Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście

Okładka książki Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście autorstwa Holly Webb
Okładka książki Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście autorstwa Holly Webb
Holly Webb Wydawnictwo: Znak emotikon Cykl: Magic Molly (tom 6) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Magic Molly (tom 6)
The Good Luck Duck
2013-03-04
2013-03-04
9788324019885
Katarzyna Janusik
Jeśli kochasz zwierzęta, pokochasz też pełen magii świat małej Molly!

Molly uwielbia zwierzaki i w przyszłości chce zostać weterynarzem, tak jak jej tata. Molly jednak ma szczególny dar – potrafi rozmawiać ze zwierzątkami!

Molly szuka wielkanocnych jajek, ale znajduje czarodziejską kaczkę, która bardzo potrzebuje jej pomocy. Kaczka, podobnie jak Molly, także ma magiczne zdolności - przynosi szczęście.

To już ostatnia książeczka z czarującej serii o Molly – dziewczynce, która rozmawia ze zwierzętami.

Kup Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście

2005

Magiczna kaczuszka

„Życzę ci dużo szczęścia!”*

Umiejętność rozmowy z magicznymi zwierzętami zapewniła ci już wiele przygód, mniej lub bardziej bezpiecznych, które były zawsze ekscytujące, a co ważniejsze, dużo uczyły. Jesteś małym dzieckiem, a już wiesz co to odpowiedzialność, empatia i wyrozumiałość. Potrafisz postawić innych szczęście ponad swoim i nie robisz tego, bo czujesz, że musisz, ale chcesz…

Mała Molly wraz z mamą, siostrą Kitty oraz przyjaciółką Alice udają się na Wielkanocny piknik, na którym to odbędzie się wielkie poszukiwanie czekoladowych jajeczek. Ale to nie wszystko, w lesie zostały ukryte również wskazówki prowadzące do głównej nagrody, o której Molly nawet nie marzyła - było zbyt dużo dzieci chętnych do zabawy. Gdy zaczynają się poszukiwania słodkości dziewczyna straciła z oczu siostrę i przyjaciółkę, ale za to spotkała magiczną kaczuszkę, która w tym całym zamieszaniu zgubiła swoje jajko, z którego lada moment może wykluć się pisklę. Molly bez chwili zwłoki postanawia pomóc mamie kaczce w poszukiwaniach. Jaki będzie ich efekt?

Przyszedł czas na szóstą i niestety już ostatnią część przygód Molly, dziewczynki z pewną magiczną mocą. Dzięki niej rozumie mowę zwierząt, oczywiście równie magicznych. Do tej pory na swojej drodze spotkała kotka Iskierka, pieski Gwiazdkę i Stellę, króliczka Śnieżka, jednorożca Sopelka oraz prosiaczka Myszorka. Wszystkie poprzednie książeczki były bardzo miłe w odbiorze i skutecznie przenosiły na kilka chwil w dziecięcy świat, z omawianą w dniu dzisiejszym oczywiście było tak samo.

Amerykańska powieściopisarka i tym razem stanęła na wysokości zadania tworząc historię, która mimo małej objętości tworzy spójną i logiczną całość. Zawiera ciekawą fabułę, szybko biegnącą akcję, opisy miejsc i wydarzeń, zawiera w sobie emocje. Posiada również morał, który jest wpleciony między przygody bohaterów. W tym przypadku mowa jest o tym, że czasem warto zaprzestać rywalizacji za wszelką cenę aby udzielić pomocy potrzebującemu. Bo nie zawsze liczy się wygrana.

W sumie nie napiszę nic nowego. Tę książeczkę, jak i poprzednie czytało mi się naprawdę przyjemnie i szybko, mogłabym rzec, że za szybko. Mimo niewielkiej objętości książeczka posiada zadowalające opisy, treść wciąga i intryguje. W trakcie czytania całej serii zżyłam się z Molly i z zadowoleniem zerkam na nią. Bo mimo młodego wieku jest bardzo mądra i spostrzegawcza. Lubię śledzić jej poczynania i dzięki temu choć na chwilę znów poczuć się choć odrobinę dzieckiem. Jest zabawnie, ale z morałem, czyli tak jak powinno być. I tylko żałuję, że to już koniec moich spotkań z tą rezolutną dziewczynką.

