ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Ludzie Wielkiej Nocy

- religia
- 2014-02-01
- 2014-02-01
- Marek Chojnacki
Mamy nadzieję, że jako lud Wielkiej Nocy możemy dzielić się ze światem jej światłem, rozpraszając mrok wyobcowania, który ogarnął świat.
Kard. Luis Antonio G. Tagle
Nazywany "Wojtyłą z Azji". Znany ze swej wrażliwości, otwartości i radosnego charakteru. Uchodzi za jedynego duchownego, który doprowadzał Benedykta XVI do śmiechu. Młodzież mówi o nim "Chito" (co znaczy "Wielki"). Najpopularniejszy kardynał na Facebooku.
Abp Luis Antonio Tagle z autentyzmem i siłą osobistego świadectwa konfrontuje czytelnika z palącymi problemami współczesnego Kościoła i świata. Zmusza do odpowiedzi na padające prosto do serca pytania: Czy noszę w sobie pamięć o Zmartwychwstałym? Czy wydarzenia Wielkiej Nocy, wciąż żywe podczas Eucharystii i we wspólnocie Kościoła, odnawiają osobistą więź z Chrystusem i drugim, zwłaszcza ubogim człowiekiem? Czy wierzymy, że moc Zmartwychwstania może przemienić nasze życie, Kościół, naród i świat?
Kup Ludzie Wielkiej Nocy w ulubionej księgarnii
Oceny książki Ludzie Wielkiej Nocy
61 użytkowników ma tytuł Ludzie Wielkiej Nocy na półkach głównych- Przeczytane 33
- Teologia 2
- Duchowość 2
- 2016 1
- Czekają na półce 1
- Ecclesia 1
- Top of the top. 1
Tagi i tematy do książki Ludzie Wielkiej Nocy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie Wielkiej Nocy
Dobra książka napisana prostym i jasnym językiem. Kardynał Tagle na podstawie obrazu pierwotnego Kościoła pisze czym powinna charakteryzować się wspólnota chrześcijańska. Idealna pozycja na okres zaraz po Wielkanocy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł może być nieco mylący, gdyż autor pisząc o ludziach Wielkiej Nocy ma na myśli "zwykłych wierzących", którzy powinni tworzyć wspólnotę. Ma to być Kościół, który jest żywym ciałem Chrystusa. To, jak ma funkcjonować prawdziwy Kościół, jest właśnie przedmiotem zaprezentowanych tu rozważań. Trochę jest też odniesień do różnych wydarzeń z życia autora.
Książkę uważam za godną uwagi, chociażby z tego względu, że dość istotne treści zawarte są w uporządkowany, skondensowany sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę uważam za...
Opis sensu wiary we Wspólnocie, która w naszej codzienności odgrywa ogromną rolę.
Wizja Wiary widziana przez Kardynała w oparciu o fragmenty nauczania Chrystusa z Pisma Świetego i własne doświadczenia Kardynała - polecam zdecydowanie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedność, dobro, miłosierdzie to niektóre cechy które budujemy i okazujemy wzajemnie w relacjach międzyludzkich wsparci Duchem Świętym.
Bardzo ciekawa książka, nie tylko do przeczytania przed Wielkanocą.
Autorem jest filipiński kardynał, Luis Antonio Gokim Tagle.
W książce kardynał wskazuje na potrzebę wspólnoty w Kościele. Ciekawymi wskazówkami są własne doświadczenia z życia Autora. Ludzie powinni uwierzyć w Ducha Św., niektórzy nie chcą wierzyć, inni wierzą tylko w Ojca i Syna, a w Ducha już nie. Jest to błędem. Ludzie jak Apostołowie powinni być umocnieni w Duchu Św.
W tej recenzji nie poruszyłem oczywiście wszystkich tematów o których napisał Kard.Luis A.G. Tagle.
Bardzo ciekawa książka, nie tylko do przeczytania przed Wielkanocą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorem jest filipiński kardynał, Luis Antonio Gokim Tagle.