Zuzia idzie do fryzjera

Okładka książki Zuzia idzie do fryzjera autora Liane Schneider, Annette Steinhauer, 9788372785268
Okładka książki Zuzia idzie do fryzjera
Liane SchneiderAnnette Steinhauer Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Mądra Mysz (tom 21) literatura dziecięca
24 str. 24 min.
literatura dziecięca
Mądra Mysz (tom 21)
Conni beim frisor
2011-01-01
2011-01-01
24 min.
Emilia Kledzik

Kup Zuzia idzie do fryzjera w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zuzia idzie do fryzjera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zuzia idzie do fryzjera

Historia Zuzi, która "oswaja" temat fryzjera. Jak wiadomo, niektóre dzieci, myślą, że obcinanie włosów jest bolesne i w ogóle nieprzyjemne. Zuzia przekonuje się, że fryzjer, to na przykład bardzo miła pani Nina, u której wizyta staje się przyjemnością i przygodą. A dzieci w przedszkolu wcale nie śmieją się z tego, że włosy są krótkie.
Polecam, bo książeczka może pomóc rozwiać kilka niepotrzebnych wątpliwości w życiu małego człowieka, który dopiero poznaje świat. :)

Polecam, bo książeczka może pomóc...

Moja córka bardzo bała się wizyty u fryzjera, dzięki tej książce pokonała swój lęk. Z chęcią poszła obciąć włosy, a w domu bawiła się we fryzjerkę i robiła naszej rodzinie fryzury.

48 użytkowników ma tytuł Zuzia idzie do fryzjera na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Zuzia idzie do fryzjera na półkach dodatkowych

Liane Schneider
Liane Schneider
Autorka Serii Bajeczek o Zuzi. Ponoć Liane Schneider zaczęła pisać o Zuzi dla swojej córki. Zresztą niemiecka odpowiedniczka Zuzanny nosi imię córki autorki - Conni. Z tej prawdziwej dziewczynki – z krwi i kości, zrobiła się już pannica na wydaniu, ale to nie przeszkadza autorce, nauczycielce szkoły podstawowej, pracować nad kolejnymi odcinkami. W Niemczech – ukazało się do tej pory dwadzieścia małych książeczek, w Polsce – dziesięć, z czego ostatnio aż pięć nowości. I tak maluchy idą z Zuzią do dentysty, przedszkola, spędzają kilka dni w szpitalu, czekają na braciszka lub siostrzyczkę, opiekują się kotkiem, uczą się jeździć na rowerze, na nartach, wyruszają na wieś. Duże małe problemy, cała szklana góra do pokonania, na którą naprawdę trudno się dostać. Dzięki tym książeczkom strach dostanie prztyczka w nos, a otaczający świat staje się bardziej dla dziecka na tak. Bo nie ukrywajmy – przedszkole, szpital, gabinet stomatologiczny spędzają sen z oczu nie tylko maluchom. Szczególnie to pierwsze miejsce jest ważne i chcielibyśmy, by dziecko dobrze czuło się wśród nowych ludzi, przedmiotów, w nowym miejscu - a jeśli coś się nie układa, cierpimy razem z dzieckiem. Książki zachęcają do tego, by dziecko przygotować na pewne zdarzenia – krok po kroku, stopniowo, z cierpliwością, tak jak robią to rodzice Zuzi, którzy pojawiają się w każdej części – tłumaczą, opowiadają, czasem z humorem, z przymrużeniem oka, bez nadętego moralizowani. Są zawsze – wspierają, wzmacniają, dodają odwagi, przekonują, że Zuzia sobie radę da. I tak jest faktycznie – Zuzia bierze byka za rogi – swoimi małymi dziewczęcymi rączkami, z ukochanym misiem – przytulanką u boku. I zdaje się mówić do naszych maluchów z kolorowych ilustracji – Skoro ja mogę to i wy możecie…

Cytaty z książki Zuzia idzie do fryzjera

Dodaj cytat z książki Zuzia idzie do fryzjera