Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.

Okładka książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście. autora Lincoln Hall, 9788324688340
Okładka książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.
Lincoln Hall Wydawnictwo: Bezdroża Seria: Książki podróżnicze Bezdroży literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Książki podróżnicze Bezdroży
Dead Lucky: Life After Death on Mount Everest
2015-10-15
2015-10-15
2008-05-15
Miłosz Habura

Kup Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.

Zmarły w 2012 roku Lincoln Hall był niezwykle doświadczonym, australijskim wspinaczem a także autorem książek, w których opisywał swoje przygody z wysokimi górami.

Po raz pierwszy próbę zdobycia Mount Everestu podjął w 1984 roku- musiał jednak zrezygnować tuż przed szczytem z powodu pogarszającego się stanu zdrowia.
Kolejna okazja do zdobycia Dachu Świata nadarzyła się 22 lata później- w maju 2006 roku. Tym razem Hall spełnił swoje marzenie i wszedł na szczyt Everestu. W drodze powrotnej zaczęły się jednak kłopoty, a sytuacja z każdą chwilą stawała się coraz bardziej dramatyczna.

Lincoln zmagał się z chorobą wysokościową, obrzękiem mózgu, odmrożeniami i ślepotą śnieżną. Nie był w stanie samodzielnie stać ani tym bardziej- kontynuować dalszego schodzenia w dół. W końcu, pozostając w stanie głębokiej hipotermii, przestał reagować na jakiekolwiek bodźce. Towarzyszący mu Szerpowie uznali, iż mężczyzna umarł i na polecenie kierownika wyprawy postanowili ratować własne życie. Hall uniknął pogrzebania żywcem wyłącznie dlatego, że w bliskiej okolicy brakowało kamieni, którymi można by przykryć jego ciało.

Lincolnowi przyszło spędzić najdłuższą, samotną noc swojego życia na wysokości 8300 metrów, tuż nad skrajem ogromnej przepaści. Chory i pogrążony w halucynacjach, nie miał przy sobie nic, co choć minimalnie zwiększałoby jego szansę na przeżycie. Choć złowieszcza góra zdawała się być przeciwko niemu i żądać najwyższej ofiary , Lincoln Hall pomimo wszystko postanowił wrócić do domu i rodziny. Przeżyć za wszelką cenę.
I udało mu się.

,,Łazarz”, ,,cudowny himalaista”, ,,Wybraniec” – umarł i zmartwychwstał, by opowiedzieć swoją historię.
Drobiazgowo opisał walkę z żywiołem, ekstremalnymi warunkami, wrogo nastawionymi Szerpami i własnymi słabościami, jaką stoczył na zboczach Mount Everestu. Góry, która dla wielu przed nim – a także po nim- stała się miejscem ich wiecznego spoczynku i grobem.

Książka Lincolna Halla to ważny głos opisujący, z czym mierzą się zapaleńcy, marzący o zdobyciu wierzchołków najwyższych gór świata- chociażby w kontekście powracającej co jakiś czas dyskusji o szansach uratowania Tomasza Mackiewicza: Polaka, który 4 lata temu zginął na Nanga Parbat. Jego towarzyszka wspinaczki- Elisabeth Revol- zdecydowała się opuścić umierającego Tomasza i kontynuować samotne zejście w dół. Została uratowana przez polskich uczestników wyprawy na K2. Nie zdecydowano się już na dalsze wejście w górę po Mackiewicza. Na zawsze został w miejscu, które szczególnie ukochał.

Czy można było go uratować? Czy istniały szanse, że mężczyzna wciąż żył, gdy uznano go za zmarłego? Czy Revol- sama zmagająca się z wyczerpaniem i odmrożeniami - miała moralne prawo zostawić swojego kolegę i wykorzystać szansę na własne przeżycie? Czy byłaby wobec niego bardziej ,,fair” , gdyby oboje zginęli na Nandze?

Książka dla miłośników literatury górskiej, poszukiwaczy przygód, marzycieli, zdobywców a także tych, którzy tak jak ja, są ciekawi ekstremalnych wypraw, jednak wolą o nich jedynie czytać pod ciepłym kocem. Ilość skrajnie różnych emocji na pewno Was nie zawiedzie.

Kolejna okazja do zdobycia Dachu Świata nadarzyła się...

Wszystko co związane z tematyką gór, wciąga mnie niesamoeicie. Po przeczytaniu kilku pierwszych stron tej książki nie mogłam się doczekać co będzie dalej, ale niestety jak się później okazało, pozycja ta wcale taka wciągająca nie jest. Jak dla mnie książkę zgubiła mnogość faktów, sprzed rozpoczęcia wyprywy. Powieść jest napisana bardzo prostym językiem, czasami czytamy o rzeczach na prawdę mało istotnych, a chciałoby się już czytać o rzeczach ważnych. Jak już akcja przenosi się do Nepalu i zaczyna się podróż na Everest w końcu miałam to na co czekałam przez pół książki. Pewnie to styl pisarza. Historia niesamowita, ale nie będzie mi się chciało raczej do niej wracać.

Lincoln Hall to po Becku kolejny wspinacz mający to wątpliwe szczęście nocowania w strefie śmierci. W odróżnieniu od książki Becka ta jest faktycznie prawie w całości poświęcona temu wydarzeniu. Jak dla mnie to jedna z lepszych książek traktujących o Górze Gór i niebezpieczeństwach związanych z jej zdobywaniem. Nie ma w niej jakiegoś górskiego romantyzmu, jest szara, bolesna rzeczywistość.
Polecam !!

310 użytkowników ma tytuł Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście. na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.

Cytaty z książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.

Dodaj cytat z książki Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście.