Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Kształt miłości

- Głowy Wawelskie
- 1965-01-01
- 1965-01-01
"Kształt miłości" to fascynująca opowieść o Fryderyku Chopinie na tle wydarzeń w rewolucyjnej Europie I połowy XIX wieku. Powieść o miłości do kobiet, do kraju i o tej najważniejszej.... do muzyki.
Kup Kształt miłości w ulubionej księgarnii
Oceny książki Kształt miłości
85 użytkowników ma tytuł Kształt miłości na półkach głównych- Chcę przeczytać 45
- 2009 Nabytki 2
- Audiobooki 2
- [AB] 1
- Literatura piękna 1
- Kurzołapy 1
- GLOWY WAWELSKIE 1

Jerzy Broszkiewicz
Polski prozaik, dramatopisarz, eseista i publicysta oraz autor fantastyki naukowej. W roku 1940, po ukończeniu szkoły średniej i szkoły muzycznej, wstąpił do Akademii Muzycznej we Lwowie. W czasie okupacji niemieckiej Lwowa (1941–1944) był karmicielem wszy w Instytucie Badań nad Tyfusem Plamistym i Wirusami prof. Rudolfa Weigla. W 1944 roku przeniósł się do Krakowa. W roku 1945 rzucił studia muzyczne i zajął się wyłącznie pracą literacką.
W latach 1945–1947 współpracował z redakcją tygodnika „Odrodzenie” i czasopisma „Teatr”, zaś w latach 1947–1948 redagował czasopismo „Ruch Muzyczny”, później „Muzyka”. Długoletni kierownik literacki Teatru Ludowego w Nowej Hucie. W 1953 wstąpił do PZPR, w tym samym roku został członkiem redakcji „Przeglądu Kulturalnego”. W 1955 odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Medalem 10-lecia Polski Ludowej.
Jego twórczość literacka była bardzo różnorodna.
Debiutował w 1945 r. w tygodniku „Odrodzenie” opowiadaniem „Monika”. Jego debiutem książkowym była powieść o getcie „Oczekiwanie”, za którą otrzymał Nagrodę Ziemi Krakowskiej.
Kolejną książką była powieść o Fryderyku Chopinie „Kształt miłości”, za którą otrzymał Nagrodę Państwową II stopnia, zaś w 1971 powieść „Długo i szczęśliwie” została laureatką nagrody CRZZ. W 1982 otrzymał Nagrodę Państwową I stopnia za całokształt twórczości literackiej.
Autor wielu powieści dla młodzieży pisanych w latach 60. i 70., z których wiele zalicza się do powieści fantastycznonaukowych.
Oprócz tego pisał również dramaty (spod jego pióra wyszło ponad 20 sztuk teatralnych, telewizyjnych i radiowych),zbiory felietonów, scenariusze telewizyjne i filmowe oraz publikacje o muzyce. Niektóre z jego sztuk realizowano w całej niemal Europie, a także w Meksyku, Nowej Zelandii i USA.
Ogółem utwory przełożono na dziewiętnaście języków, a łączny nakład jego powieści przekroczył liczbę miliona egzemplarzy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kształt miłości
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę nudna, trochę ciekawa. Spojrzenie na Chopina jako człowieka a nie tylko przez pryzmat geniuszu muzycznego - to na plus. Dzieciństwo, młodość, nauka gry, opisy życia, zabaw na emigracji, strojów, itp - myślę, że tak to mogło wyglądać.
Książka trochę ma za dużo polityki, ale gdyby spojrzeć na teraźniejszość - i treść Internetów" - to byłoby bardzo podobnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle - polityka, bicie piany, kłótnie polsko-polskie, to już męczy. Równocześnie mam wrażenie że to też tak mogło wyglądać.
Książka...
Biografia fabularyzowana, więc Broszkiewicz zmyśla, ile wlezie. Robi z Chopina (i z Mickiewicza) walczącego z arystokracją bojownika upominającego się o prawa chłopów. To chyba jednak przegięcie. Ale, mimo tej wady głównej, taki typ biografii ma swoje dobre strony. Postacie nabierają ludzkich cech. Doskonale niby znany konflikt klasyków z romantykami przedstawiony w nowym świetle (na przykład jak wredny potrafił być Koźmian). Chciałem dowiedzieć się czegoś o życiu Chopina - dowiedziałem się. Zależało mi na przyzwoitym tle historycznym - było. Chciałem poznać bliżej np. Mochnackiego, Lelewela, George Sand - byli. Więc mimo wszystko pozytywnie oceniam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Siadaj, dwója!" Nudne i na dodatek, na każdym kroku autor przemyca jakieś treści propagandy komunistycznej.
Gdyby nie to, że o Chopinie mowa, to wylądowałoby w skupie makulatury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby nie to, że o Chopinie mowa, to wylądowałoby w skupie makulatury.
80/2016 (A)
80/2016 (A)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuzyka jak i postać Fryderyka Chopina interesowała mnie już od bardzo dawna, dlatego kiedy tylko wpadła mi w ręce ta książka - od razu zagłębiłem się w jej treść. Jednak, przeżyłem srogi zawód...książka jest nudna, ale nie to jest najgorsze! Nie takie pozycje sie czytało! Najobrzydliwszą rzeczą było to, że książka wręcz ociekała doktrynierstwem komunistycznym i biorąc na poważnie przesłanie autora należałoby stwierdzić, że powstańcy listopadowi, poeci romantyczni wraz z Chopinem na czele byli zaciekłymi komunistami, których misją życiową była walka z burżuazyjną klasą panującą, w celu wyzwolenia zgnębionego ludu pracującego, który był jedyną nadzieją na uzyskanie wolnej ojczyzny.
Gdyby nie mój upór rzuciłbym tę książkę po połowie, jednak dotrwałem do końca i jakoś przebrnąłem prze te komunistyczne brednie i całe rozdziały opisujące uciskany lud pracujący i panoszącą się arystokrację, bowiem o samym Chopinie, wbrew pozorom w tym "dziele" nie było tak dużo. Konkludując - nie polecam. Może w latach 50-tych pewne kręgi "intelektualistów" mogły się zachwycać czymś takim, jednak obecnie - to raczej trudne.
Muzyka jak i postać Fryderyka Chopina interesowała mnie już od bardzo dawna, dlatego kiedy tylko wpadła mi w ręce ta książka - od razu zagłębiłem się w jej treść. Jednak, przeżyłem srogi zawód...książka jest nudna, ale nie to jest najgorsze! Nie takie pozycje sie czytało! Najobrzydliwszą rzeczą było to, że książka wręcz ociekała doktrynierstwem komunistycznym i biorąc na...