Okładka książki Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania autora Brian Tracy, 9798388970015
Brian Tracy Wydawnictwo: MT Biznes poradniki
poradniki
e-book
Eat That Frog!. 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time
2017-01-01
2017-01-01

Kup Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania

Książka zachwalana przez wszystkich, jednak warto podkreślić, że "Zjedz tę Żabę" nie jest dla wszystkich.
Mocno osadzona w perspektywie sprzedaży i ciągłym wyścigu szczurów. Daje nam pewne wskazówki oraz rady jak możemy postąpić w danej sytuacji, czy też jak zmotywować samego siebie do działania. Sposób podania tej "żaby" uważam jednak za mocno specyficzny.
Walka z prokrastynacją to coś co dotyczy każdego z nas, a Brian Tracy nazywa te rzeczy i pokazuje jak kawałek po kawałku możemy zaradzić z tym problemem. To co mogę bezpośrednio przyjąć do siebie z tej lektury to około 1/5 zawartości.
Wiele elementów tego poradnika nie zgrywa się jednak w całość, mianowicie w jednym rozdziale mówi się o czasie dla rodziny i lepszym planowaniu, aby zaraz potem przejść do zostawania w pracy dłużej, czy wręcz namawiania na pracę z domu zanim pójdziemy do biura, gdzie spotka nas cała masa rozpraszaczy. I tak, takie rzeczy przewijają się przez wszystkie strony, co jest dla mnie nie spójne i trochę namawiające do porzucenia ważnego dzisiaj elementu, życia rodzinnego na rzecz pracy.
Każdy z nas walczy o lepsze jutro, ma swoje ambicje oraz kierunek działania, ale chyba też każdy zgodzi się, że metody w tej książce nie są w stanie zadziałać w 2026 roku, w obecnym środowisku (poza paroma jak np. zwlekanie czy priorytetyzacja zadań).
Moja ocena wynika nie tyle z treści wartości porad, co ze sprzecznych treści, które one niosą.
To co działało w 2001, czy w 2017 ( trzecie wydanie ),uważam z pełnym szacunkiem do autora, że dziś nie zadziała.

Walka z...

Ocena 4 edycji dostępnej tylko w wersji angielskojęzycznej aktualnie: Książka jest genialna, ale jako narzędzie motywacyjne i refleksyjne dla każdego, kto chce poświęcić trochę czasu swojej efektywności zawodowej. Nie jest to sucha teoria, ale zbiór praktycznych technik, z których każdy wyciągnie coś dla siebie – niezależnie od profesji.
Książka uczy, jak stawiać na sprawy ważne zawodowo i prywatnie. Najwięcej metody użyłem w zakresie:
precyzyjnego planowania dnia,
organizacji spotkań,
skutecznym spisywaniu i strukturyzowaniu myśli.
Jeśli czujesz, że tracisz czas na drobiazgi, ta lektura pomoże Ci odzyskać focus i zacząć dzień od najważniejszych wyzwań. Krótko, konkretnie i niezwykle skutecznie. Polecam każdemu!

Książka uczy, jak stawiać na sprawy...

Bardzo ciekawa od dawna interesuje się tym tematem więc ogólnie nie było tu wiele nowości polecam bardziej dla osób nowych bo jest tu w świetny sposób przestawiony plan działania krok po kroku

4970 użytkowników ma tytuł Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania na półkach głównych
679 użytkowników ma tytuł Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania na półkach dodatkowych

Brian Tracy
Brian Tracy
Kanadyjski pisarz i twórca e-booków z dziedziny rozwoju osobistego i psychologii sukcesu. Wiele z jego publikacji znalazło się na liście światowych bestellerów. Brian Tracy jest zaliczany do jednych z najlepszych mówców zawodowych na świecie. Każdego roku przemawia do ponad ćwierć miliona ludzi w całych Stanach Zjednoczonych, Europie, Azji i Australii

