ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać97
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Marvin

- Doktor Marvin Cross
- 2018-07-30
- 2018-07-30
Pytania te zadaję moim pacjentom podczas Napraw ich zdegenerowanych osobowości. Zawsze daję im wybór i czas na jego dokonanie. Bez nienawiści, ale i bez litości dla słabych.
Jedni udzielają poprawnej odpowiedzi i przyjmują mój dar. Inni, cóż… znikają. Pierwsi uczynili swoją egzystencję pełniejszą i wartościowszą, drudzy uratowali życie komuś godnemu miana człowieka.
Nazywam się Marvin T. Cross i jestem bostońskim chirurgiem. Uważam się za największego humanistę naszych czasów, gdyż nie mam boga przed człowiekiem. Jeśli marnujesz dany Ci przez naturę potencjał, w moich oczach jesteś bluźniercą. Nie lękaj się jednak, wyciągnę do Ciebie pomocną dłoń…
Kup Marvin w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Marvin
Dosyć długo zastanawiałam się, jak mam ocenić tę książkę. Historia bardzo kontrowersyjna, a jej bohater rzekłabym, że jeszcze bardziej. Pierwsze strony czytałam, niedowierzając w tę historię. Gdy w pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że tacy ludzie też gdzieś funkcjonują i żyją w społeczeństwie. Dla mnie psychopaci, którzy mają się za bogów i poprawiają świat po swojemu, wyrządzając więcej zła niż dobra ( niektórym udało się nawet wywołać wojny- na szczęście takich aspiracji nie ma główny bohater). Co im w głowie siedzi i co nimi kieruje?- to o tym jest ta historia. Historia, która wydaje się być nieprawdopodobna, a jednak rzeczywista. Sam bohater ma bardzo skomplikowaną psychikę. Z jednej strony ma się za humanistę, który w przerażający sposób „naprawia” ludzi, „reperuje” ich psychiki, uwalnia od demonów przeszłości, itd. A z drugiej strony jest bestią, która bez skrupułów „zabija” dla pieniędzy, dla zysku. Osobiście spodobał mi się styl autorki, przejrzysty i bardzo obrazowy. Szczególnie opisy scen terapii doktor Marvina, prowadzonych na pacjentach, przyprawić mogą o dreszcze ( a co wrażliwszych o rewolucje żołądkowe). Ja, nie jestem miłośniczką takich historii, a jednak nie miałam problemów z jej ukończeniem ( książka nie męczyła mnie),co jest wielkim plusem tej historii. Chociaż przyznam, że zakończenie trochę mnie rozczarowało. Jednak skoro autorka planuje serie o dr Marvinie, to przyznaje, że chyba lepszej końcówki nie wymyśliłabym. To zdecydowanie pozycja dla osób lubiących się w tego rodzaju historiach. To książka dla czytelników szukających dreszczu emocji bardziej negatywnych niż pozytywnych, kochających thriller i sensację. I brawo dla autorki, bo sztuką jest dla mnie, przeprowadzenie czytelnika przez tak niesamowicie trudną historię, w tak gładki sposób. Za możliwość przeczytania dziękuję autorce Izie Korsaj- organizatorce book toura z Marvinem.
Oceny książki Marvin
134 użytkowników ma tytuł Marvin na półkach głównych- Przeczytane 72
- 2019 7
- 2020 2
- 2018 2
- KRYMINAŁ, SENSACJA, THRILLER 1
- Legimi audio 1
Tagi i tematy do książki Marvin

Cytaty z książki Marvin
Bycie złym jest wygodne. Dobro wymaga poświęceń.
Bycie złym jest wygodne. Dobro wymaga poświęceń.
Podnoszenie głosu oznacza słabość, a agresja znamionuje bezsilność. Jedynym rozsądnym wyborem jest spokój i współpraca.
Czas bowiem nigdy nie leczy ran. On je tylko zabliźnia.
Czas bowiem nigdy nie leczy ran. On je tylko zabliźnia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marvin
Książka posiadająca dość mocno makabryczne sceny, ale sama historia troszkę słabo poprowadzona i lakonicznie przedstawiony główny bohater. Osobiście liczyłem na coś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka miała duży potencjał.
Taka według mnie nieudana kalka Dextera.
Niby chciał naprawiać ludzi, jednak sam źle potraktował m.in matkę pacjenta.
Książkę ciężko się czyta, jest trochę nudna. Nie znalazłem pobudek "lekarza", dużo jest niejasności w niej. 4 i do zapomnienia.
Książka miała duży potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka według mnie nieudana kalka Dextera.
Niby chciał naprawiać ludzi, jednak sam źle potraktował m.in matkę pacjenta.
Nie wiem w jakim celu ksiazka powstala- srednia rozrywka, kiepsko sie czyta, mimo ze krotka to sie meczylam i nieskonczylam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Gniot na miarę 365 dni.
-Napisał to chyba jakiś naczelny kapłan redpillowców.
-Psychologicznie jest to absolutna bzdura; osobowość żadnego z bohaterów się nie klei.
-Zbiegi okoliczności absurdalne jak w miernych romkomach.
-W dodatku pozycja jest nudna, a przewidziano ją na trzymającą w napięciu,
ALE
-napisane całkiem zgrabnie warsztatowo!
-Gniot na miarę 365 dni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Napisał to chyba jakiś naczelny kapłan redpillowców.
-Zbiegi okoliczności absurdalne jak w miernych romkomach.
-W dodatku pozycja jest nudna, a przewidziano ją na trzymającą w napięciu,
ALE
-napisane całkiem zgrabnie warsztatowo!
Dość makabryczna, ale daje radę.
Dość makabryczna, ale daje radę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce pokazane jest co się dzieje kiedy skrzywdzona istota zaczyna krzywdzić następne zamieniając się w psychopate...co z tego wyniknie zobaczcie sami ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na początkującą autorkę, jest całkiem nieźle.
Mi zabrakło w tej książce czegoś, co nie byłoby niemal medycznym zapisem rozmaitych zbrodni. Jakoś tak oschle, bez większego kontaktu z czytelnikiem.
Ciężko było się z kimś związać emocjonalnie a dominowało w zasadzie tylko okrucieństwo i przemoc.
Sceny były opisane bardzo profesjonalnie, szczegółowo. Jednak momentami zła było tak dużo, że aż przestawało przerażać.
Podkreślam, że nie jestem fanem gatunku, choć i tak przeczytałem książkę z zaciekawieniem co będzie dalej. Powodzenia autorko w dalszym tworzeniu.
Jak na początkującą autorkę, jest całkiem nieźle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla miłośników gatunku, fanów Dextera (sam do nich nie należę),z pewnością będzie to interesująca pozycja.
Ciężko było się z kimś związać emocjonalnie a dominowało w...
Thriller dla sadystów
Thriller dla sadystów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, mocna
Oj, mocna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznając dr Crossa w "Kostce" miałam w głowie miazgę zamiast mózgu. Przy "Marvinie" wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Niestety.
Niemniej jednak- oceniając z perspektywy osoby, która pierwszy raz zetknęła się z twórczością Pani Korsaj- całkiem przyjemnie spędzone wieczory. Mimo niewielu stron, radziłabym raczej porządnie skupić się na lekturze, ze względu na sporą ilość szczegółów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej jednak- oceniając z perspektywy osoby, która pierwszy raz zetknęła się z twórczością Pani Korsaj- całkiem przyjemnie spędzone wieczory. Mimo niewielu stron, radziłabym raczej porządnie skupić się na lekturze, ze względu na sporą...