszej mamy działalność wywiadowczą rządu emigracyjnego,min. kontrowersyjna postać agenta dwóch stron HENRYKA KORYCKIEGO. Część druga opowiada o losach agentek wywiadu brytyjskiego SOE /operacje specjalne/ min. KRYSTYNA SKARBEK ,VIOLETTE SZABO.
"Wisienką na torcie"(część trzecia) jest opowieść o nietuzinkowej postaci:agent,zwiadowca,przemytnik,szpieg,więzień Świętego Krzyża i genialny pisarz... Po prostu SERGIUSZ PIASECKI.
Czwarta część to historia ojca autorki WIKTORA KRYSZCZUKAJTISA (żołnierz Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie) i stryja ojca : MIROSŁAWA KRYSZCZUKAJTISA pseudonim SZARY (żołnierz AK,cichociemny) .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowa dla osób lubiących historie,zwłaszcza tę mniej znaną. W części pierwszej mamy działalność wywiadowczą rządu emigracyjnego,min. kontrowersyjna postać agenta dwóch stron HENRYKA KORYCKIEGO....
Dzięki tej książce zainteresowałem się takimi postaciami jak Krystyna Skarbek(Ian Fleming umieścił ją w swojej książce „Casino Royale”) czy Sergiusza Piaseckiego,autora "Kochanka Wielkiej Niedzwiedzicy".
Przyznam, że niewiele słyszałem wcześniej o postaciach umieszczonych na kartach tej książki. Jest to bardzo dobra lektura,żeby dalej zagłębić się w losy jej bohaterów lub w twórczość Piaseckiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że niewiele słyszałem wcześniej o postaciach umieszczonych na kartach tej książki. Jest to bardzo dobra lektura,żeby dalej zagłębić się w losy jej bohaterów lub...