Szczerze polecam całą serię Magic Molly wszystkim rodzicom, dziadkom, wujkom i ciociom, którzy mają komu ją sprezentować. Jest ciepła i zabawna, z rysunkami, które można pokolorować, a co ważniejsze - skłania do pytań zadawanych przez pociechy. Z pewnością przypadnie młodszemu pokoleniu do gustu.

*cytat pochodzi z książki

Magiczna kaczuszka

„Życzę ci dużo szczęścia!”*

Holly Webb to autorka kilkudziesięciu książek dla dzieci, które cieszą się niezmiernym zainteresowaniem.

Molly miała magiczną zdolność, potrafiła słyszeć i rozmawiać z niektórymi zwierzętami, o czym można było przekonać się w poprzednich część ich serii ,,Magic Molly”. Tym razem całą rodziną udali się na festyn wielkanocny, gdzie miało odbyć się szukanie wielkanocnego jajka. Molly szybko zgubiła jednak swoją drużynę i sama wyruszyła na poszukiwanie nagrody. Nagle usłyszała mówiącą do siebie kaczkę, która szukała swojego magicznego jajka…

O serii Magic Molly trochę czytałam wcześniej podczas przeglądania różnych blogów. Sama mam w domu 3 książeczki z Zielonej Sowy, dlatego tym chętniej postanowiłam zebrać więcej książeczek tej autorki. Tym razem podczas czytania tej pozycji także się nie zawiodłam.

Powieść nie jest za gruba, przeznaczona raczej dla młodszych dzieci, choć mi osobiście także się podobała. Zawiera dość sporo czarnych obrazków, dzięki którym lepiej można wyobrazić sobie niezbyt skomplikowaną treść.

Język jest prosty, zrozumiały, książeczkę przeczytałam bardzo szybko i z przyjemnością. Z pewnością jeszcze nieraz zapoznam się z twórczością autorki, która bardzo mi się podoba.

Holly Webb poruszyła bardzo ważny problem rywalizacji za wszelką cenę. Nie zawsze wygraną musi być główna nagroda, czasem ważniejsze są wartości duchowe, emocjonalne. Pomoc potrzebującym jest ważniejsza, niż miejsce na podium. Czasem niektórzy o tym zapominają i za wszelką cenę chcą wygrać!

Kaczuszki to bardzo mądre stworzenia. Bardzo podoba mi się to, że autorka w swoich książkach umiejscawia zwierzątka, które z pewnością są bliskie młodszym czytelnikom. Dzięki pozycjom autorki uczą się, jak postępować w danych sytuacjach. Książki zawierają ponadczasowe, uniwersalne zasady, są umoralniające.

,,Kaczka przynosząca szczęście” to ostatnia część serii Magic Molly, którą nie trzeba czytać po kolei, gdyż wydaje mi się, że każda z nich zawiera opowieść o innej przygodzie Molly.

Moja ocena : 5,5/6

Dopiero co przedstawiłam Wam "Nieśmiałego prosiaczka", a teraz czas na kolejną wspaniałą książeczkę z serii Magic Molly. Tym razem będzie to opowieść "nieco" Wielkanocna... Poznamy białą, piękną kaczkę, która potrzebuje pomocy, ponieważ zaginęło jej biedne małe jajeczko...

Molly wraz ze swoją mamą, siostrą i przyjaciółką wybrali się na Wielkanocny piknik organizowany niedaleko ich domu. Dodatkową atrakcją miało być poszukiwanie w lesie czekoladowych jajeczek oraz szykanie wskazówek prowadzących do głównej nagrody. Uczestników była cała masa więc Molly nie liczyła wcale na to, że ma szanse wygrać. Niestety już na początku poszukiwań, dziewczynka straciła z oczu Kitty i Alice. Jednak trafiła na bardzo piękną, bialutką kaczkę, która okazała się magicznym zwierzątkiem. Dzięki temu Molly mogła sobie z nią porozmawiać. Okazało się, że w tym całym zamieszaniu zaginęło jajko biednej mamy kaczki. Molly oczywiście z ogromną ochotą postanowiła pomóc kaczuszce odzyskać jej dziecko, które lada chwila powinno się wykluć. Po długich poszukiwaniach udało znaleźć im się odpowiednie jajko. W ramach wdzięczności kaczka Lucy obdarowała swoją wybawczynie szczęściem. A to zdecydowanie przyda się podczas poszukiwania głównej nagrody ;)

