Maybe Not

Okładka książki Maybe Not
Colleen Hoover Wydawnictwo: Atria Books Cykl: Maybe (tom 1.5-2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Wyróżniona opinia i

Maybe Not

Oceny książki Maybe Not

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maybe Not

Myślałam ,że będzie gorsza od poprzedniej części ,ale była naprawdę spoko .
Fajnie szybko się czytało i cały czas było ciekawie i wciągająco.
Myślałam ,że koniec będzie inny ,ale mimo wszystko jestem zadowolona .

Myślałam ,że będzie gorsza od poprzedniej części ,ale była naprawdę spoko .
Fajnie szybko się czytało i cały czas było ciekawie i wciągająco.
Myślałam ,że koniec będzie inny ,ale mimo wszystko jestem zadowolona .

7.5

7.5

Książka przeczytana błyskawicznie, wciągająca!

Książka przeczytana błyskawicznie, wciągająca!

8575 użytkowników ma tytuł Maybe Not na półkach głównych
959 użytkowników ma tytuł Maybe Not na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Maybe Not

Colleen Hoover
Colleen Hoover to amerykańska pisarka, autorka poruszających romansów i powieści z gatunku New Adult. Zaczęła pisać dla przyjemności. Ponieważ jej książki zostały docenione przez czytelników, porzuciła pracę jako pracownik socjalny i skoncentrowała się na pisaniu kolejnych powieści. Dotychczas napisała ich już kilkanaście, a kilka z nich trafiło na listy bestsellerów „New York Timesa”. Każda natomiast została bardzo wysoko oceniona przez użytkowników Goodreads. Do tej pory nakładem Wydawnictwa Otwartego ukazały się: „Hopeless” i „Losing Hope”. Na Woblink.com jest do pobrania nowelka „Szukając Kopciuszka”, która opowiada o losach przyjaciół Sky i Holdera. W maju 2015 roku Wydawnictwo Otwarte opublikuje kolejną powieść autorki – „Maybe Someday”.

