ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Solaris

- fantasy, science fiction
- Biblioteka Literatury XXX-lecia
- 1976-01-01
- 1976-01-01
- Ekranizacje:
- Solaris (2003)
Kup Solaris w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyróżniona opinia i
Solaris
Jeśli dobrze liczę przeczytałem najsłynniejszą powieść Lema po raz trzeci i za każdym razem robi ona na mnie coraz głębsze wrażenie i przejmuje zawartą w niej wizją. Wszystko w dziele Lema olśniewa, wszystko ma znaczenie i jest na swoim miejscu. Po prostu tutaj autor Bajek robotów osiągnął pełnię swoich dążeń literackich. To nie jest fantastyka pulpowa, eskapizm i fifoludki, jak z pogardą o science fiction mówią niektórzy nadęci krytycy. Lem tworzy powieściowy traktat o granicach ludzkiego poznania i naszym miejscu we wszechświecie. Pomysł na fabułę jest oryginalny i bogaty treściowo, wykonanie zaś finezyjne. Naczelny temat SF, kontakt z inną cywilizacją, inną formą rozumnego życia zostaje przez Lema bardzo poważnie potraktowany, pytanie o kontakt znajduje pesymistyczną odpowiedź, która stanowi jedną z głównych tez lemowego pisarstwa. W Solaris inną formą świadomości niż ludzka jest żywy(myślący?) ocean ruchomej plazmy, zdolny do celowego działania. Okazuje się ona tak dalece inna od naszej, że wszelkie próby nawiązania porozumienia okazują się niemożliwe. W powieści punktem wyjścia jest ten właśnie organiczny ocean, od wielu lat stanowiący zagadkę dla ziemskich badaczy i będący przedmiotem niezliczonych hipotez i teorii. Przebywający na stacji na planecie Solaris trzej naukowcy prześwietlają promieniowaniem rentgenowskim. I właśnie wtedy pojawiają się „goście” czyli przebrane w ludzkie postacie najtajniejsze, skrywane na dnie świadomości ich obsesje. Te „twory F” wysłane przez ocean są przekonane, że są ludźmi i na pozór wydają się ludźmi, lecz w razie prób pozbycia się ich ujawniają swą prawdziwą naturę: zabijane odżywają, oddzielone od „gospodarza” mogą gołymi rękami rozrywać metalowe ściany. W tym momencie na stacji pojawia się nowy badacz, psycholog Kelvin, pierwszoosobowy narrator i główny bohater powieści. Początek „Solaris” jest niezwykle niepokojący i zupełnie nietypowy dla Lema. Przybywający do stacji Kelvin zastaje ją w stanie chaosu, co mocno na niego wpłynie, zwłaszcza, że i on wkrótce doczeka się swojego gościa. Kelvin sam zaczyna wątpić w swoje zmysły: czy stacja i planeta niesą czasem snem, urojeniami, halucynacją. Przypomina to klimat dzieł innego wielkiego fantasty Philipa Dicka.Możliwość rozmaitych interpretacji, których dostarcza utwór Lema tylko rozwija ciekawość czytelnika. Obszernie na ten temat wypowiada się w posłowiu wybitny znawca Lema prof. Jerzy Jastrzębski Wielowarstwowość Solaris sprawia, ze to powieść fascynująca. Wyobraźnia Lema wyraża się na wiele sposobów. W rozdziale „Potwory” znajdziemy piękne, plastyczne opisy zagadkowej twórczości oceanu, który ze swojej plazmy wydala niesamowite konstrukcje: symetriady, długoniei mimoidy. Wszystkie te sztuczne twory niepojętej formy świadomości budzą zachwyt obserwatorów, choć nieznany pozostaje cel ich powstanie, jak i to, że po pewnym czasie ulegają one samounicestwieniu. Lem tu także wspiął się na literackie wyżyny; posługując się quasi poetycką formą opisu, zaskakuje wręcz rimbaudowskimi fajerwerkami. Cokolwiek by jeszcze dodać, nie ulega wątpliwości, że Solaris to klasyk SF i należy do najściślejszego kanonu fantastyki naukowej. To powód by tę książkę koniecznie przeczytać, co powinien u czynić każdy fan SF.
Oceny książki Solaris
34574 użytkowników ma tytuł Solaris na półkach głównych- Przeczytane 24 292
- Chcę przeczytać 9 847
- Posiadam 4 231
- Ulubione 1 007
- Fantastyka 297
- Literatura polska 125
- 2021 120
Tagi i tematy do książki Solaris

