ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Złap mnie, nim upadnę

- 2009-01-01
- 2009-01-01
Kup Złap mnie, nim upadnę w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Złap mnie, nim upadnę
Historia Holy, młodej bizneswoman, która poznaje swoje drugie oblicze, podejmując wiele nieprzemyślanych decyzji. Przez to dowiaduje się, co to znaczy "upaść na dno". Książka pisana jest z perspektywy Holly, a inne fragmenty np z perspektywy jej przyjaciółki Meg. Najczęściej jednak narratorką jest Holly. Moim zdaniem jest chaotyczna i czasem nużąca. Czytałam już parę książek Nicci French i zgadzam się z jedną z opinii tutaj, że książki tego pisarskiego duetu mają dwoiste oblicze: z jednej strony przyciągają, z drugiej czasem nużą, a i zakończenie często jest przewidywalne. Od psychologicznej książki oczekiwałabym jednak, żeby zakończenie, choć lekko mnie zaskoczyło, a często okazuje się, że jest tak przewidywalne, że od razu prawie można się domyślić. Dla mnie to wada, bo skoro ma być to książka psychologiczna, to chciałabym, by mnie lekko zaskoczyła itp. A jaka jest ta książka? Zaczyna się ciekawie moim zdaniem, widzimy pierwszą nieprzemyślaną decyzję Holly. Potem obserwujemy co przeżywa, myśli. Było to ciekawe, ale wadą jest dla mnie, że czasem tych przeżyć jest wręcz za dużo, nawet jak na psychologiczną książkę. Można odczuć przesyt po prostu. Poznajemy też jej przyjaciółkę Meg, męża Charliego. Bohaterowie bywają mocno irytujący, ale widocznie taka ich tutaj rola. Mimo jej wad najbardziej chyba polubiłam Holly, bo mimo wszystko miała charakter jakiś, tamci byli dla mnie jacyś tacy bezbarwni. Dlatego uważam, że autorzy mogli jakoś inaczej ich skonstruować trochę. Dalsze wydarzenia pokazują znowu nieprzemyślane decyzje bohaterki. Coraz bardziej dostrzegamy, że nie potrafi ona dostrzec jak te decyzje mogą zaważyć na jej dalszym życiu. Potem jest pewien punkt zwrotny, dosyć ciekawy, ale przewidywalny raczej. Jeszcze później kolejny, też przewidywalny, ale przyznam, że pod koniec w rozdziale "Umieranie drugie" robi się ciekawie, czytałam wtedy książkę z naprawdę dużym zainteresowaniem. Już wcześniej domyślałam się tego co może się wydarzyć, ale i tak byłam ciekawa dalszych stron. Podsumowując: książka nierówna, autorzy mieli świetny pomysł na fabułę, ale nie jest ona zrealizowana super. W jednym miejscu dobrze zrealizowana, w innym średnio. Przemyślenia bohaterów, ich psychologizm dosyć fajnie rozbudowane, ale Meg i Charlie jak pisałam dla mnie trochę bez wyrazu, mogli inaczej zbudować ich postacie. Przez tę nierówność książka czasem mnie nudziła lub irytowała i ogólnie spodziewałam się więcej, ale jest to też moim zdaniem książka zła. Myślę, że dzięki dobremu tematowi zostanie w mojej głowie na dość długo i pobudziła mnie też do refleksji. Jest dobra jak dla mnie, ale nie ukrywam, spodziewałam się więcej i moim zdaniem autorzy w wielu książkach (nie tylko w tej, bo jak pisałam czytałam parę ich książek już) nie wykorzystują w pełni potencjału wymyślonej przez siebie historii. Nicci French ma taki styl, że nie każdemu przypadnie do gustu no i właśnie moim zdaniem świetna książka to nie jest. Z tego powodu ani nie polecam ani nie odradzam. No, ale można przeczytać.
Oceny książki Złap mnie, nim upadnę
607 użytkowników ma tytuł Złap mnie, nim upadnę na półkach głównych- Przeczytane 400
- Nicci French 5
- 2012 4
- 2011 4
- 2015 2

Czytelnicy Złap mnie, nim upadnę przeczytali również
Cytaty z książki Złap mnie, nim upadnę
To ty mnie ocaliłeś, kiedy sama już nie byłam do tego zdolna. Ty mnie odnalazłeś, kiedy całkiem się zagubiłam.
Nic na zewnątrz nie może być gorsze od tego, co dzieje się w mojej głowie.
Nic na zewnątrz nie może być gorsze od tego, co dzieje się w mojej głowie.
Nie miałam odwagi spojrzeć na swoje odbicie w lustrze. Bałam się go, a konkretnie świdrującego spojrzenia własnych oczu.