Gdyby nie ty. Wydanie filmowe Colleen Hoover
Gdyby nie ty. Wydanie filmowe
Colleen Hoover
Są takie książki Colleen, które bardzo kocham: Maybe someday czy November 9, bo bardzo ze mną rezonują. Są też takie, których do końca nie rozumiem jak Never never czy Reminders of him, ale ciepło o nich myślę i takie, których nie zamierzam wracać, bo okazały się pomyłką jak Wszystkie nasze obietnice. W którym miejscu plasuje się, Gdyby nie ty? Gdzieś pośrodku. Bo nie jest to powieść, która mnie zachwyciła, ale też nie mogę przyznać tego, że jest to najsłabsza powieść autorki. Wiedziałam, że fabuła będzie koncentrowała się na relacji matki z córką, ale chyba liczyłam na coś innego. Jak dla mnie to nie była do końca taka powieść Hoover, które miałam do czynienia poznać do tej pory. Za mało colleenowe to było. Morgan dość wcześnie urodziła swoją córkę i zrobi wszystko by uchronić ją przed błędami, jakie sama popełniła. Clara ma dość matki, która za bardzo ją kontroluje i nie pozwala jej żyć własnym życiem. Zrozumienie znajduje u swojej cioci Jenny, nie wiedząc, że jej rady są radami Morgan. Kiedy w wypadku samochodowym ginie Jenny i Chris, dziewczyny muszą poradzić sobie z odejściem męża i ojca oraz cioci. Morgan znajduje pocieszenie u partnera swojej siostry, z którym dzielą wspólny sekret. Clara szuka pocieszenia u chłopaka, którego nie zaakceptowali jej rodzice. Czy relacje między matką ulegną poprawie? Czy wspólna żałoba zbliży je do siebie? A może sekret, który matka skrywa przed córką na zawsze je rozdzieli? Historie miłosne Hoover zazwyczaj mnie kupują, bo jak nikt inny autorka potrafi uwrażliwić mnie na to, co się dzieje między bohaterami, tak jak miało to miejsce przy It ends with us. Przy okazji, Gdyby nie ty, tej wrażliwości mi zabrakło. Zdrada, kłamstwa, niedopowiedzenia, nieufność, irytująca młoda bohaterka dość skutecznie odsuwały mnie od tych pozytywnych odczuć. Przespanie się z chłopakiem na złość matce. Nie mój level. Mam żałować, że nie byłam taką nastolatką, albo zrozumieć żal po stracie ojca? Przyjąć do wiadomości mogę, zrozumieć nie bardzo. Nie do końca trafiała do mnie ta historia, może dlatego, że mam dobre relacje z mamą i to, co w tej powieści było zwyczaje i normalne, dla mnie takie nie jest. Wątek miłosny mnie totalnie nie przekonał. Kochałam jednego, wyszłam za drugiego, ale teraz ten drugi umarł, więc mogę się przytulić do tego pierwszego, bo przypadkowo był z moją siostrą, która nie żyje. Bardzo to spraszam i nadaję temu zdaniu niepotrzebnej ironii, bo jest we mnie sporo irytacji. Przecież Colleen nie prowadzi w ten sposób swoich bohaterów. Autorka chyba sama nie wiedziała, na czym skupić uwagę czytelnika – na wątku miłosnym czy relacji rodzinnych. Ciągnęła dwie sroki za ogon i wyszło, jak wyszło. Zawsze potrafiłam odczytać intencje Hoover, wiedziałam, co chce mi przekazać. Tym razem nie wiem. Naprawdę nie wiem, co myśleć. I nie wiem, w co mam wierzyć. Mimo mych narzekań, tak jak napisałam wyżej, to nie jest najgorsza powieść autorki, bo choć tematyka do mnie nie przemówiła, to nie dziwię się, że dostrzeżono potencjał ekranizacji. Możliwe, że tym razem film mnie bardziej zachwyci i pomoże pewne sprawy poukładać w głowie. Ode mnie 6/10.
Iwona Nocoń - awatar Iwona Nocoń
Jednak mnie kochaj Laura Kneidl
Jednak mnie kochaj
Laura Kneidl
Sage przeprowadza się do Nevady z Maine, aby uciec od nieprzyjemnych wspomnień. Stara się stawić czoła swoim lękom, ale przeszłość wciąż do niej wraca. W nowym miejscu poznaje April oraz jej brata Lucę, którzy pomagają jej. Ostatnimi czasy bardzo rzadko się zdarza, że daję jakieś pozycji maksymalną ilość gwiazdek. Książka musi mnie naprawdę zmiażdżyć emocjonalnie i tak było w tym wypadku. Nie spodziewałam się po tej pozycji niczego wielkiego, ale jednak coś takiego dostałam. Sage od początku do końca historii musi zmagać się z demonami swojej przeszłości, z tym że ktoś wyrządził jej krzywdę, która trwale odcisnęła się na jej psychice. Pomimo trudności nie chce dać za wygraną i to w niej cenię. Czytając pierwszą scenę z Lucą bardzo się bałam tej postaci, że będzie to kolejny Hardin, ale nic bardziej mylnego. Z każdą kolejną sytuacją z nim zaczynałam czuć do niego coraz większą sympatię. On także miał swoje problemy, które sprawiły, że zachowywał się tak, a nie inaczej. Poboczni bohaterowie także byli dla mnie bardzo dobrze wykreowani i coś wnosili do tej historii. Rzeczą, której najbardziej się obawiałam była scena erotyczna, gdy tylko się pojawiła w mojej głowie uruchomił się alarm. Jednak i tu autorka bardzo mnie zaskoczyła, opisując ją w delikatny oraz subtelny sposób. Zakończenie tej książki sprawiło, że moje serce jest w milionie kawałków. Potrzebuję drugiego tomu. Tę pozycję będę wciskać wszystkim swoim znajomym i polecać ją każdemu, ponieważ naprawdę jest warta swojej uwagi. Mogę was zapewnić, że jeszcze nie raz usłyszycie o niej na tym profilu. Jej premiera jest 14 sierpnia i naprawdę polecam udać się wtedy do księgarni oraz zakupić. Nie zawiedziecie się na niej.
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
Gdy zapada cisza Marni Mann
Gdy zapada cisza
Marni Mann