Kto zabrał mój ser? Spencer Johnson
Kto zabrał mój ser?
Spencer Johnson
"Kto zabrał mój ser?" Spencera Johnsona to książka, o której mówi się często w kontekście zmian w życiu i pracy. I faktycznie, jest to jedna z tych pozycji, które w bardzo krótkiej formie próbują opowiedzieć o czymś dużym. Historia jest alegorią: labirynt, ser i czterech bohaterów (dwie myszki i dwa ludziki) symbolizują różne podejścia do sytuacji, w której tracimy coś, co było dla nas źródłem komfortu. Ser może oznaczać stabilizację, sukces, miłość, pieniądze, poczucie bezpieczeństwa. Cokolwiek, co w danym momencie życia jest "nasze". I kiedy znika, nie da się uniknąć pytania: co teraz? Najciekawsze w tej książce jest pokazanie czterech postaw wobec zmiany: od natychmiastowej adaptacji, przez paraliż i gniew, aż po stopniowe oswajanie strachu i ruszenie dalej. To proste, ale trafne. Dzięki temu książka może działać jak lustro: nie tyle uczy, co pozwala nazwać mechanizmy, które często w nas siedzą. Z drugiej strony trzeba uczciwie powiedzieć, że jest to pozycja bardzo uproszczona. Momentami ma się wrażenie, że autor zbyt mocno wierzy w "jedno przesłanie, które zmieni wszystko". A życie, szczególnie w trudnych momentach, rzadko daje się tak łatwo sprowadzić do metafory. Finalnie: to nie jest książka, która diametralnie zmieniła moje podejście, ale jest taką, którą można przeczytać szybko i wynieść z niej przynajmniej jedno ważne pytanie do siebie. Dobra jako początek refleksji: nie jako rozwiązanie.
KuchniaKsiazkaKino - awatar KuchniaKsiazkaKino
ocenił na61 miesiąc temu
Jak przetrwać i odnieść sukces w biznesie Frank Bettger
Jak przetrwać i odnieść sukces w biznesie
Frank Bettger
Książka, która zyskała oszałamiającą sławę, zwłaszcza w kręgach wszelkiej maści MLM, branży ubezpieczeń i wszystkich tych branż, gdzie umiejętność sprzedaży jest kluczowa. Książka nazywana często kamieniem milowym samorozwoju, niekiedy również biblią sprzedaży. Jak to się stało, że niespełna 180 stronnica pozycja, która liczy sobie już prawie 80 lat zyskała aż taką popularność? Przede wszystkim książka wyróżnia się przystępnością. Napisana jest w sposób prosty i czytelny. To jak opowieść starszego kolegi z pracy, który borykał się z takimi samymi problemami jak ty, ale zastosował kilka znaczących zmian kluczowych w jego karierze zawodowej. To poradnik, który nie jest poradnikiem, lecz klasyczną bajką w literackim tego słowa znaczeniu. Jest tutaj problem, bohater, który stawia czoło wyzwaniu i morał przeradzający się w jedną z kilku żelaznych zasad Franka Bettgera. Dlaczego więc warto sięgnąć po tą książkę? Bo to skondensowany zastrzyk dopaminy owinięty w łatwe i przyjemne historie ze szczęśliwym zakończeniem. To również zbiorcze zestawienie szeregu zasad prawidłowej komunikacji niezbędnej w prowadzeniu każdego biznesu. I na sam koniec historie przytoczone przez Bettgera kolejny raz udowadniają, że najlepszym sposobem na sukces w biznesie jest pełne zaangażowanie w rozwiązywaniu problemów obecnych i przyszłych Klientów. https://www.instagram.com/biznes_na_stronach/
biznes_na_stronach - awatar biznes_na_stronach

Cytaty z książki Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania

Brian Tracy Zjedz tę żabę. 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania Zobacz więcej
Brian Tracy Zjedz tę żabę! 21 metod podnoszenia wydajności w pracy i zwalczania skłonności do zwlekania Zobacz więcej