Wspominałam Wam już poprzednio, że Molly to dziewczynka obdarzona magicznymi zdolnościami. Potrafi rozmawiać ze zwierzętami oczywiście pod warunkiem, że one też są magiczne. Cała seria Magic Molly liczy sobie sześć części, każda z nich jest o przygodach Molly i innym magicznym zwierzaczku. Ta o kaczuszce przynoszącej szczęście to druga opowieść z tej serii, która trafiła w nasze ręce i wiecie co? Jesteśmy zachwyceni :) Książeczki te są bardzo pomysłowe, a dzięki połączeniu zwierzaków i magii tym bardziej zachęcają do zapoznania się z nimi. Dzięki większej czcionce będą one nie tylko miłą i ciekawą lekturą, ale również wspaniałym treningiem podczas samodzielnego czytania przez dziecko. Ilustracje natomiast są bardzo ładne i czarno-białe, ale powiem szczerze, że one aż kuszą się o ich pokolorowanie. Więc dzieciaczki, może jeśli rodzice pozwolą to sami zabierzecie się za dodanie tym książeczkom koloru ;) ?

Na początku wydawało mi się, że jeżeli jest to opowieść o dziewczynce to nie będzie ona pasowała do Nikodema. Pomyślałam, że nie będzie chciał słuchać i stwierdzi, że to książka dla dziewczyn. Ale na szczęście tak się nie stało, a słuchanie o magicznych zwierzakach bardzo go wciągnęło. Na dodatek historia o kaczuszce przynoszącej szczęście jest Wielkanocna więc jak najbardziej na czasie. Także kochani nie ma na co czekać, sami przekonajcie się jakie wspaniałe opowiadania serwuje nam Holly Webb :)

92 użytkowników ma tytuł Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście

Holly Webb
Mieszka w południowej Anglii w Berkshire z mężem, trzema synami Tomem, Robinem i Williamem i trzema kotami. Zaczęła pisać wiele lat temu, kiedy pracowała jeszcze jako redaktor literatury dziecięcej. Jednak to pisanie książek było jej największą pasją. Obecnie pisze bez przerwy. Do tej pory ukazało się ponad siedemdziesiąt jej książek, w tym książki z bestsellerowych serii: „Zaopiekuj się mną” i „Mój niesforny szczeniak” – ponad milion sprzedanych egzemplarzy w Polsce! Krytycy zarzucają jej schematyczność, prostotę i nadmierną słodycz. Cechą charakterystyczną jej utworów są częste zdrobnienia. Bohaterkami książek są z reguły małe dziewczynki oraz zwierzęta (koty i psy, a w dalszych utworach także chomiki, króliki i inne),którym one pomagają.

