Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu

- Skazaniec
- 2014-10-23
- 2014-10-23
- 9788393920495
Kontynuacja bestsellerowej powieści Krzysztof Spadło "Skazaniec". "Z bestią w sercu" to obraz życia za murami więzienia, relacji panujących pomiędzy osadzonymi a służbą więzienną. Historia bohatera wzbogacona o prawdziwe wydarzenia z okresu przedwojennej Polski. Wciągająca akcja, barwny język i żywe dialogi pozwalają przenieść się czytelnikowi w ten nieznany, bezwzględny świat.
Jest to książka o walce toczonej każdego dnia, o przetrwanie i utrzymanie pozycji w więziennym środowisku, gdzie jedni potrafią zachować status człowieczeństwa a inni odkrywają w sobie bestię.
Stanął przed nami, odchylił połę więziennej bluzy, kucnął, złapał za koszulkę i podciągnął ją w dół, ukazując lewą pierś.
– Patrzcie wszyscy! – Dłonią zaczął intensywnie pocierać skórę tuż nad sercem.
Kiedy po chwili ją cofnął, naszym oczom ukazał się przedziwny widok. Na zaczerwienionej skórze pojawił się biały napis.
– Czytajcie, bo tu stoi o mnie! – Jego głos zabrzmiał jak ponure objawienie.
Przeczytałem w duchu wytatuowane zdania: „Tu jest potrzebna mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: 666”.
Kup Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu
Po kilku tygodniach rozłąki wróciłem do historii zza krat o Stefanie Żabikowskim potocznie nazywanym Ropuchem. Kolejne lata odsiadki we wronieckim więzieniu, w trakcie których młody Ropuch nie tylko nieco okrzepł, ale toczony rządzą zemsty na Hrabim również rozszerzył krąg swoich znajomych o bardziej szemrane i bezwzględne towarzystwo pozostawiając nieco na boku relacje z Dziaduniem czy Suchym. Nowe znajomości przyniosły mu nowe emocje, obudziły (ku własnemu przerażeniu) w sercu bestię. Przestał już być niewinnym Ropuszkiem. Czy mu to wyszło na dobre musicie przekonać się sami. Warto. W kolejnej części akcja jest nieco szybsza, ale jest i mroczniej, brutalniej. Są też momenty sentymentalne czy tradycyjne "znęcajki" ze strony aspiranta Szumskiego. To kolejne dni, miesiące i lata nowych więziennych doświadczeń Ropucha, pożegnań i nowych relacji, czas brutalnej nauki i walki o przetrwanie. Wszystko to na tle przemian politycznych i obyczajowych przedwojennej polski, które autor starał się wpleść w więzienną fabułę. Ogólnie ciekawie. Czyta się książkę dobrze, płynnie i szybko, ciekawość czytelnicza narasta i cały czas jest podsycana kolejnymi wątkami. Ta część ma trzy fazy mocniejszą, bardziej brutalną na początku, później "więzienny slow life" i końcową z mocnym przytupem i większymi emocjami. Niestety również z tej części nie dowiemy się za co siedzi Ropuch.
Oceny książki Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu
1584 użytkowników ma tytuł Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu na półkach głównych- Przeczytane 1 029
- 2018 11
- Audiobooki 8
- Ebook 7
- 2020 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skazaniec Tom II. Z bestią w sercu
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja, która trzyma wysoki poziom i jeszcze mocniej zagłębia się w mroczny świat serii. Fabuła jest bardziej intensywna emocjonalnie, a wewnętrzne rozterki bohatera nadają historii głębi i autentyczności. Autor umiejętnie pokazuje walkę z własnymi słabościami i konsekwencje wcześniejszych wyborów, budując gęstą, momentami duszną atmosferę. Dużym atutem książki jest rozwój postaci oraz narastające napięcie, które prowadzi do satysfakcjonującego finału. To bardzo udana kontynuacja, która wciąga i zostaje w pamięci na długo.
Kontynuacja, która trzyma wysoki poziom i jeszcze mocniej zagłębia się w mroczny świat serii. Fabuła jest bardziej intensywna emocjonalnie, a wewnętrzne rozterki bohatera nadają historii głębi i autentyczności. Autor umiejętnie pokazuje walkę z własnymi słabościami i konsekwencje wcześniejszych wyborów, budując gęstą, momentami duszną atmosferę. Dużym atutem książki jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna seria
Świetna seria
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna więzienna epopeja.
Świetna więzienna epopeja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonadal super
nadal super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię Cię, Żabikowski! Doprawdy nie planowałam czytać kolejnych tomów, bo i ile można czytać o Skazańcu, który nie wiadomo za co siedzi, ale… czytam, bo lubię Cię, Żabikowski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom jeszcze lepszy od pierwszego !!!
Czytałem z prawdziwą przyjemnością, a... wcale się na to nie zanosiło.
Długo szukałem tych książek, na Allegro były tylko pojedyncze egzemplarze i to wcale nie tanie. Dopiero kilka dni temu przez przypadek odkryłem, że autor ma swoją firmę wydawniczą " Krzysztof Spadło & KAGO " gdzie można wszystkie jego książki kupić w normalnej cenie. Okazało się również, że do podstawowej serii ( 8 t. ) należy jeszcze sześć powiązanych tematycznie książek.
No, teraz na czas nieokreślony mam co czytać.
Temat książek to gotowy scenariusz filmowy, cały czas jak czytałem w roli Hrabiego widziałem Macieja Stuhra, cały On !!!
Tytułowy skazaniec to osoba niewykształcona, dopiero co nauczył się czytać i pisać, o świecie, polityce itp. dowiaduje się od bardziej wykształconych współwięźniów. Niestety do grona jego bliższych " przyjaciół " należą też komuniści.
Nasz bohater chłonie komunistyczną propagandę jak gąbka.
Bezkrytycznie wchodzi w nurt części środowisk politycznych piętnujących Józefa Piłsudskiego za przewrót majowy, mający ma celu zdyskredytowanie twórcy Państwa Polskiego i zwycięscy nad bolszewikami w 1920 r.
Swoje wspomnienia narrator spisuje jako stary człowiek, takie nazwiska jak Stalin, Hitler, Franco, Mussolini powinny być mu znane.
Czy naprawdę rządy Piłsudskiego można porównać do rządów w/w osób ???
Pogarszająca się sytuacja polityczna i gospodarcza, fala kryzysów gabinetowych w latach 1925/26 w pewnym sensie wymusiła na Piłsudskim, dla ratowania Ojczyzny, podjęcie zdecydowanych kroków.
I to mu się udało !!!
Te same środowiska, które ówcześnie krytykowały Marszałka, robią to współcześnie, a prym wiodą tu czerwoni, różowi, tęczowi i... no ci... Wiesz którzy.
Nie są to wszystkie czerwone odchylenia skazanego, ale żeby teraz nie było za dużo do czytania, zostawię resztę na kolejne tomy.
Świetna książka POLECAM !!!
Drugi tom jeszcze lepszy od pierwszego !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem z prawdziwą przyjemnością, a... wcale się na to nie zanosiło.