- filozofia, etyka
- When did I begin? Conception of the human individual in history, philosophy and science
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- Wacław Jan Popowski
Ksiązka jest pierwszym opracowaniem w literaturze światowej, w którym zagadnienia powstania człowieka rozpatrywane jest jednocześnie pod kątem filozoficznym i biologicznym. Autor zwraca uwagę, że poszukiwania odpowiedzi na postawione pytanie nie jest podyktowane ciekawością poznawczą, ale w pewnym stopniu wymuszone przez rozwój techniki zapłodnienia pozaustrojowego ze wszystkimi konsekwencjami oraz nowych technik antykoncepcji. Określenie momentu, od którego uznaje się zarodek za istotę ludzką może mieć poważne konsekwencje moralne i legislacyjne.
Kup Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce w ulubionej księgarni
Oceny książki Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce
5 użytkowników ma tytuł Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce na półkach głównych- Chcę przeczytać 4
- 2019 1
- Biologia, medycyna, psychologia, socjologia i okolice 1
- Kontrowersje 1
Tagi i tematy do książki Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce
Cytaty z książki Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce
Dodaj cytat z książki Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiedy powstałem? Problem początku jednostki ludzkiej w historii, filozofii i nauce
Norman A. Ford na łamach swojego studium etycznego próbuje wyznaczyć moment, w którym jego zdaniem powstaje człowiek, człowiek w rozumieniu odrębnej jednostki ontologicznej. Wspomnę tylko, że jest on zwolennikiem tzw. opóźnionej animacji zarodka ludzkiego. Autor zaczyna od Arystotelesa, kreśląc w przejrzysty sposób pojęcia aktualności, potencjalności osoby oraz teorię hylemorfizmu. Dla mnie była to najciekawsza część książki, pewnie dlatego, że nie byłam (czego bardzo żałuję) wystarczająco dobrze zaznajomiona z filozofią arystotelejską. Z dużym zaskoczeniem czytałam o porażającym szowinizmie tej filozofii, która przecież odcisnęła znaczące piętno na naszym europejskim kręgu kulturowym. Obszerne fragmenty poświęcone są stanowisku kościoła katolickiego, co oczywiście nie powinno dziwić, jako że autor jest księdzem, niemniej dla mnie, ateistki, były to zdecydowanie najnudniejsze fragmenty. Naprawdę nie interesuje mnie opinia KK na jakikolwiek temat. W późniejszych rozdziałach śledzimy bardzo dokładnie poszczególne stadia rozwoju zygoty, a potem zarodka. Norman Ford poszukuje w tym procesie momentu, w którym można mówić o organizmie z pewną nadrzędną organizacją, która kieruje dalszym rozwojem jednostki, będącej tożsamą (ontologicznie) z późniejszym dzieckiem, dorosłym. Odnajduje ten moment wraz z pojawieniem się smugi pierwotnej, zaczątku systemu nerwowego (ok. 16.-19. dnia od zapłodnienia). Wtedy też wszystkie komórki pochodzące od zygoty są ukierunkowane – m. in. wiadomo, które rozwiną się w zarodek właściwy, a które w struktury pozarodkowe (np. łożysko). Ponadto, pojawienie się smugi pierwotnej, uniemożliwia rozwój kolejnego organizmu – bliźniaka, i co za tym idzie znamionuje początek jednostkowości.