Opinie i dyskusje o książce Złap mnie, nim upadnę
Bardzo lubię! Konstrowersyjna i ciekawa. Pisana twardą ręką.
Bardzo lubię! Konstrowersyjna i ciekawa. Pisana twardą ręką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyzwoity thriller, który wciąga i zmusza do czytania za jednym zamachem. Na książkę trafiłam przypadkiem, ale cieszę się, że ją przeczytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyła mnie ta ksiazka, bardzo fajny thriller. Nie można bylo się oderwać, ciekawa historia, ciągle myślałam o głównej bohaterce. Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść o pozorach, naszych codziennych grach i maskach, bardzo polecam!
Powieść o pozorach, naszych codziennych grach i maskach, bardzo polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z moich ulubionych thrillerów psychologicznych! Małżeństwo to dla pisarza zawsze niezła scena do rozegrania dramatu i tutaj też udało się stworzyć ciekawą historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu tej książki po głowie chodziło mi tylko jedno słowo: dziwna.
Ale muszę przyznać, że do końca nie wiedziałam "co, kto". I nawet po skończeniu lektury nadal nie jestem pewna kto jest "winny".
Po przeczytaniu tej książki po głowie chodziło mi tylko jedno słowo: dziwna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie była dla mnie pasjonująca. Bardziej mnie denerwowała niż mi się podobała, miałam ochotę przerzucać po kilka stron na raz.
„Nie zamierzałam być sekutnicą, która stanie mu na drodze dalszej samorealizacji. Naoglądałam się wystarczająco dużo starych filmów. Dlatego nie chciałam być jędzą, która powie: „W porządku, Leonardo, idź malować swoją Ostatnią wieczerzę, tylko nie spodziewaj się, że mnie tu jeszcze zastaniesz po powrocie”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasz ochotę na ekscytujący, trzymający w napięciu thriller? A może kusi Cię wartka, intrygująca akcja? Chcesz spędzisz przyjemną chwilę z dobrą książką? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", choć na jedno z ww pytań, nie radzę sięgać po tę pozycję. Przemęczyłam tę książkę, bo nie lubię nie czytać ich do końca i za każdym razem, gdy miałam wrażenie, że może coś ciekawego w końcu czeka mnie już za chwilę, zawsze wrażenie to było mylne... Dołująca, nieciekawa, dłużąca się, tak opisałabym "Złap mnie, nim upadnę" (dla mnie tytuł powinien brzmieć "Złap mnie, nim usnę").
Masz ochotę na ekscytujący, trzymający w napięciu thriller? A może kusi Cię wartka, intrygująca akcja? Chcesz spędzisz przyjemną chwilę z dobrą książką? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", choć na jedno z ww pytań, nie radzę sięgać po tę pozycję. Przemęczyłam tę książkę, bo nie lubię nie czytać ich do końca i za każdym razem, gdy miałam wrażenie, że może coś ciekawego w końcu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny opis przypadku choroby dwubiegunowej. Powieść ma fajną bohaterkę, którą czytelnik można polubić, ale którą trudno mu zaakceptować. A teraz pomyślcie sobie, że nie jesteście czytelnikiem, lecz jedną z osób z jej otoczenia.
*) Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD),cyklofrenia - charakteryzuje się naprzemiennym występowaniem epizodów hipomaniakalnych lub maniakalnych (chorobliwe pobudzenie) i depresji. Jeśli dla kogoś ta definicja nie jest zrozumiała, niech koniecznie sięgnie po tę książkę. Najlepiej uczyć się na przykładach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*) Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD),cyklofrenia - charakteryzuje się naprzemiennym występowaniem epizodów hipomaniakalnych lub...
Wnikliwe studium umysłu stopniowo popadającego w obłęd. Thriller nieco nietypowy lecz niezwykle wciągający.