Masters of Sex

2014-10-22
2014-10-22
2009-01-01
Agnieszka Brodzik
Telewizyjna adaptacja ich historii stała się przebojem, ale kim są prawdziwi Masters i Johnson? Biografia autorstwa Thomasa Maiera odkrywa sekrety pary, której niezwykłe odkrycia naukowe – oparte na obserwacji czternastu tysięcy orgazmów – wywołały rewolucję seksualną.

Mastersi zaczęli badać ludzką seksualność w czasach, kiedy uważano, że masturbacja prowadzi do impotencji, książki z biblioteki z „pornograficznymi” rysunkami genitaliów mógł wypożyczyć tylko profesor zwyczajny, a pomysł badania kobiety, eksplorowania jej fizjologii i reakcji seksualnej, brzmiał jak prosty przepis na pogrzebanie własnej kariery. Nikt nie miał dość odwagi, by wyjść poza badania królików i małp.

Z perspektywy czasu i nowych osiągnięć nauki zapewne pojawią się kolejne krytyczne oceny. Celem książki nie jest jednak ich analiza. Jej wartość polega na przedstawieniu biografii i osiągnięć pionierów współczesnej seksuologii, ich odwagi w przełamywaniu tabu i oporów w badaniu seksualności człowieka. Znaczący wkład w historię seksuologii. Pasjonująca lektura.

Zbigniew Lew-Starowicz (ze wstępu do polskiego wydania „Masters of sex”)

Kup Masters of Sex w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Masters of Sex i

Opinia społeczności książki Masters of Sexi

Książki 692 Opinie 323

Oceny książki Masters of Sex

Opinie i dyskusje o książce Masters of Sex

str.435
Będę szczery,do zakupu książki skłonił mnie nie tytuł,jakby się wydawało,tylko cena,2.90zł
w jakimś dyskoncie po przecenie.
Wniosek prosty,warto było,zwłaszcza,że książka mi się podobała.
Williams Masters i Virginia Johson autorzy książki to naukowcy a zarazem pionierzy w badaniu seksualności człowieka.W świecie zakłamania i obłudy lat 60ych ubiegłego wieku,sprawa wydaje się nie taka prosta.Łatwo można było zostać oskarżonym o niemoralność,brak etyki,bezwstydność a w ostateczności wylądować w wiezieniu.
Dzisiaj troszkę inaczej patrzymy na życie,nie znaczy to,że zjedliśmy wszystkie rozumy tego świata.
Książka do złudzenia przypominała mi opracowania,Jurgena Thorwalda, historyka medycyny,który w swoich książkach poruszał różne dziedziny ludzkich problemów, natury medycznej.Polecam.

str.435
w jakimś dyskoncie po przecenie.
Wniosek prosty,warto było,zwłaszcza,że książka mi się podobała.

Bardzo dobra biografia i nie tylko. Warto zapoznać się też z serialem.

Bardzo dobra biografia i nie tylko. Warto zapoznać się też z serialem.

Chociaż serial, na fali którego wypłynęła książka, odpuściłam sobie jakoś w połowie drugiego sezonu, to jednak w bezpośrednim zestawieniu wygrałby z dziełem Thomasa Maiera. Jedno drugiego zastąpić nie może i oba dzieła są wobec siebie komplementarne, ale gdybyście mieli wybierać między telewizyjną adaptacją, a tą biografią – bierzcie w ciemno serial.

Najbardziej bowiem w tej książce kuły mnie w oczy rozchwiane charakterystyki bohaterów. Przedstawienie głównych postaci za pomocą opinii grona ich bliższych i dalszych znajomych to niewątpliwie dobry pomysł, ale przy tak wielu różnych punktach widzenia Mastersowie stają się rozmyci i nijacy. Może gdyby autor zdecydował się na ociupinkę subiektywizmu i przyjął jedną spójną wersję, odrzucił pewne głosy na korzyść innych… Spojrzenia okiem ludzi raz skrajnie przyjaznych, innym razem skrajnie wrogich, czasem obojętnych lub kierowanych silnymi emocjami (także opinie samych badaczy na swój temat) potrafią nieźle zamącić w głowie.

Całą recenzję przeczytasz tutaj:

Najbardziej bowiem w...

353 użytkowników ma tytuł Masters of Sex na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Masters of Sex na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Masters of Sex

