Książka dla ludzi biznesu. Ta przekonująca metafora, ogromna żaba czekająca na zjedzenie, to twoje największe, najważniejsze zadanie, z którego realizacją będziesz prawdopodobnie zwlekał, jeśli nie zajmiesz się nim od razu.
Kup Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Książka jednego z amerykańskich guru literatury motywacyjnej. Krótka pozycja. W większej większości oczywiste oczywistości i masło maślane, więc doświadczymy powtarzalności treści. Natomiast warto sobie przypomnieć, posłuchać o poczuciu celu w życiu i jego konsekwentnej realizacji. Pozycja natomiast jest mocno skoncentrowana na działaniu celowym. Efektywnym i korzystnym. Tracy proponuje się zastanowić nad tym, co robisz i jakie są tego efekty. Hmmm, z tej perspektywy czy powinienem czytać książki inne niż branżowe, oglądać filmy ze światów Marvela, DC, Star Wars czy Agenta 007. A nawet, czy jest sens zaglądać na LC, jeżeli w żaden sposób nie zbliża mnie to do sukcesu zawodowego i nie wpływa w żaden sposób na zwiększenie dochodu i raczej nie spowoduje w najbliższej przyszłości (a nawet nie mam pomysłu jakby to miało się zadziać). Mimo tego całego powyższego marudzenia – warto posłuchać i przypomnieć. Tak po prostu i nawet bez zobowiązań. Tracy to jednak celebryta w świecie mówców motywacyjnych. No i książka ma już swoje lata, 10 lat temu brzmiała znacznie poważniej i nowocześniej.
Oceny książki Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania
4970 użytkowników ma tytuł Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania na półkach głównych- Przeczytane 2 602
- Chcę przeczytać 2 204
- Rozwój osobisty 47
- Poradniki 33
- Rozwój 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania
Książka zachwalana przez wszystkich, jednak warto podkreślić, że "Zjedz tę Żabę" nie jest dla wszystkich.
Walka z prokrastynacją to coś co dotyczy każdego z nas, a Brian Tracy nazywa te rzeczy i pokazuje jak kawałek po kawałku możemy zaradzić z tym problemem. To co mogę bezpośrednio przyjąć do siebie z tej lektury to około 1/5 zawartości.
Wiele elementów tego poradnika nie zgrywa się jednak w całość, mianowicie w jednym rozdziale mówi się o czasie dla rodziny i lepszym planowaniu, aby zaraz potem przejść do zostawania w pracy dłużej, czy wręcz namawiania na pracę z domu zanim pójdziemy do biura, gdzie spotka nas cała masa rozpraszaczy. I tak, takie rzeczy przewijają się przez wszystkie strony, co jest dla mnie nie spójne i trochę namawiające do porzucenia ważnego dzisiaj elementu, życia rodzinnego na rzecz pracy.
Każdy z nas walczy o lepsze jutro, ma swoje ambicje oraz kierunek działania, ale chyba też każdy zgodzi się, że metody w tej książce nie są w stanie zadziałać w 2026 roku, w obecnym środowisku (poza paroma jak np. zwlekanie czy priorytetyzacja zadań).
Moja ocena wynika nie tyle z treści wartości porad, co ze sprzecznych treści, które one niosą.
To co działało w 2001, czy w 2017 ( trzecie wydanie ),uważam z pełnym szacunkiem do autora, że dziś nie zadziała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno osadzona w perspektywie sprzedaży i ciągłym wyścigu szczurów. Daje nam pewne wskazówki oraz rady jak możemy postąpić w danej sytuacji, czy też jak zmotywować samego siebie do działania. Sposób podania tej "żaby" uważam jednak za mocno specyficzny.
Walka z...
Ocena 4 edycji dostępnej tylko w wersji angielskojęzycznej aktualnie: Książka jest genialna, ale jako narzędzie motywacyjne i refleksyjne dla każdego, kto chce poświęcić trochę czasu swojej efektywności zawodowej. Nie jest to sucha teoria, ale zbiór praktycznych technik, z których każdy wyciągnie coś dla siebie – niezależnie od profesji.
Książka uczy, jak stawiać na sprawy ważne zawodowo i prywatnie. Najwięcej metody użyłem w zakresie:
precyzyjnego planowania dnia,
organizacji spotkań,
skutecznym spisywaniu i strukturyzowaniu myśli.
Jeśli czujesz, że tracisz czas na drobiazgi, ta lektura pomoże Ci odzyskać focus i zacząć dzień od najważniejszych wyzwań. Krótko, konkretnie i niezwykle skutecznie. Polecam każdemu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka uczy, jak stawiać na sprawy...
Bardzo ciekawa od dawna interesuje się tym tematem więc ogólnie nie było tu wiele nowości polecam bardziej dla osób nowych bo jest tu w świetny sposób przestawiony plan działania krok po kroku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że jest to książka dla korposzczurów, oczywiście bez obrażania pracowników z korporacji, ale frazesy zawarte w książce, dają wrażenie, że należy zrobić wszystko byle tylko piąć się po drabinie korporacyjnych szczebli. Najlepiej pracuj po godzinach, rób jak najwięcej, nie marnuj czasu na rozmowy w kuchni, ustalaj priorytety, zrezygnuj z dodatkowych zadań byle realizować cele w pracy. Być może autor, chciał dotrzeć do karierowiczów, którzy są w stanie poświęcić wszystko dla pracy, takim osobą "cenne" rady z książki mogą okazać się pomocne.
Mam wrażenie, że jest to książka dla korposzczurów, oczywiście bez obrażania pracowników z korporacji, ale frazesy zawarte w książce, dają wrażenie, że należy zrobić wszystko byle tylko piąć się po drabinie korporacyjnych szczebli. Najlepiej pracuj po godzinach, rób jak najwięcej, nie marnuj czasu na rozmowy w kuchni, ustalaj priorytety, zrezygnuj z dodatkowych zadań byle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta przeczytania. Proste wskazówki, które można bez trudności wprowadzić do swojego życia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMust have dla każdego kto siedzie w biznesie.
Must have dla każdego kto siedzie w biznesie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsty i skuteczny zestaw wskazówek, które pomagają w podejmowaniu codziennych wyzwań, w dodatku opisany w humorystycznej, lekkostrawnej formie. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt, do przeczytania i zastosowania w życiu, jeśli do kogoś to trafiło.
Do mnie trafiło.
Zaczynam stosować.
Zobaczymy z jakim skutkiem.
Ot, do przeczytania i zastosowania w życiu, jeśli do kogoś to trafiło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo mnie trafiło.
Zaczynam stosować.
Zobaczymy z jakim skutkiem.
Książkę można streścić jednym zdaniem: Zaczynaj od najtrudniejszego zadania a cała reszta przyjdzie łatwiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka, ale niewiele z niej tak naprawdę wyciągnęłam lekcji.
Ciekawa książka, ale niewiele z niej tak naprawdę wyciągnęłam lekcji.