Wiek swawoli

Le siècle du libertinage
1996-01-01
1996-01-01
Katarzyna Janczak
Rozwiązłość i libertynizm stanowiły w XVIII wieku – jeżeli wolno to tak ująć - dwie piersi Francji.
Były to piersi przyjemne zarówno dla wzroku, jak i dotyku, jednak wypełnione gorzkim mlekiem, którego wypicie miało przysporzyć niespotykanych cierpień naszemu krajowi.
Można bowiem stwierdzić, posługując się wyrażeniem socjologa André Rivoire'a, że upadek monarchii nastąpił „z powodów seksualnych”. Jest prawdopodobne, że gdyby Ludwik XV nie był libertynem, a Ludwik XVI niemal impotentem, to rewolucja wcale by nie nastąpiła.
Orgie jednego i niewinność drugiego przyczyniły się ostatecznie do zniszczenia prestiżu stanu królewskiego, a śmiem twierdzić, iż śmieszność drugiego może być uważana za czynnik znacznie bardziej decydujący w tym przewrocie od rozpusty pierwszego...

Kup Wiek swawoli w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wiek swawoli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiek swawoli

Na półkach: , , , ,

Czego to ja nie czytałam w podstawówce. 😜
Intrygująca lektura.

"Wiek swawoli" jest V tomem obszernej serii zatytułowanej "Historie miłosne w historii Francji", przez polskiego wydawcę (Bellonę) określoną jako "Miłość rządzi światem".
Zatem intencją autora było ukazanie, że najważniejsze wydarzenia w historii Francji spowodowane były przede wszystkim przez romanse władców i polityków.

Tom V zaczyna się miłosnymi perypetiami (z początku nielicznymi) Ludwika XV, a kończy na miłosnych niepowodzeniach Kamila Desmoulins, jednego z najważniejszych dziennikarzy czasu rewolucji.
Ciekawie czyta się historię kawalera d'Eon, francuskiego szpiega w kobiecym przebraniu.

"Wiek swawoli" to beletryzowany zbiór anegdot zawartych w rozdziałach o bardzo zachęcających tytułach w rodzaju "Wycieczka na wieś zostaje zorganizowana po to, by Ludwik XV stracił cnotę" albo "Pikantne kulisy afery z naszyjnikiem".

Czego to ja nie czytałam w podstawówce. 😜
Intrygująca lektura.

Przyjemna książka opisująca XVIII-wieczną historię Francji z perspektywy romansów władców i polityków. Nieco naciągana, ale niektóre anegdoty naprawdę ciekawe. Dłuższa recenzja: http://lareinederetro.blogspot.com/2014/09/wiek-swawoli-czyli-anegdoty-z-alkowy.html

31 użytkowników ma tytuł Wiek swawoli na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Wiek swawoli na półkach dodatkowych

Dzieci Słońca Wiesław Konrad Osterloff
Dzieci Słońca
Wiesław Konrad Osterloff
Książka o Inkach. Historia Inków od początku do końca. Mity i legendy ludowe połączone z danymi historycznymi. Nie ma oficjalnych historycznych danych na temat wszystkiego o Inkach, autor zbiera informacje z różnych źródeł i stara się je połączyć w całość i to jest na plus. Na minus jest słaba "czytelność", książkę się trudno czyta, jest przeładowana informacjami, mnóstwo nazw własnych, czasami jedna za drugą. Autor starał się wszystko co tylko mógł napchać do tej książki i o ile ciężko się przez to czyta książkę, to z drugiej strony jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem, to jest tu mnóstwo informacji. Dla osób zainteresowanych tą tematyką, zdecydowanie na tak, jeżeli kogoś nie interesuje tematyka i chce tylko poczytać książkę to raczej zdecydowanie na nie. Trzeba się przebić przez pierwszą połowę, przyzwyczaić i potem coraz lepiej się czyta, zwłaszcza końcówkę. W środku książki są fajne obrazki, podobne do tych z okładki, tylko , ze czarno-białe (wydanie NK 1986). Zdecydowanie zabrakło mapki w książce bo jest w niej mnóstwo miejscowości i innych danych geograficznych. Trzeba dodać, że nie jest to książka naukowa, historyczna. Nie jest to też książka turystyczna ani dziecięco-młodzieżowa. Można by ją trochę do mitologii Parandowskiego porównać, lektury z liceum i wrzucić w nurt przygodowy-fantasy. Kontynuacja tej książki to "Ród Pizarrów" tego samego autora. W roku 2022 za 1 zł (złotówkę) można było kupić tą książkę używaną na internecie. Fantastyczny przelicznik cena/zawartość w środku.
amra_LemurianScrolls - awatar amra_LemurianScrolls

Cytaty z książki Wiek swawoli

Dodaj cytat z książki Wiek swawoli

Ciekawostki historyczne