Czytelnicy Masters of Sex przeczytali również

Czy jesteś psychopatą? Fascynująca podróż po świecie obłędu Jon Ronson
Czy jesteś psychopatą? Fascynująca podróż po świecie obłędu
Jon Ronson
Intrygująca i prowokująca do myślenia. Lektura, która zabiera czytelnika w niezwykłą podróż po granicach normalności i szaleństwa. Autor, znany z charakterystycznego poczucia humoru i dociekliwości, podejmuje się trudnego zadania zbadania zjawiska psychopatii, a jednocześnie poddaje krytycznej analizie społeczną percepcję tego zaburzenia. Ronson, zaintrygowany tajemniczą, zaszyfrowaną książką otrzymaną przez znajomą neurolog, rozpoczyna śledztwo, które prowadzi go w głąb fascynującego świata obłędu. Spotyka się z różnymi postaciami – od pacjentów zakładów zamkniętych po wpływowych psychologów i biznesmenów – próbując zrozumieć, czym tak naprawdę jest psychopatia i jak rozpoznać osoby nią dotknięte. Kluczowe wątki: Definicja psychopatii: Ronson poddaje wątpliwości powszechnie przyjmowane definicje psychopatii, pokazując, że kryteria diagnostyczne są często niejasne i mogą prowadzić do błędnych ocen. Psychopaci w społeczeństwie: Autor sugeruje, że cechy psychopatyczne mogą być bardziej powszechne, niż się wydaje, i że wiele osób zajmujących wysokie stanowiska w hierarchii społecznej może wykazywać takie cechy. Etyka diagnozowania: Ronson zadaje pytania dotyczące etyki diagnozowania zaburzeń psychicznych i potencjalnych konsekwencji takich diagnoz dla życia jednostki. Relatywizm normalności: Książka prowokuje do refleksji nad tym, co uważamy za normalne, a co za szalone, oraz jak kultura wpływa na naszą percepcję zdrowia psychicznego. „Czy jesteś psychopatą?” Ronsona to podróż po świecie obłędu, jak i refleksja nad naturą człowieka i społeczeństwa. Polecam
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
Beksińscy. Portret podwójny Magdalena Grzebałkowska
Beksińscy. Portret podwójny
Magdalena Grzebałkowska
Książka bardzo długo czekała na półce, aż po nią sięgnąłem. Beksińscy, a może w sumie Zdzisław, interesowali mnie w jakiś tam sposób od kiedy pierwszy raz natrafiłem na te dziwne i wiercące dziurę w mózgu obrazy. Nie pamiętam już, kiedy pozycję p. Grzebałkowskiej zakupiłem, ale na pewno kilka lat temu, słysząc o niej od wielu osób. Przeczytać postanowiłem w tym roku z konkretnego powodu. Wróciłem do pisania prozy i próbuję stworzyć postać artysty, który w moim zamyśle w jakiś sposób miałby się poruszać w twórczości Zdzisława, dlatego chciałem poznać, zwłaszcza postać mistrza, od strony biograficznej. Myślę, że dosyć dobrze się udało. Pani Magdalena wykonała kawał dobrej roboty. Biografia jest napisana w sposób przejrzysty i przystępny. Nierzadko mam problem z tego typu książkami (biografie),ale tym razem czytało się płynnie i z zaciekawieniem. Obraz życia rodziny jest bardzo szeroki i z różnych stron przedstawiony. Trafia przede wszystkim to, że jest on budowany przez bliskie im osoby, czyli obiektywny i autentyczny (o ile oczywiście ktoś nie miał podstaw, by kłamać w swoich wynurzeniach na temat). Mimo tego, że moja ocena to 9, bo książka jest świetna, na koniec chcę tylko dodać, że potrzebowałem podzielić ją sobie na dwie porcje. Jednak nie jest to powieść, a biografia, więc mniej więcej w połowie poczułem przesyt, a ponieważ nie chciałem czytać reszty "na odwal się", a smakować ją, pomiędzy porcjami były dwie inne książki. Druga część biografii natomiast pochłonięta przeze mnie została już dość szybko. Od razu po zakończeniu lektury postanowiłem odświeżyć sobie również film "Ostatnia rodzina", na którym w czasie premiery byłem w kinie. Niestety, w przeciwieństwie do książki, film ten mnie rozczarował i pamiętałem przed obecną emisją, że byłem nim rozczarowany już wówczas i może też dlatego nie sięgnąłem tak szybko po książkę, a to wielki błąd. Film to nieco inna forma przekazu, acz zdarzyło mi się w trakcie lektury obejrzeć jedno z prawdziwych nagrań z archiwum rodziny, no i w porównaniu z kinowym przekazem dużo bardziej do mnie ono trafiło. Mam poczucie, że w produkcji zagubione gdzieś zostało sedno, a rola Tomka zbyt ograna, co jest dla jego osoby krzywdzące. Oczywiście trudno się w 100% na czyjś temat wypowiadać, nie znając tej osoby/tych osób osobiście. Jednakże, mimo wszystko, dla mnie książka tak, film - nie. Chociaż sporo z książki zostało tam pokazane, to miałem poczucie, że wiele sytuacji przedstawiono w jakiś zły, często wyrwany z kontekstu sposób, zatem przy pierwszej emisji czulem coś dziwnego, jakąś niechęć, natomiast przy obecnej (już po lekturze),bardziej się to "coś dziwnego" skonkretyzowało - czułem się często zagubiony, pozbawiony okoliczności i detali, podczas gdy biografia prowadziła dobrze przez sytuacje i konteksty i bez tej wiedzy książkowej rozumienie i odbiór filmu spada znacząco.