Inne materiały dotyczące książki Solaris

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na kwiecień 2024

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na marzec 2024

Wyjątkowa, inspirowana Lemem kolekcja BYTOM. Weź udział w konkursie i wygraj nagrody

Polak potrafi. Bot inspirowany Lemem rywalem dla ChatGPT

Adaptacje i ekranizacje książek, które nie spodobały się ich autorom

Stanisław Lem: od czego zacząć czytanie?
Cytaty z książki Solaris
Jak się tak leży godzinami w nocy, to myśleniem można zajść bardzo daleko i w bardzo dziwne strony, wiesz...
Wcale nie chcemy zdobywać kosmosu, chcemy tylko rozszerzyć Ziemię do jego granic. Jedne planety mają być pustynne jak Sahara, inne lodowate jak biegun albo tropikalne jak dżungla brazylijska. Jesteśmy humanitarni i szlachetni, nie chcemy podbijać innych ras, chcemy tylko przekazać im nasze wartości i w zamian przejąć ich dziedzictwo. Mamy się za rycerzy świętego Kontaktu. To drugi fałsz. Nie szukamy nikogo oprócz ludzi. Nie potrzeba nam innych światów. Potrzeba nam luster. Nie wiemy, co począć z innymi światami. Wystarczy ten jeden, a już się nim dławimy.
Rozwiń ZwińCzłowiek wyruszył na spotkanie innych światów, innych cywilizacji, nie poznawszy do końca własnych zakamarków, ślepych dróg, studni, zabarykadowanych, ciemnych drzwi.
Człowiek wyruszył na spotkanie innych światów, innych cywilizacji, nie poznawszy do końca własnych zakamarków, ślepych dróg, studni, zabaryk...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Solaris
Świetnie się słuchało audiobooka z Więckiewiczem. Początek mnie zachwycił. Ale im dłużej słuchałam tym większą miałam pewność, że ta pozycja nie jest dla mnie i może lepiej by mi było ją przeczytać. Co poczynię w przyszłości. Największym problemem są nużące, przydługie opisy.
Spróbuję za jakiś czas i może docenię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpróbuję za jakiś czas i może docenię.
Ogromna wyobraźnia.
Ogromna wiedza.
Niezwykła wrażliwość.
Chapeau bas.
Ogromna wyobraźnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgromna wiedza.
Niezwykła wrażliwość.
Chapeau bas.
Zaczęło się bardzo dobrze. Wciągnęło mnie od pierwszych stron, jednak zakończenie bardzo mnie zawiodło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Solaris" porusza tematy ludzkiej psychiki, tożsamości oraz relacji między ludźmi, a tym co obce, nieznane i nieludzkie.
Lem wskazuje na naszą egocentryczność i ograniczenia w pojmowaniu innych form życia, wynikające już z samej naszej ludzkiej natury. Nigdy nie pozwoli nam ona obiektywnie badać innych światów, gdyż nasza subiektywna ocena zawsze w jakiś sposób będzie starała się wpłynąć na nasze poznanie i zakłócić rzeczywisty obraz, podsuwając nam porównania do tego co już znamy, a same obce formy życia będziemy błędnie postrzegać w kategoriach ludzkich zachowań i pojęć.
Lektura nasuwa również jedno, bardzo ważne dla nas ludzi pytanie. Czy naprawdę wszystko co nas otacza musi posiadać swój cel, powód, przyczynę istnienia?
Zdecydowanie była to jedna z najtrudniejszych książek jaką miałam okazję przeczytać.
- Wyzwanie LC Kwiecień 2026 -
"Przeczytam książkę z TOP 100 Lubimyczytać"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLem wskazuje na naszą egocentryczność i ograniczenia w pojmowaniu innych form życia, wynikające już z samej naszej ludzkiej natury. Nigdy nie pozwoli nam ona obiektywnie badać innych światów, gdyż nasza subiektywna ocena zawsze w jakiś sposób będzie...
Niestety. Coś mi nie zagrało. Będę musiał kiedyś wrócić.
Niestety. Coś mi nie zagrało. Będę musiał kiedyś wrócić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMniej więcej do połowy byłem zachwycony. Czułem się jakbym słuchał jakiegoś psychologicznego thrillera. Zamknięte przestrzenie i tajemnicze postacie tworzyły niesamowity klimat. Później niestety zrobiło się dużo bardziej naukowo i tej treści już tak łatwo nie przyswajałem. Miałem też problem ze zrozumieniem słów w wypowiedziach Snauta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Solaris" Stanisława Lema to książka, którą spokojnie mógłbym nazwać genialną, gdyby nie język autora, który trochę nadgryzł ząb czasu.
