Rut

Okładka książki Rut autora Francine Rivers, 9788361097440
Okładka książki Rut
Francine Rivers Wydawnictwo: Aetos Media Cykl: Rodowód Łaski (tom 3) powieść historyczna
powieść historyczna
Rodowód Łaski (tom 3)
Unshaken: Rut
2014-10-14
2014-10-14
Marta Balon

Kup Rut w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rut

Moim zdaniem, z literackiego punktu widzenia, książka o Batrzebie była lepiej napisana, niż ta o Rut, ale i tak fajnie, że pomogła mi poznać dokładnie jej historię. Niestety znowu było dużo błędów w pisowni, ale tym razem głównie to była kwestia braku kropek na końcu zdania 😅

Bardzo dobra książka, pomagająca poznać lepiej historię Rut. Polubiłam tę postać i cieszę, się, że mogę zgłębiac moją wiedzę o Biblii w przystępny sposób.

Fabularyzowana opowieść o Rut, na podstawie opowieści biblijnej. Trzeba przyznać, że bardzo trzymała się oryginalnej opowieści i użyła nawet tych samych słów, gdzie tylko można było, co dowodzi staranności. Ale jakoś nie ujęła mnie ta książka i raczej nie sięgnę po inne z tej serii - może to pewna bezwolność bohaterek (oprócz Rut drugą bohaterką jest jej teściowa Noemi),choć dosyć wiarygodnie chyba oddana w stosunku do tamtejszych realiów i zależności wszystkiego od mężczyzn, ale chyba bardziej nagromadzenie słowa Bóg, odmienianego tu na każdej stronie przez różne przypadki. Po prostu zabrakło bohaterki tej opowieści, takiej której losy by mnie wciągnęły i zainteresowały.

409 użytkowników ma tytuł Rut na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Rut na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rut

Francine Rivers
Francine Rivers
Mimo, iż wyrosła w domu, gdzie stawiano duży akcent na kwestie wiary, ona sama przez długi czas nie podejmowała głębszych refleksji teologicznych. Była uznaną i nagradzaną autorką powieści, które w dodatku świetnie się sprzedawały. Zmiana sposobu patrzenia na świat przyszła w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy Francine Rivers była już znaną pisarką, a do tego matką trójki dzieci. Można więc powiedzieć, że osiągnęła wszystko, widać jednak brakowało pewnego elementu, na którym autorka skupiła się od tej pory. Jej powieści to historie oparte silnie na elementach biblijnych. Przebija przez jej pisanie teza, iż każdy z nas potrzebuje odwagi w życiu. Odwagi, którą zdaniem autorki można czerpać przede wszystkim z wiary w Boga jako źródła wszelkich wartości. Można prowadzić dysputy teologiczne na ten temat, krytykować i wątpić, ale osobiste świadectwo to zawsze najmocniejszy argument, którego zbić nie sposób. Natomiast w twórczości literackiej najważniejszy jest i tak talent do opowiadania, stąd także i nowy rozdział w twórczości Rivers oznacza sukces w każdym aspekcie.

Cytaty z książki Rut

Francine Rivers Rut Zobacz więcej