Życie wieczne?

Okładka książki Życie wieczne? autora Hans Küng, 8385158774
Okładka książki Życie wieczne?
Hans Küng Wydawnictwo: Oficyna Literacka Seria: Szara Seria religia
religia
Szara Seria
Ewiges Leben?
1993-01-01
1993-01-01
Tadeusz Zatorski

Kup Życie wieczne? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie wieczne?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie wieczne?

36 użytkowników ma tytuł Życie wieczne? na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Życie wieczne? na półkach dodatkowych

Okładka książki Czy przed wielkim wybuchem był Bóg? Gregory Benford, Wiliam H. Calvin, George Coyne, Richard Dawkins, Johannes V. Feitzinger, John F. Haught, Donald D. Hoffman, Hans Küng, William C. Mitchell, Bill Napier, F. David Peat, Douglas Preston, Martin Rees, Rupert Sheldrake, Ian Tattersall, Gerd Theißen, Frank J. Tipler, Charles Townes, Roger Trigg, Tobias D. Wabbel, Franz M. Wuketis, Ulf von Rauchhaupt, Carl Friedrich von Weizsäcker
Hans Küng
Hans Küng
Teolog katolicki pochodzenia szwajcarskiego i krytyk Kościoła; w latach 1960-1996 profesor teologii i teologii ekumenicznej w Tybindze. Obronił maturę w Lucernie, studiował teologię na papieskim uniwersytecie Gregorianum w Rzymie (Collegium Germanicum),obronił doktorat na Sorbonie. Przed otrzymaniem miejsca w Tybindze był asystentem w Monastyrze (Niemcy). W 1954 roku został księdzem diecezjalnym w Bazylei i jest nim do dziś. Z inicjatywy papieża Jana XXIII oficjalny doradca Soboru Watykańskiego II. W 1979 katolicka Kongregacja Nauki Wiary orzekła, że jego wykładanie teologii wyszło poza zasady wiary katolickiej, co potwierdził Jan Paweł II. Od 1980-1996 roku był niezależnym od wydziału profesorem teologii i dyrektorem Instytutu Badań Ekumenicznych, po czym przeszedł na emeryturę. W latach 1995-2013 był prezesem założonej przez siebie fundacji 'Weltethos', której zadaniem jest stworzenie jednolitego systemu zasad etycznych, obecnych we wszystkich religiach na Ziemi, kierując się przyjętymi założeniami, że: - nie będzie możliwe współżycie na ziemi bez przyjęcia przez wszystkich jednego ethosu, - nie będzie pokoju między narodami bez pokoju między religiami, - nie będzie pokoju między religiami bez dialogu między nimi, - nie będzie dialogu między religiami i kulturami bez zbadania ich podstawowych zasad, - nie będzie globalnego ethosu bez zmiany świadomości osób religijnych i niereligijnych. Otrzymał kilkanaście honorowych tytułów doktorskich uczelni z całego świata, laureat nagrody kulturalnej Niemieckich Wolnych Masonów i Chorwackiej Akademii Naukowej. Uznaje wyższość chrześcijańskiego światopoglądu, lecz krytykuje dogmat o nieomylności papieża, zakaz przerywania ciąży, celibat, nieuznawanie przez kościół katolicki święceń anglikańskich i sprzeciw wobec wyświęcania kobiet na kapłanów, zakaz eutanazji, kwestionuje też wieczność piekła.

Cytaty z książki Życie wieczne?

Hans Küng Życie wieczne? Zobacz więcej
Hans Küng Życie wieczne? Zobacz więcej