Okładka książki Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich autora Jacek Marcinkowski, Szczepan Marczyński, Maciej Mynett, Eugeniusz Radziul, Wiesław Szydło, praca zbiorowa, 9788392180760
praca zbiorowaEugeniusz Radziul Wydawnictwo: Agencja Promocji Zieleni Sp. z o.o. encyklopedie, słowniki
encyklopedie, słowniki
2011-01-01
2011-01-01

Kup Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich w ulubionej księgarnii

Oceny książki Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich

1934

Rewelacyjny katalog roślin, są tu wszystkie potrzebne informacje dotyczące wzrostu, ochrony itp., bardzo pomaga w zakupie nowych okazów, wiem już dlaczego niektóre rośliny nie chcą u mnie rosnąć albo giną po zimie. Polecam, są już nowsze wydania zawierające nowe rośliny

Super, ale mogłoby być jeszcze lepiej. Np. przy każdej roślinie orientacyjna wysokość, szerokość, warunki uprawy. Czasem to jest w opisie rośliny, a czasem nie. Tak czy siak nieodłączna książka do projektowania swojego ogrodu.

Bardzo przydatny w pracy Architekta Krajobrazu. Polecam

Bardzo przydatny w pracy Architekta Krajobrazu. Polecam

38 użytkowników ma tytuł Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich

Okładka książki Drzewa i krzewy liściaste. Katalog Łazucka-Cegłowska Katarzyna, Maciej Mynett
Drzewa i krzewy liściaste. Katalog Łazucka-Cegłowska Katarzyna, Maciej Mynett
Okładka książki Piękny trawnik Maciej Mynett, Maria Prończuk
Piękny trawnik Maciej Mynett, Maria Prończuk