Łatka. Niechciany szczeniak Tina Nolan
Łatka. Niechciany szczeniak
Tina Nolan
Tina Nolan to autorka, jak na razie 11-tomowej serii, w której głównymi bohaterami są różne zwierzęta - koty, psy, konie, kaczka, królik, lis. Ewa i Karol Mareccy wraz ze swoimi dziećmi Ewą i Karolem prowadzili schronisko ,,Cichy kąt", gdzie oferowali pomoc i opiekę wszystkim potrzebującym zwierzętom. Kolejnym psem, który potrzebował ich pomocy była Łatka, którą ktoś zostawił przed ich domem w kartonie. Byli pewni, że ktoś po prostu ją porzucił, jednak postanowili to sprawdzić. Cenię sobie i uwielbiam wszelkiego rodzaju książki o zwierzętach. Najbardziej lubię te o kotach, jednak nie mogę wciąż o nich czytać. Zdecydowałam się na zakup serii ,,Na pomoc zwierzakom", gdyż spodobała mi się różnorodność bohaterów oraz przepiękne wydanie. Cena także nie jest zbyt wygórowana, więc zakupiłam. Minęło sporo czasu zanim zabrałam się za lekturę, jednak zaręczam, że było warto to zmienić. Nie zawsze wszystko układa się tak, jakbyśmy chcieli. Nie wszystkie zwierzęta mogą mieć dobrych właścicieli, ciepły kąt i miskę strawy, gdy tego zapragną. Seria ukazuje, że warto przygarniać zwierzęta ze schronisk, dbać o nie, będąc np. wolontariuszem. Tak niewiele potrzeba, by komuś pomóc. Przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach, by chodzić do schroniska, pewnie chciałabym przygarnąć stamtąd wszystkie kotki :) Można jednak pomóc także w inny sposób, wpłacając pieniądze na dane miejsce. ,,Łatka - niechciany szczeniak" to pierwszy tom serii, warte uwagi młodych czytelników oraz miłośników zwierząt. Dość duża czcionka oraz ilustracje dość znacznie przyśpieszają czytanie. Ja taką książeczkę czytam raptem pół godziny. Odnośnie ilustracji są one trochę inne, niż w książkach z innych serii. Wyraźnie widać, jakby zostały narysowane pociągnięciem ołówka, nie są jakieś wyidealizowane. Ja przeczytałam już 4 tomiki, o których będę pisała na dniach, a w planach mam pozostałe 7. Już nie mogę się doczekać ich lektury! Moja ocena: 5,5/6
Kiti - awatar Kiti
Nowy dom Imbirka Sue Mongredien
Nowy dom Imbirka
Sue Mongredien
Sue Mongredien to autorka serii Klub Kociaków Słodziaków, która liczy sobie już 10 tomów. Opowiada o 6 dziewczynkach oraz ich kociakach. Ania trochę obawiała się przeprowadzki w nowe miejsce. Na szczęście rodzice pomyśleli o jej samopoczuciu i postanowili sprawić jej kotka, aby nie czuła się taka samotna. Na miejscu u ciotki, skąd pochodził kociak, spotkała jeszcze 5 dziewczynek, które także przyszły obejrzeć zwierzątka. W związku z tym postanowiły założyć Klub Kociaków Słodziaków. Bardzo lubię wszystkie książki, które opowiadają o kotach, dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok serii autorstwa Sue Mongredien. Każda książeczka opowiada o innym kotku, choć kolejne tomy są fabularnie ze sobą powiązane. Moim zdaniem całość tworzy jedną książkę fabularną, którą można czytać bezustannie. Styl autorki jest prosty, a duża czcionka dodatkowo ułatwia i przyśpiesza czytanie. W książce dodatkowo zawarte zostały liczne ilustracje przedstawiające opisywane zdarzenia. Seria przeznaczona jest dla dzieci od 6. roku życia, jednak sądzę, że starszym czytelnikom także się spodoba. Miłośnicy kotów będą nią szczególnie zachwyceni. Sądzę, że ta krótka książeczka może być bardzo pomocna w chwili, gdy chcemy mieć własnego kotka. Dzięki zapoznaniu się z nią możemy poznać problemy, które mogą dotknąć także nasze zwierzątko. Ja nigdy nie miałam kota, jednak z chęcią czytam o ich wyczynach. ,,Nowy dom Imbirka" to pierwszy tom serii Klubu Kociaków Słodziaków, z którą warto się zapoznać. Już same okładki są urocze i z pewnością były dla mnie dużym impulsem do zapoznania się z tą serią. Ja czuję się nią usatysfakcjonowana. Moja ocena: 5/6
Kiti - awatar Kiti
Magic Molly. Szczeniaczek spełniający życzenia Holly Webb
Magic Molly. Szczeniaczek spełniający życzenia
Holly Webb
