ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- 2007-01-01
- 2007-01-01
- 2005-01-01
- Wojciech Nowicki
Kup Persepolis: Historia powrotu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Persepolis: Historia powrotu
Oto kolejne spotkanie z Marjane Satrapi. Oto przed państwem "Persepolis II - Historia Powrotu". Czternastoletnia Marjane mieszka w Wiedniu. Sama. Bez rodziny, bez przyjaciół, bez znajomości języka. Ląduje w internacie prowadzonym przez zakonnice. Emigrantka z Iranu i na pewno nie katoliczka. Kiedy jakoś to wszystko ogarnęła zaczęło się dojrzewanie i kolejne związki z facetami (bardziej lub mniej poważne). A ona nadal była sama. Kiedy przyłapała swojego chłopaka w łóżku z inną spanikowana uciekła. Wylądowała na ulicy. Tam przypętała się choroba. Na szczęście w Austrii wzywają karetki do bezdomnych,którzy stracili przytomność. Cudem odratowana postanowiła przemóc wstyd, skontaktować się z rodziną i wrócić do domu. I tak oto historia zatoczyła koło... Po kolejnych czterech latach osiemnastoletnia Marjane ponownie ubrała chustę i wylądowała na lotnisku w Teheranie. Ojczyzna przywitała ją tradycyjnie terrorem i nieskończonymi zakazami. Jedynie wojna z Irakiem się skończyła. Na ulicach nadal szaleją Strażnicy Rewolucji, którzy potrafią zatrzymać biegnącą dziewczynę, gdyż jej pośladki wykonują przy tym takie bezwstydne ruchy... Marjane odkrywa, iż zaczyna się w tym wszystkim dusić. Dojrzewa w niej chęć wyrwania się z tego więzienia. Kończy nieudane małżeństwo i w wieku 24 lat po raz kolejny wyrusza na emigrację. Tym razem świadomą i przemyślaną. Wyjeżdża na studia do Francji z postanowieniem, iż do Iranu już nigdy nie powróci. Czy ten drugi tom jest gorszy od pierwszego? Może odrobinę. Nie jest może aż tak ksenofobicznie straszny jak poprzedni, ale opowiada za to o samotności, o smutku, o dojrzewaniu, niezwykle trudnej drodze do pewnych nieodwracalnych decyzji. Odkrywaniu na własnych błędach niepodważalnego faktu, iż najbliżsi chcą dla nas zawsze jak najlepiej. Prawdziwa szkoła życia oraz wstrząsające świadectwo tego, co muzułmański fanatyzm potrafi zrobić z dumnym i szlachetnym narodem. Kanon komiksu jak diabli! Polecam!! PS. Posiadam i przeczytałem starsze wydanie dwutomowe z wydawnictwa Post. Aktualnie dostępne na rynku wydanie zbiorcze od Egmontu jest niemal do niego identyczne. Bynajmniej postanowiłem swoją recenzję rozbić na dwie części. W końcu komiksy przeczytałem dwa ;)
Oceny książki Persepolis: Historia powrotu
787 użytkowników ma tytuł Persepolis: Historia powrotu na półkach głównych- Przeczytane 581
- Komiksy 43
- Komiks 20
- 2014 6
- 2013 6
- 2024 4

Czytelnicy Persepolis: Historia powrotu przeczytali również
Cytaty z książki Persepolis: Historia powrotu
Reżim zrozumiał, że ktoś, kto wychodzi z domu i zastanawia się „Czy moje spodnie są dość długie?” „Czy chustka jest na swoim miejscu?” nie zastanawia się już „Gdzie podziała się swoboda myślenia?” „Co dzieje się w więzieniach politycznych?
Rozwiń ZwińTo strach sprawia, że tracimy rozum. To także on sprawia, że stajemy się tchórzami.

Opinie i dyskusje o książce Persepolis: Historia powrotu
Nastolatka z Iranu w Wiedniu. Jak pierwsza część, mimo niezbyt czytelnej grafiki i fontu była o czymś, to tu połączone z obyczajową treścią stało się nieznośne, z ulgą skończyłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodtrzymuję, że jest to super komiks, świetne rysunki, dobra fabuła, ważna tematyka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topodtrzymuję opinię dot. pierwszej części: ciężko-lekka, smutno-zabawna, przygnębiająco-pocieszająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę słabsza kontynuacja pierwszego Persepolis. Taka sama charakterystyczna kreska, ale sam scenariusz już nie tak porywający. Co nie zmienia faktu, iż całość jest bardzo dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5 słabsza od jedynki ale nadal dobre i warto
7,5 słabsza od jedynki ale nadal dobre i warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tom znacznie bardziej mnie wciągnął niż pierwsza część. Utrzymany w tym samym stylu. Muszę przyznać że komiksy tego typu potrafią wciągnąć człowieka :) choć nie jest to moja estetyka to i tak doceniam i polecam , ach to dorastanie w każdej kulturze jednak podobne choć inne....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i ciekawa książka o dojrzewaniu w obcej kulturze, a następnie niemożności odnalezienia się na nowo w kraju dzieciństwa, o emancypacji i odwadze osobistej, o sile więzi rodzinnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny komiks, oddający tak wiele emocji na swoich kartach, że nie sposób przejść obok obojętnie. Główna bohaterka ma bardzo ciekawe spojrzenie na świat, jej myśli czyta się z wielką przyjemnością, język jest na wysokim poziomie, a jednocześnie dopasowany do wieku, czy to dziecka, czy nastolatki. Ukazano tutaj społeczne przemiany, idiotyczne rozporządzenia, niepewność i bezradność ludzi. System, który niszczy indywidualność. Ciężko słowami opisać na czym polega magia tego komiksu, ale warto go przeczytać i samemu dowiedzieć się, jak bardzo ta historia przeszywa nas na wskroś.
Świetny komiks, oddający tak wiele emocji na swoich kartach, że nie sposób przejść obok obojętnie. Główna bohaterka ma bardzo ciekawe spojrzenie na świat, jej myśli czyta się z wielką przyjemnością, język jest na wysokim poziomie, a jednocześnie dopasowany do wieku, czy to dziecka, czy nastolatki. Ukazano tutaj społeczne przemiany, idiotyczne rozporządzenia, niepewność i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom "Persepolis" oferował dobrze sprawdzony schemat opowiadania historii, zyskujący w oczach czytelników ze względu na rys autobiograficzny - wojna widziana oczami dziecka, czasem w sposób "niepoprawnie" zabawny, czasem uroczy, biorąc pod uwagę bezkompromisowy bunt młodej Marjane.
Drugi tom to zdecydowanie poziom wyżej. Mimo niezmienionej kreski, pod względem narracji i dojrzałości "Historia powrotu" bije "Historię dzieciństwa" na głowę i nie pozostawia jej czasu na podniesienie się z nokautu. W drugiej części Satrapi udało się uchwycić hipokryzję obu światów - fundamentalistycznego reżimu religijnego oraz postępowego Zachodu, który na swoich przedstawicieli wybiera sobie nacjonalistów, którym brakuje jedynie długiej "braterskiej" brody. Wszystko na tle genialnie oddanego w warstwie tekstu i obrazu kryzysu egzystencji i tożsamości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom to zdecydowanie poziom wyżej. Mimo niezmienionej kreski, pod względem...
"Persepolis" to najlepsza powieść graficzna jaką czytałam. Autentyczna, prosta, szczera i w fabule i w grafice.