Przeczytana w ramach akcji #robierereadwmarcu "Gdy zapada cisza" Marni Mann 9/10 Zacznę od tego, że to NIE jest romans z trójkątem w roli głównej (jeśli ktoś się tego obawia),NIE ma też zdrady, mimo że na pierwszy rzut oka można by to tak odebrać. Ta historia nie jest wcale tak oczywista jak mogłoby się wydawać. Nie wypisze tu motywów jakie w niej występują, bo byłaby to za duża wskazówka co do fabuły, którą najlepiej odkryć samemu. Chociaż jak się uważnie czyta, to bardzo szybko można rozszyfrować (albo i nie) o co w tej książce chodzi, ale dochodząc do momentu gdy wszystko się wyjaśnia i tak jest tym momentem, który przeżywa się w pełni, nagle wszystko to czego do tej pory się poznało z kart powieści uderza z pełną mocą i tego uczucia nie da się opisać słowami. "Gdy zapada cisza" była czytana przeze w 2019 roku i pamiętam, że wtedy wstrząsneła mną do głębi, zostawiając z kacem książkowym. Czytając ją ponownie, byłam świadoma plot twistu i wszystkiego co najistotniejsze w tej powieści, jednak nie odebrało mi to przyjemności z czytania. Czułam się tak jakbym historię Alix poznawała na nowo i na nowo przeżywała z nią to wszystko co przeżywała ona sama. Ta historia pokazuje jak potężna i cenna jest miłość, pokazuje aby każdą chwilę przeżywać i ją pielęgnować. To historia, która sprawia, że wstrzymuje się oddech, a serce zaczyna szybciej bić. To historia, złożona z momentów, których nie da się zapomnieć, która zostanie z Tobą na dłużej aniżeli na ułamek chwili. Pięknie napisana, wciągająca, intensywna, emocjonalna, przejmująca historia miłosna. Jeśli macie więc ochotę na głęboko poruszającą podróż z Alix, podróż o której będziecie myśleć na długo po zakończeniu jej, to zachęcam do sięgnięcia po "Gdy zapada cisza". Polecam 🖤
Nat_ka - awatar Nat_ka
oceniła na91 rok temu
Promyczek Kim Holden
Promyczek
Kim Holden
Jak zaczęłam czytać tę książkę, ciągle się zastanawiam „o co tyle szumu wokół niej?”. Jakoś początkowo nie mogłam się w nią wkręcić. Wydawała mi się taka nijaka i lekko nudnawa. Wybaczcie 🫣 Już zaczęłam się obawiać, że to będzie jedna z tych książek, które większość ludzi chwali i poleca, a ja szybko ją przeczytam, odłożę na półkę i od razu zapomnę. Ale… Od połowy, tak mocno się wkręciłam, że nie chciałam tej książki odłożyć, dopóki nie dowiem się, co będzie dalej. A pod koniec już całkiem się rozsyłałam i nie potrafiłam przeczytać nawet zdania bez zalania się łzami. Nie spodziewałam się, że tak nagle Kate zdobędzie moje serce. Bo jej optymizm, chęć życia i aura, którą wokół siebie roztaczała, dostarczały pewnego rodzaju spokoju i nadziei. To była jedna z tych bohaterek, które w każdym momencie życia widzą dobre strony. Chociaż już tak wiele przeszła, najgorsze wciąż jest jeszcze przed nią… Bo czy nawet z takim podejściem do życia, można przygotować się na swoją śmierć? Czy można pogodzić się z tym, że w tak młodym wieku, przyjdzie pożegnać się ze światem i bliskimi? A przyjaciół ma naprawdę niesamowitych… Gus, Audrey, przyjaciele ze studiów oraz jej ukochany Keller… Jak pozostawić ich samych? Czy wypieranie tego, co nieuniknione ma w ogóle jakiś sens? Chociaż z drugiej strony, nie wiem czy umiałabym tak bardzo cieszyć się kolejnym dniem, jak Kate… Pod tym względem Sedgwick wykazała się sporą odwagą i wolą walki… Za co naprawdę mocno ją podziwiałam. Wierzcie mi, po przeczytaniu pierwszej połowy książki, nie wierzyłam, że to napiszę, ale teraz z czystym sercem mogę to stwierdzić - już wiem dlaczego tak wiele osób ją polecało ❤️ To faktycznie książka, przy której wyleje się hektolitry łez. To książka, która poruszy do głębi. Bo to nie tylko powieść o miłości, ale także o nieustannej walce o uśmiech, radość i czerpania z każdego dnia, jak najwięcej ❤️
z_serca_do_ksiazek - awatar z_serca_do_ksiazek
Vincent Brothers Abbi Glines
Vincent Brothers
Abbi Glines
“Vincent Brothers” Abbi Glines jest to druga część przygód braci Beau i Sawyera. W tej części autorka skupia się na losach Sawyera i Lany, a relacja Ashton i Beau tworzy wątek poboczny. Lana ponownie odwiedza swoją kuzynkę Ashton i pomieszkuje u niej jak w każde wakacje. Tym razem nie jest ona już małą zagubioną dziewczynką, a młodą kobietą, która zmieniła swój styl ubioru, a makijaż dopełnia całości. W jakim celu Lana przyjechała do kuzynki? Czy aby na pewno w celu spędzenia wolnego czasu z rodziną? Czy może stoi za tym ktoś inny z bliskiego otoczenia Ashton? Lana w tej części jest zupełnie inna niż w pierwszej aż trudno było poznać, że to ta sama dziewczyna, która była w rozsypce po wiadomości o rozwodzie rodziców. Teraz już zdążyła się otrząsnąć i skupić się na sobie. Co ciekawe przestała odbierać wszystkie telefony od swojej namolnej matki. Sawyer po rozstaniu z Ashton przez pół roku nie spotykał się z żadną dziewczyną i w końcu stwierdza, że nadszedł czas by to zmienić. Gdy spotka pewną długowłosą dziewczynę już nic nie będzie takie same … Czy Sawyer ma uczciwe zamiary wobec Lany? Jak potoczą się ich losy? Kogo wybierze Lana: Sawyera czy Ethana? Odpowiedzi znajdziesz w książce “Vincent Brothers”. Książka jest ciekawa i wcale mnie to nie zdziwiło, bo wszystkie książki autorki, które do tej pory przeczytałam były świetne. Porównując obie części to pierwsza miała bardziej dynamiczną akcję, tutaj wszystko działo się w trochę wolniejszym tempie. Jako całość ta seria jest warta przeczytana i polecam ją, niemniej jednak bardziej podobała mi się pierwsza część, bo było w niej więcej ognia w związku Ashton i Beau.
bookholik_25 - awatar bookholik_25

Cytaty z książki Maybe Not