Dwa dni temu przedstawiłam Wam siedmiolatkę, która potrafi porozumiewać się ze zwierzętami. Dzisiaj opowiem o drugiej przygodzie małej Molly. Chyba połknęłam bakcyla i pokochałam najnowszą serię książeczek Holly Webb. Tydzień temu Molly pożegnała się z Iskierkiem - szarym, magicznym kociakiem, któremu pomogła odnaleźć dom. Dziewczynka tęskniła za kotkiem i przygodami, które razem przeżyli. Jednak życie nie kazało jej długo czekać i postawiło na jej drodze kolejne magiczne stworzenie - szczeniaczka. Malutki spaniel przyszedł do kliniki weterynaryjnej taty Molly wraz z nową właścicielką - starszą panią Hunter. Po zbadaniu okazało się, że maluch jest całkowicie zdrowy. Jednak wszyscy zauważyli, że Gwiazdka jest strasznie smutna... uszy zwieszone do podłogi, pyszczek ułożony w "podkówkę". Psiak był wyraźnie przestraszony i nieszczęśliwy. Dziewczynka po raz drugi w swoim życiu odkryła, że oto na swojej drodze spotkała magicznego zwierzaka, słyszała przecież jego cichutką prośbę o pomoc. Pod odsłoną nocy postanowiła wymknąć się z domu i dowiedzieć co tak bardzo martwi Gwiazdkę. Okazało się, że spanielka jest smutna, ponieważ jest samotna. Dlaczego? Przecież ma nową właścicielkę. Kogo brakuje w życiu szczeniaczka tak bardzo, że aż znika i traci swoją magiczną moc spełniania życzeń? I czy Molly uda się pomóc Gwiazdce? Tego dowiecie się już z lektury. Zafascynowana tomem pierwszym o kotku Iskierku, szybko sięgnęłam po kolejną część przygód małej Molly. Nie zawiodłam się i teraz, historia o szczeniaczku jest równie pouczająca i ciekawa jak ta z poprzedniego tomu. "Szczeniaczek spełniający życzenia" przyciąga już samą okładką, na której widnieje piękny psiaczek z kudłatymi uszkami, małym noskiem i smutnymi oczkami - cała Gwiazdka. Książeczka doskonale nadaje się już dla dzieci trzyletnich, które z zainteresowaniem wysłuchają czytanej przez rodziców historii. Starsze pociechy same przeniosą się na farmę Molly, gdyż duża czcionka i świetna grafika zachęcą je do samodzielnego czytania. Książeczka, mimo iż jest niewielkiej objętości ma w sobie niezwykły przekaz - pomoc innym zawsze powraca do nas podwójnie. Serdecznie zachęcam do czytania tej lektury dzieciom i wnukom.
ejotek - awatar ejotek
Drobinka ma wielkie serce Agnieszka Stelmaszyk
Drobinka ma wielkie serce
Agnieszka Stelmaszyk
Trzy opowieści o kotach łączy chwilowy pobyt w Przytulisku Marty Zakrzewskiej, której pomaga nastoletnia Aneta. Pełne ciepła miejsce dla zwierząt daje im nadzieję na spokojną teraźniejszość, odpowiednią opiekę lekarską, troskę ludzi i nadzieję na prawdziwy dom. Pierwsza opowieść pokazuje nam koteczkę trafiającą w ręce bogatego, rozkapryszonego chłopca, którego rodzice zajęci swoimi sprawami nie mają ani siły, ani czasu, ani ochoty na zajęcie się własnym dzieckiem, a tym bardziej zwierzakiem. Kiedy mała, puchata pupilka nudzi się chłopcu zapomina ją nakarmić, sprzątać po niej, a przed wyjazdem na wakacje porzuca ją. Koteczka poznaje przedstawicielkę swojego gatunku i jej niezwykły dom: antykwariat. Niestety miłość do chłopca sprawia, że opuszcza Safonę i wędruje w poszukiwaniu swojego właściciela i przypadkowo trafia do prowadzonego przez małżeństwo emerytów domowego schroniska, które ma pomóc przepełnionemu schronisku. Wakacje są czasem, kiedy wiele zwierzaków traci domy, dlatego kotów bardzo szybko przybywa i tu. Na szczęście znajdują się dobrzy ludzie marzący i potrzebujący kociaki. Drobinka staje się kotka terapeutką dla innego kota i sprawia, że w domu znowu jest radośnie. Przypadek sprawia, że ma ona okazję jeszcze raz spotkać Safonę mieszkającą w antykwariacie i opowiedzieć jej swoje losy. Grafit jest bohaterem kolejnej opowieści. Przeprowadzka jego rodziny kończy się dla niego niechcianym rozstaniem i to wcale nie dlatego, że zostaje porzucony, ale przez swój popłoch wywołany zamieszaniem. Długa wędrówka zimą sprawia, że trafia do fabryki bombek skąd wyrusza ciężarówką do miasta, co którego przeprowadziła się rodzina, tam włóczy się po ulicach, trafia pod opiekę rudego kocura i przez przypadek do schroniska, dzięki czemu może stać się najwspanialszym prezentem Gwiazdkowym dla… swojego ukochanego właściciela. Rudy, dziki bohater też zyskuje nowy dom i rodzinę. Historia Bezy jest nieco odmienna. Kotka nigdy