ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać24
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska127
Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Lifting Shadows
- 2014-04-02
- 2014-04-02
- Anna Cichosz
Lifting Shadows, autoryzowana biografia Dream Theater - amerykańskiego zespołu progresywno-metalowego, którego członkowie to James LaBrie, John Petrucci, Jordan Rudess, John Myung i Mike Mangini - śledzi ich historię od czasu ich powstania na Long Island w połowie lat osiemdziesiątych aż do czasów obecnych, gdy ich koncerty gromadzą tłumy i zapełniają areny.
Ta poprawiona i uaktualniona edycja zawiera najświeższe wywiady z zespołem i wieloma innymi osobami, które odegrały swoją rolę na przestrzeni kariery tych pionierów progresywnego metalu. Obejmuje odejście współzałożyciela zespołu, perkusisty Mike’a Portnoya, poszukiwania jego następcy i ich śmiały powrót. Jest to opowieść o muzycznej integralności, mocnym i profesjonalnym samozaparciu i głęboko zakorzenionej wierze w wytyczony przez siebie muzyczny kierunek.
‘Pieczołowicie napisana, szczegółowa książka bardzo dobrze opisuje legendę Dream Theater.’
- Metal Hammer
‘Pełna, nieocenzurowana historia czołowych postaci prog metalu.’
- Classic Rock
Kup Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater w ulubionej księgarnii
Oceny książki Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater
51 użytkowników ma tytuł Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater na półkach głównych- Przeczytane 38
- Muzyka 2
- Biografie 1
- Biografie muzyczne 🎵 1
- 2014 1
- 2015 1
- Autobiografie 1
Cytaty z książki Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater
Dodaj cytat z książki Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lifting Shadows: Autoryzowana biografia zespołu Dream Theater
Przeciągnięta, przeładowana treścią, nudna, całkowicie nieadekwatna do muzyki, którą tworzy ten wyśmienity zespół. Zasypiałem tysiąc razy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to nic innego jak taki konspekt dyskografii zespołu opisujący po kolei wydawnictwa do roku 2011. Suche fakty, absolutnie nie przybliżające postaci. Sprowadzono w niej protagonistow do nudnych perfekcjonistow.
Książka osobiście mnie rozczarowała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka osobiście mnie rozczarowała.
Trochę nudna ta biografia. I ten zachwyt autora, jaki to wspaniały zespół i, że każda następna płyta lepsza, a przecież jest właściwie odwrotnie. To nie tak, że nie lubię DREAM THEATER, jestem ich fanem, kiedyś wielkim, a płyty Images... oraz Scenes From... mają u mnie 10/10 jednak ta książka nie zachwyca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele recenzji „Lifting Shadows” traktuje tę książkę wyjątkowo łaskawie. W istocie jedyne, co znalazło się tu naprawdę wyjątkowego, to fakt iż dotąd nie powstała żadna rasowa biografia Dream Theater. Książce angielskiego dziennikarza daleko do miana rasowej z opisanych przeze mnie powodów, a kwestia autoryzacji przez zespół pozostanie dla mnie zagadką. Nie przywykłem wszak do rzeczy związanych z Dream Theater o tak niskim standardzie...
Pełna recenzja książki na stronie:
Wiele recenzji „Lifting Shadows” traktuje tę książkę wyjątkowo łaskawie. W istocie jedyne, co znalazło się tu naprawdę wyjątkowego, to fakt iż dotąd nie powstała żadna rasowa biografia Dream Theater. Książce angielskiego dziennikarza daleko do miana rasowej z opisanych przeze mnie powodów, a kwestia autoryzacji przez zespół pozostanie dla mnie zagadką. Nie przywykłem wszak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra i rzeczowa biografia zespołu Dream Theater. Historia powstania i działalności zespołu nie jest tak porywająca jak chociażby historia Metalliki czy Led Zeppelin. Dream Theater to zespół profesjonalistów, dla których podstawą jest muzyka na najwyższym poziomie kompozytorsko-technicznym, a nie rockandrollowy styl życia (Mike Portnoy był tutaj wyjątkiem). Z tego powodu w książce, więcej miejsca autor poświęcił zmaganiom w studio nagraniowym czy skupiał się na osobistych relacjach między muzykami aniżeli ekscesach, które im towarzyszyły np w trasie. Mógłbym się przyczepić do tłumaczenia książki na polski język. Tłumacz bardzo często używa słowa "gdyż" w książce :) Wtrąca to słowo bardzo często, czasami w kilku zdaniach pod rząd co jest nieco dziwnym zabiegiem ale to tak na marginesie ;) Polecam książkę fanom zespołu DT.
Bardzo dobra i rzeczowa biografia zespołu Dream Theater. Historia powstania i działalności zespołu nie jest tak porywająca jak chociażby historia Metalliki czy Led Zeppelin. Dream Theater to zespół profesjonalistów, dla których podstawą jest muzyka na najwyższym poziomie kompozytorsko-technicznym, a nie rockandrollowy styl życia (Mike Portnoy był tutaj wyjątkiem). Z tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako wieloletni fan Dream Theater jestem skłonny powiedzieć, że książka spełniła moje oczekiwania. Zawiera wiele informacji, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Książka wypełniona jest ogromem komentarzy samych artystów i osób, które miały/mają z nimi kontakt podczas ich działalności. Polecam. Prawdziwa gratka dla fanów DT.