Najnowsze artykuły
Żołnierze "Łupaszki"

- powieść historyczna
- 2014-01-01
- 2014-01-01
Sowieci likwidują Oddziały Niepodległościowe. Rozpoczęło się polowanie na żołnierzy "Łupaszki".
Kup Żołnierze "Łupaszki" w ulubionej księgarnii
Oceny książki Żołnierze "Łupaszki"
62 użytkowników ma tytuł Żołnierze "Łupaszki" na półkach głównych- Przeczytane 35
- Historia 3
- Wyd. Mireki 2
- Armia Krajowa 1
- Historia,2 wojna światowa. 1
- Wojenne 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żołnierze "Łupaszki"
To wzruszająca historia o ludziach gotowych oddać życie za swoje marzenia o Wolnej i Niezależnej Polsce !!!
Czasami tak sobie myślę, po co to wszystko było ?
Tyle niepotrzebnych śmierci, najlepszych synów polskiej ziemi, tyle osobistych tragedii i nieszczęść.
Czy po to, żeby w Polsce rządzili i panoszyli się synowie i wnukowie tych, którzy są za to odpowiedzialni ?
Zawsze z przyjemnością rekomenduję książki, o polskich bohaterach, o których pamięć czerwoni, różowi, tęczowi i ci... wszyscy zaprzańcy, chcą wymazać z polskiej świadomości !!!
Kłaniam się w pas autorowi za spisanie tej historii w sposób, który utkwi ci w pamięci do końca życia !!!
Chylę czoło przed majorem kawalerii WP i AK Zygmuntem Edwardem Szendzielarzem " pseud. Łupaszka " zamordowanym 08. 02. 1951 r. przez "polskich" komunistycznych sowieckich pachołków.
Chylę czoło przed bohaterem tej trylogii Antonim Rymszą " pseud. "Maks "," Burza ", " Ryszard ".
POLAKOM nie muszę polecać !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzytomowa epopeja ich losu: walki, chęci uzyskania powojennej stabilizacji w ciągłym zagrożeniu zdrady i aresztowania, ściganych jak zwięrzęta, w końcu aresztowanych i oddanych Rosjanom, skazanych i wywiezionych na Kołymę.
Czasami tak sobie myślę, po co to wszystko...
Maks i Aldona uciekają od przeszłości, są jak zwierzyna łowna na którą wszędzie czyha sfora dzikich psów. W tle obraz realiów życia w zniszczonym wojną kraju. Kto nie czytał niech przeczyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZainteresowała mnie ta ksiażka swoja forma. Jest to opowieść właściwie o dwójce partyzantów, Aldonie i Antonim i ich losach po opuszczeniu “ Łupaszki”. Chcieli założyć rodzinę, żyć normalnie, służyć Polsce. Nie było im to niestety dane. W opowieści widzimy retrospekcje z akcji, pokazujace rodzaca się między bohaterami miłość. Ksiażka porusza bo jak można być tak prześladowanym po złożeniu swojej młodości Ojczyźnie w ofierze.
Zainteresowała mnie ta ksiażka swoja forma. Jest to opowieść właściwie o dwójce partyzantów, Aldonie i Antonim i ich losach po opuszczeniu “ Łupaszki”. Chcieli założyć rodzinę, żyć normalnie, służyć Polsce. Nie było im to niestety dane. W opowieści widzimy retrospekcje z akcji, pokazujace rodzaca się między bohaterami miłość. Ksiażka porusza bo jak można być tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka na temat Żołnierzy Wyklętych i Brygady "Łupaszki". Styl pisania Jana Stanisława Smalewskiego jest na tyle przystępny, że książkę czyta się jak bardzo dobrą powieść historyczną, co sprawia, że fakty w niej zawarte o wiele łatwiej przyswoić.