Warszawa

- literatura dziecięca
- 1981-01-01
- 1981-01-01
- 12 min.
Jaka wielka jest Warszawa!
Ile domów, ile ludzi!
Ile dumy i radości
W sercach nam stolica budzi!
Ile ulic, szkół, ogrodów,
Placów, sklepów, ruchu, gwaru,
Kin, teatrów, samochodów
samochodów spacerów i obszaru!
Aż niestara Wisłą cieszy,
Ze stolica tak urosła,
Bo pamięta jąmalutką,
A dziś taka jest dorosła.
Ilustrowała Danuta Boniuk-Przymanowska.
Ile domów, ile ludzi!
Ile dumy i radości
W sercach nam stolica budzi!
Ile ulic, szkół, ogrodów,
Placów, sklepów, ruchu, gwaru,
Kin, teatrów, samochodów
samochodów spacerów i obszaru!
Aż niestara Wisłą cieszy,
Ze stolica tak urosła,
Bo pamięta jąmalutką,
A dziś taka jest dorosła.
Ilustrowała Danuta Boniuk-Przymanowska.
Kup Warszawa w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Warszawa
- Literatura polska 1
- CZAS POWSTANIA: XX wiek 1
- Przeczytane w 2016 roku 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawa
Warszawa" Juliana Tuwima to radosna pochwała stolicy, pełna entuzjazmu i dumy. Wiersz ukazuje Warszawę jako tętniącą życiem metropolię, której dynamiczny rozwój budzi w sercach mieszkańców uczucie radości i wspólnoty.
Utwór składa się z trzech czterowersowych strof, w których zastosowano regularny układ rymów (abab). Tuwim używa anafor, wyliczeń oraz personifikacji – na przykład Wisła, która "cieszy się" rozwojem miasta. Dzięki temu tekst nabiera rytmiczności i melodyjności, co sprawia, że jest idealny do wspólnego recytowania czy śpiewania.
Wiersz podkreśla nie tylko fizyczny rozwój Warszawy, ale także emocjonalny wzrost mieszkańców – ich dumę, radość i poczucie przynależności. To utwór o miłości do ojczyzny, który poprzez prostotę formy i bogactwo środków stylistycznych inspiruje do refleksji nad pięknem i siłą wspólnoty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUtwór składa się z trzech czterowersowych strof, w których zastosowano regularny układ rymów (abab). Tuwim używa anafor, wyliczeń oraz personifikacji – na...