Historia opowiada o kontakcie z oceanem istniejącym na innej planecie. Jest to złożony organizm, tak różny od człowieka, że niemal niemożliwy do sklasyfikowania. Właśnie temat tych różnic i niemożności porozumienia się zgłębia "Solaris".
Jest to książka z gatunku science - fiction i kilmat tego rodzaju opowieści jest tu wyczuwalny. Odległa przyszłość, podbój kosmosu, futurystyczne maszyny i piękno poznawanych światów.
Historia daje czytelnikowi wiele więcej niż same dywagacje o pierwszym kontakcie. Są w niej obecne dwa inne wątki: wątek romantyczny i wątek filozoficzny. Miłość przedstawiona na kartach "Solaris" jest piękna, ale skomplikowana i niespełniona, w dodatku bardzo abstrakcyjna. Filozoficznych rozważań w dziele Lema jest mnóstwo, co potwierdzają pochodzące z tego utworu genialne cytaty. Autor przedstawia tutaj różne swoje koncepcje na temat świata, niektóre antyutopijne. Skupia się na pokazaniu ludzkich ograniczeń. Dotyka uwięzenia w przeszłości, traum, szukania odbić samych siebie i bezsilności nauki.
Główny bohater książki - Kris Kelvin, z początku niezbyt przypadł mi do gustu, jednak po przeczytaniu dzieła doszedłem do wniosku, że go polubiłem. Jest to postać pełna sprzeczności i stanowi klucz do zrozumienia utworu. Harey, jego ukochaną, darzę sympatią dużo bardziej, ale nie mogę zdradzić o jej postaci zbyt wiele. Dodam jedynie, że jest silnie związana z przeszłością Kelvina i badanym oceanem. Snaut i Sartorius niespecjalnie przypadli mi do gustu. Osobowości naukowców często mi się ze sobą zlewały, nie byli zbyt ciekawie zarysowani, ale pchali fabułę do przodu.
Moim największym zarzutem wobec "Solaris" jest styl Lema, który zdążył się zestarzeć. Dawniej robił wrażenie, teraz jest jednak niedoskonały. Autor często odsuwa akcję na bok by dostarczyć czytelnikowi bogaty, naukowy opis, posługując się nieznanymi dla laika słowami. Dialogi skonstruowane są chaotycznie, czasem ciężko domyślić się jest, kto co mówi. W trakcie czytania trzeba być bardzo uważnym i skupionym.
Podsumowując, "Solaris" to bardzo solidna pozycja ( choć dla ludzi wytrwałych, miejscami książka się naprawdę dłuży ),rzucająca światło na aspekty egzystencji, o których na codzień nie myślimy.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria opowiada o kontakcie z oceanem istniejącym na innej planecie. Jest to złożony organizm, tak różny od człowieka, że niemal niemożliwy do sklasyfikowania. Właśnie temat tych różnic i niemożności porozumienia się zgłębia...
Jakkolwiek barwne i szczegółowe nie są opisy nieznanego i trudnego w pojęciu oceanu oraz nauki solarystyki, tak najbardziej lśnią tutaj rozmowy zarówno międzyludzkie, jak i pierwszy Kontakt ze skrywanymi reliktami przeszłości mieszkańców stacji.
Miejscami jednak lekko nużąca, niemniej bardzo ciekawa i warta przeczytania pozycja a dla mnie na pewno nie ostatnie zetknięcie z twórczością Lema
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny koncept obcego, nie jako cywilizacji, a pojedynczego, nieobliczalnie skomplikowanego bytu.
Miejscami jednak lekko...
Z całym szacunkiem dla fanów Lema, ale nie mogę udawać, że się wciągnąłem. Chyba wolę czytać o ludziach niż o ludzkości - o ile to zdanie ma sens.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy realnie 3 bohaterów i niestety nawet ich specjalnie nie poznajemy. Ponadto fizyczno-planetologiczno-fantazyjne opisy do mnie nie trafiły.
Najwybitniejsze dzieło S. Lema jest bardzo filozoficznym i futurystycznym obrazem ludzkiej natury, chęci odzyskania utracone miłości, nawiązania kontaktu z organizmem nie ogarnianym przez ludzki mózg. Uważam że książka ma drugie dno warte głębszej analizy przez czytelnika. Serdecznie polecam tę pozycję