Ilustrowana encyklopedia mitów i legend świata Arthur Cotterell
Ilustrowana encyklopedia mitów i legend świata
Arthur Cotterell
To niewątpliwie bardzo interesujące wydawnictwo dla humanistów, osób interesujących się religiami świata oraz historią, kulturą i tradycjami. Omawia religie wszystkich kontynentów. Wyróżnia się bogatą ikonografią. Korzystanie z informacji zawartych w encyklopedii jest łatwe i wygodne. Czytelnicy zainteresowani ogólnymi informacjami na temat panteonu bóstw w poszczególnych religiach mogą, w części opisowej, znaleźć ogólne informacje na ten temat. Ponieważ wierzenia religijne były często związane z historią danej kultury, dużym udogodnieniem są tablice chronologiczne prezentujące najważniejsze wydarzenia historyczne, które miały wpływ na historię każdej z omawianych cywilizacji. W drugiej części książki znajduje się alfabetyczne zestawienie głównych bóstw w mitologiach całego świata. Autor omawia ich losy i dokonania w oparciu o mity. Uzupełnia je informacjami dotyczącymi uniwersalnych pojęć mitologicznych oraz ilustruje przykładami z różnych kultur i tradycji. Zastosowanie czytelnych piktogramów pozwala łatwo przyporządkować bóstwo do właściwej religii. Ta część jest bardzo obszerna, a opisy rozbudowane. Zamieszczono w nich również informacje o występowaniu niektórych bóstw i motywów w literaturze i współczesnej kulturze masowej (filmy, komiksy). Ostatnia część to"Mikropedia" zawierająca ponad 1000 krótkich, uporządkowanych alfabetycznie haseł reprezentujących w pigułce najważniejsze informacje o bogach, miejscach i przedmiotach kultu. "Mikropedia" będzie nieoceniona dla osób, które potrzebują szybko znaleźć konkretną informację. Encyklopedia zawiera także indeks pojęć oraz bibliografię źródłową. Książka została wydana bardzo pięknie, w twardej oprawie, na kredowym papierze, zawiera barwne ilustracje, kolorowe wyróżniki graficzne zastosowane w schematach, tabelach i tablicach chronologicznych. Niestety autor bardzo marginalnie potraktował Słowian. Brak informacji o ich wierzeniach (skupił się na religii celtyckiej). Krótkie wzmianki o bóstwach słowiańskich znajdują się jedynie w "Mikropedii". Bardzo szkoda, że tak mało i tylko tyle.
Iwona ISD - awatar Iwona ISD
Drzewa. Rozpoznawanie i oznaczanie liściastych i iglastych drzew Europy. Encyklopedia kieszonkowa Gregor Aas
Gregor Aas Andreas Riedmiller
Polecam sprawdzoną i wielokrotnie wykorzystywaną encyklopedię kieszonkową z zakresu DENDROLOGII pt. „Encyklopedia kieszonkowa. DRZEWA” z wydawnictwa MULTICO (wydanie z 1994r). PLUSY: + Zwięzłe i przydatne informacje nt. prawie wszystkich rodzimych gatunków drzew Europy środkowej, ważnych gatunków obcych oraz drzew Europy południowej z obszarem śródziemnomorskim. + Czytelny klucz dla czytelnika, jak posługiwać się encyklopedią. + Wyraźne i dokładne zdjęcia z dużymi zbliżeniami opisywanych drzew i krzewów, z widocznymi cechami gatunkowymi. Obok zdjęć bardzo wartościowe opisy, wystarczające do rozpoznania znalezionego gatunku. Ponadto dodatkowe zdjęcia w strukturze opisu, prezentujące zbliżenia liści, owoców i pędów. + Ułożenie gatunków według rodzin, co ułatwia znalezienie szukanego drzewa lub krzewu. + Na końcu encyklopedyczne, ale skondensowane i wartościowe informacje z zakresu dendrologii, kolorowe minizdjęcia kory prezentowanych drzew oraz skorowidz z nazwami polskimi i łacińskimi. + Bonus - na drugiej i przedostatniej stronie okładki sylwetki drzew iglastych i liściastych prezentowanych w encyklopedii. MINUSY - Wydanie dość stare i nie zawiera aktualnie popularnych i sadzonych w naszych ogródkach sztucznie wyhodowanych drzewek ozdobnych i krzewów, bo rodzima „dzika” flora pozostała bez zmian. To przewodnik o wymiarach kieszonkowych (11cm x 20cm),który wraz z lupą zmieści się w każdym plecaku podczas wyprawy w teren. Przeznaczony dla miłośników przyrody, jak i posiadaczy ogrodów. Bardzo przydatny na każdej wycieczce terenowej - w parku, w lesie, w ogrodzie, itp.. Jako przyrodnik z zamiłowania i wykształcenia polecam ten przewodnik zarówno dzieciom w wieku szkolnym, studentom i dorosłym. Bardzo pomocny przy robieniu ZIELNIKA. Rodzicom może bardzo pomóc odpowiadać na pytania maluchów - Mamo! Co tam wisi na drzewie…? Przeczytane w ramach - Wyzwanie LC 2019 (Listopad 2019)
Wileta - awatar Wileta
oceniła na86 lat temu
Mitologia Śląska. Przywiarki ślónskie. Leksykon i antologia śląskiej demonologii ludowej Barbara Podgórska
Barbara Podgórska Adam Podgórski
Państwo Podgórscy zebrali w jednym miejscu listę i opisy przeróżnych demowów, duchów i zjaw, w które wierzono przez wieki na Śląsku. Możemy tu przeczytać oryginalne teksty spisane przez etnografów podczas wywiadów, które przeprowadzali z ludźmi. Legendy, opowieści, mity, które przechodziły ustnie z pokolenia na pokolenie. W wielu przypadkach podane hasła i ich opisy odnoszą się już do czasów późniejszych, chrześcijańskich. Tak samo, jak metody walki z przeróżnymi stworami naprzykrzającymi się ludziom. Ale są też i sposoby ludowe, których rodowód sięga zapewne czasów dawniejszych. Prace Państwa Podgórskich są perełkami. W sumie, to jestem ciekawy, jak to się stało, że zainteresowali się mitologią słowiańską i etnografią i jak doszli do momentu, że razem zaczęli pisać książki i leksykony. Obstawiam, że stworzenie powyższej pozycji musiało zająć bardzo długo. Ale dobór haseł jest przemyślany, w opisach dodano odnośnik do tekstu źródłowego, a na końcu możemy też znaleźć krótki słownik gwary śląskiej. Co prawda, w tym słowniku przydałoby się trochę więcej słów, bo czasem czytałem opis konkretnego hasła i nie wszystko z tego opisu rozumiałem, a wyglądało na to, że jest on w gwarze śląskiej (bo nie tylko w tej gwarze spotkamy opisy w tej książce). "Mitologia Śląska" większości osób może posłużyć jako słownik, w którym mogą wyszukiwać informacje o konkretnych demonach, zjawach, duchach. Ja przeczytałem wszystkie hasła, choć to chyba nie do końca jest dobry pomysł. Polecam, jest to efekt naprawdę bardzo dobrej i żmudnej pracy Państwa Podgórskich i jak każda ich inna książka, jest warta przeczytania, czy może bardziej sięgnięcia po nią od czasu do czasu.
ArekSt - awatar ArekSt
Koty rasowe. Encyklopedia Małogrzata Młynek
Koty rasowe. Encyklopedia
Małogrzata Młynek
Piękne, grube kompendium wiedzy o kotach. Średnia wielkość, twarda lakierowana okładka . Bogaty zbiór kolorowych fotografii ponad 60 ras. Na wstępie omówiono tajemnicę pochodzenia kota domowego, czym się kierować przy wyborze rasy, gdzie zakupić rasowego kota, na co zwrócić uwagę przy nabywaniu kociaka, wytłumaczenie pojęcia rasowy = rodowodowy, jak przygotować się na przyjęcie kota, niezbędne akcesoria, pielęgnacja, kolorystyka sierści, stowarzyszenia felinologiczne, przegląd ras. Te ostatnie podzielono na wystawowe grupy i omówiono koty egzotyczne i persy, koty półdługowłose, koty krótkowłose i somalijskie, koty orientalne, koty nieuznane przez FIF-e. Pragnę zaznaczyć ,że książka wydana została w 2011 roku i kwestia przyjmowania ras do Federacji Kociej zmienia się na bieżąco. Jeżeli ktoś bardziej interesuje się tematem, powinien sprawdzić w kompetentnych źródłach w internecie, jak to jest na bieżącą chwilę z daną rasą. Przy każdej z ras omówiono historię rasy, usposobienie, wygląd , zdrowie, pielęgnację ,ciekawostki oraz wyszczególnioną ramkę z pochodzeniem, wielkością i wagą. Na końcu znajduje się indeks ras , bibliografia wraz ze stronami internetowymi. Wydanie jest piękne, przejrzyste, cudowne fotografie. Jak nie czytać , to przynajmniej pooglądać zdjęcia, których postrzeganie na pewno sprawi dużo radości. Jest to wydanie encyklopedyczne, więc raczej sugeruję ,że można mieć pod ręką , by tam zaglądać od czasu do czasu. Kolekcjonerom kocich książek jak najbardziej polecam. Wszystkim kociarzom również!
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu

Cytaty z książki Katalog roślin. Drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich