Wstęp do ogólnej teorii względności

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2002-01-01
- 2002-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Wstęp do ogólnej teorii względności w ulubionej księgarni
Oceny książki Wstęp do ogólnej teorii względności
19 użytkowników ma tytuł Wstęp do ogólnej teorii względności na półkach głównych- Chcę przeczytać 16
- Do przeczytania 1
- Astronomia_3 1
- Astrofizyka 1
- Fizyka 1
- Fizyka_3 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstęp do ogólnej teorii względności
Książka świetna dla studentów fizyki i astronomii.
Prezentuje podejście geometryczne do OTW.
Wymaga wiedzy z podstaw topologii, teorii tensorów.
Niestety w części dotyczacej zastosowań OTW w astrofizyce trochę zdezaktualizowana (HST zrobił swoje). Stąd warto sięgnąć (niestety tylko po angielsku) po kolejne wydanie z 2009 roku.
Jeżęli ktoś chciałby zacząć swoja przygodę z teorią względności Einsteina, to polecam wcześniej chociażby "Szczególna teoria względności" Szymachy i "Kosmologia współczesna" Sciamy.
Za to po przeczytaniu pracy Schutza - można sie łapać za biblię teorii względności - "Gravitation" Misner,Thorne,Wheeler.
A po bibli to juz tylko "General relativity" Walda i świat kwantowej grawitacji stoi otworem!
Na koniec chciałbym dodać, że warto pamiętać o drugim, chyba piękniejszym podejściu do OTW - algebraicznym. W tym przypadku w polskim pismiennictwie nic nie ma analogicznego (chyba, że zręby zmatematyzowane w "Teoria pola" Landau i w "Fizyka matematyczna tom 2" Thirringa - ale bez większych szans na aktualność i zastosowania kosmologiczne). Za to po angielsku jest Weinberg ("Gravitation and cosmology" 1972 i "Cosmology" 2008)
Książka świetna dla studentów fizyki i astronomii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrezentuje podejście geometryczne do OTW.
Wymaga wiedzy z podstaw topologii, teorii tensorów.
Jeżęli ktoś chciałby zacząć swoja przygodę z...