Jesteś obrazem Boga
- religia
- Wydawnictwo Misjonarzy Krwi Chrystusa POMOC
- 2012-12-30
- 2012-12-30
Treści konferencji wygłoszonych przez znanego charyzmatyka o.Johna Bashoborę podczas rekolekcji w Polsce w roku 2011.
O. John Baptist Bashobora pochodzi z Ugandy z diecezji Mbarara. Jest katolickim kapłanem bardzo oddanym Bogu i ludziom. Ukończył studia w Rzymie z zakresu teologii duchowości i psychologii. Na co dzień o. John pracuje w kurii biskupiej swojej diecezji, jest też diecezjalnym koordynatorem Odnowy Charyzmatycznej. Jego wiara w żywą i realną obecność Jezusa w naszych sercach przyciąga do niego wielu ludzi szukających Boga.
Na jego modlitwę Bóg odpowiada pełnym mocy działaniem w ciałach, duszach i umysłach ludzi. O. John jest nieustannie zanurzony w obecności Boga i napełniony Duchem Świętym, otrzymał potężne namaszczenie do służby w Kościele. W wielkiej pokorze posługuje wieloma charyzmatami, głosi rekolekcje ewangelizacyjne w wielu krajach świata, otwartym sercem odpowiada na każdą prośbę o modlitwę wstawienniczą, cały swój czas poświęca na rozszerzanie Królestwa Bożego.
Od wielu lat zajmuje się tysiącami sierot. Buduje dla nich sierocińce, zapewnia im edukację zakładając szkoły, kupuje pożywienie i potrzebne rzeczy. Dzieci nazywają go Father Bash. Informacje o jego pracy można znaleźć na stronie: www.fatherbashfoundation.com. W Polsce wspieraniem działalności o. Johna zajmuje się Fundacja Serce do Serca: www.fundacjasercedoserca.pl
Bardzo prosty jest to człowiek. Z jednej strony ufny Bogu jak dziecko, a z drugiej mocno stąpający po tym świecie. Książka jest zapisem rekolekcji jakie ojciec Bashobora wygłosił ponad 10 lat temu w Polsce. Treść nie jest porywająca, nie ma w sobie powabu, nie pociąga intelektualnie. Myśli nie uwodzą intelektualnie. Ot zwyczajne, proste. Ale pisane (mówione) z taką mocą, że każą się nad nimi i sobą zatrzymać. Przyjrzeć się swojemu sercu, zobaczyć co jest na jego dnie. Nie warto przeskakiwać i kartkować, byle do brzegu, czytając pomyśleć o Bogu i Jego pragnieniach dla mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem konferencji, toteż to właściwie język mówiony. Jednakże prostota w tym przypadku pomaga przypomnieć sobie, czy zgłębić Boże prawdy. To jakby "mówiona Ewangelia", przenikająca na wskroś serce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto nie tylko przeczytać, ale i o tym pamiętać;
Warto nie tylko przeczytać, ale i o tym pamiętać;
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProste, konkretne świadectwo O. Bashobora. Warto posłuchać co O. John rozumie czytając Słowo Boże. Słowa O. Johna wlewają w serce optymizm i zapalają do życia.