Michał - awatar Michał
ocenił na91 miesiąc temu
Bycie miłym to przekleństwo Jacqui Marson
Bycie miłym to przekleństwo
Jacqui Marson
Jak to zwykle z obrazoburczymi tytułami bywa - mają zachęcić, zaintrygować, czyli przekonać nas do kupienia książki. W moim przypadku było to jedynie pójście do biblioteki, niemniej jednak z dużym zaciekawieniem sięgnęłam po tę pozycję. Po pierwsze chodzi o specyficzne bycie miłym. Takie, które wypływa z poczucia obowiązku, strachu przed krytyką lub odrzuceniem. Jest to patologiczne zachowanie sprawiające, że osoba miła stawia dobro innych na pierwszym miejscu. Nie liczy się z własnymi pragnieniami. Co nie oznacza, że nie jest z tego powodu sfrustrowana. Że nie złości się na otoczenie. Że nie choruje z tego powodu. Ponieważ autorka zna taki model postępowania z autopsji postanowiła pomóc zarówno sobie, jak i innym. A teraz korzystając z jej rady potraktuję ten poradnik niczym kanapkę, czyli konstruktywnie ocenię zalety i wady. Ważna jest kolejność. A zatem -  pochwalę rady. Rzeczywiście są konkretne, krok po kroku przedstawiają działania, jakie powinna podjąć osoba, która ma problem z obronieniem własnego stanowiska. Doceniłam również to, że autorka zamieściła przykłady osób z różnymi wersjami "bycia miłym" i ich historii. No dobrze, to w jakich miejscach pasta w kanapce była niesmaczna? Otóż amerykański nawyk powtarzania do znudzenia ważnych, zdaniem autorki, fraz sprawia, że odechciewa się czytać.. Podsumowanie po każdym rozdziale. Może to po prostu kwestia tego, że nie jestem fanką poradników.  A jeśli to nie jest wasza pierwsza książka na ten temat - możecie znaleźć w niej wtórne informacje.  Podsumowując, co najmniej kilka rad uważam za rozsądne, zatem jeśli zmagacie się z problemem braku asertywności - przeczytajcie. Może te rady was przekonają.
ilo99 - awatar ilo99
#SZEFOWA. Najseksowniejszy prezes świata Sophia Amoruso
#SZEFOWA. Najseksowniejszy prezes świata
Sophia Amoruso
Już od dzieciństwa outsiderka, buntowniczka, która co i raz wpada w kłopoty. Uczennica z niej była marna, w pracy natomiast jak sama pisze, leniwa. Jako dziecko, a później nastolatka imała się różnych zajęć. Sprzedaż lemoniady, roznoszenie gazet, czy pozowanie do zdjęć jako modelka. Szczera do bólu, co nie przysparzało jej przyjaciół. Długo myślała, że jest nieudacznicą. Na domiar złego wpadła w sidła kradzieży. I właśnie pierwszą rzeczą, którą Sophia Amoruso sprzedała w internecie, była kradziona książka. Niewątpliwie w przeszłości była postacią osobliwą. Barwną, ale też zepsutą. Robiła szalone rzeczy, przyjaźniła się z szalonymi ludźmi, gdyż sama taka była. Nie miała cierpliwości do ukończenia szkoły średniej i pójścia na studia. Zajęła się tym, co ją interesuje. Rozwijała się stopniowo w sprzedaży ubrań, aż w końcu została jednym z najwybitniejszych współczesnych sprzedawców, posiadającym ponad 550 tyś. klientów na całym świecie. Zapewne na tych, którzy mają w planach otworzyć swoj biznes, pozycja ta będzie oddziaływała mega pozytywnie. To w sumie do nich Sophia zwraca się pełnymi optymizmu i zachęty słowami. Na kanwie własnych doświadczeń udziela porad i daje swoje wsparcie. Natomiast ci, którzy sięgnęli po książkę tylko z ciekawości, mogą również poprzez śledzenie jej życiorysu, dowiedzieć się wielu ciekawostek. Według mnie lektura ta napisana jest przez autorkę w sposób wielce zdystansowany do siebie i z pewną dozą lekkości oraz żartu. Sophia nie przechwala się (co zarzuciła jej jedna z czytelniczek),a ze szczegółami przedstawia swoją drogę do kariery oraz sukcesu. W jak inny sposob mogłaby zainspirować i zmotywować innych? Przecież nie poprzez fałszywą skromność, a jedynie szczerą prawdę. Wydaje mi się, że od osób, którym się udało warto czerpać pomysły, czy wiedzę, a nie doszukiwać się negatywu tam, gdzie go nie ma. Pogodna lektura na każdą porę roku, której chyba najważniejszym przesłaniem są słowa: "JESTEŚ UNIKATOWA. JEDNA NA WIELE MILIONÓW. Ktoś musi odnieść sukces, więc to równie dobrze możesz być ty".
pasjonatka - awatar pasjonatka
oceniła na72 lata temu