nie miała ludzkiej rodziny. Mama urodziła ją w piwnicy i dobrze chowała się przed ludźmi Wędrując po mieście gubi swoją kocią rodzinę i trafia do schroniska. Przypadek sprawia, że schorowana kotka zostaje wybrana przez dziewczynkę marzącą o swoim kotku. Niestety musza czekać na wspólne zamieszkanie, ponieważ zwierzak jest chory. Po zamieszkaniu ze swoją panią Beza czasami ucieka. Pewnego dnia znika na dłużej. Poszukiwania dziewczynki są długie i wytrwałe, a do tego kończą się nie tylko znalezieniem kota, ale i nowej przyjaciółki jeżdżącej na wózku. Proste, piękne opowieści pełne serca, dobroci, sprawiają, że mali czytelnicy stają się wrażliwsi na otoczenie. Pokazane wzorce współpracy, empatii sprawiają, że dzieci otrzymują wielką lekcję, z której mogą wyciągnąć wnioski sprawiające, że będą lepsi nie tylko dla zwierząt. Konieczność pomagania słabszym uczy, że nie wolno nikogo traktować przedmiotowo, że każdy jest interesujący taki jaki jest, z bagażem wad i zalet. Kolejny ważny wniosek to podbudowanie wiary w siebie i swoje możliwości. Dzieci odkryją, że wcale nie są tak słabe i mogą pomagać innych, a przez to uczyć się samodzielności i otwartości. Całość oprawiono w grubą okładkę, wzbogacono interesującymi szkicami. Niedługie rozdziały wydrukowano dużymi literami, dzięki czemu czytanie staje się przyjemniejsze. Pozornie bardzo gruba książka dzięki połączeniu trzech opowieści staje się doskonałym ćwiczeniem pamięci małych czytelników. Wielkim plusem jest prosty język i strona czynna zdań, przez co czytanie sprawia przyjemność. „Kto mnie przytuli?” to świetna lektura do słuchania dla przedszkolaków oraz bardzo interesująca książka dla dzieci w wieku szkolnym.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na89 lat temu
Daleki rejs Anna Onichimowska
Daleki rejs
Anna Onichimowska Marcin Bruchnalski
Relacje między rodzeństwem często bywają trudne nawet w najserdeczniejszych rodzinach. W rodzinie Pawła, jego więź z młodszym bratem Kubą powinna być jeszcze silniejsza, gdyż po zniknięciu taty to oni byli jedynymi mężczyznami w domu i powinni zadbać o mamę. W związku z tym powinni bardziej się zżyć i doskonale umieć się dogadywać (nawet bez słów). Niestety ich relacje od jakiegoś czasu były coraz gorsze. Apogeum osiągnęły, gdy przez nieuwagę Kuby zginął chomik Pawła. Wtedy to Paweł zaczął udawać, że wcale nie ma brata, zupełnie go ignorował. Paweł miał łatwiej - miał wielu kolegów, więc nie odczuł straty, natomiast Kuba swe smutki i frustracje zajadał i robił się coraz grubszy. Paweł ze swoim bratem nie dzielił się żadnymi sprawami, nie zwierzał mu się, ani nawet nie chwalił. Nie przyznał się nawet do korespondowania z Tajemniczym Dżejmsem, a przecież w życiu chłopca było to bardzo ważne wydarzenie. Tajemniczy Dżejms jednak wiele wiedział o Pawle i często wypytywał go o jego brata. To irytowało Pawła, ale z czasem też pozwoliło spojrzeć na brata innymi oczyma. Chłopiec od jakiegoś czasu przypatrywał się bratu - zauważył ogromną zmianę w jego zachowaniu oraz.... odżywianiu. Młodszy brat postanowił się bowiem odchudzać, by znów być tym samym Kubą co kiedyś. Czy chłopcy odbudują swoje relacje? Jak rozwinie się korespondencja Pawła z Tajemniczym Nieznajomym? Czy czegoś go nauczy? Jakie są przyczyny konfliktu chłopców i jaki mają wspólny cel (cele)? Warto przekonać się samemu. Książeczka nie jest długa, czcionka duża, wyraźna, z szerokimi odstępami między linijkami. Ilustracji jest stosunkowo niewiele, ale nie jest to takie istotne, bo ciekawy tekst, często przeplatany listami wystarczająco zainteresuje czytelnika. Podoba mi się sposób w jaki autorka pomaga swojemu bohaterowi zrozumieć emocje, które tkwią w nim głęboko; jak podkreśla rolę rodziny (nawet jeśli jest niepełna). Doskonale jest tu przedstawiona postać matki chłopców. To osoba rozsądna, cierpliwa, sprawiedliwa i ogromnie kochająca synów. Potrafi z nimi rozmawiać, wie kiedy dziecko trzeba zostawić, by samo przeżywało swoje emocje, a kiedy pomóc mu je zrozumieć i "przetrawić". Wspiera swoich synów, jednocześnie wychowując na dobrych, dojrzałych chłopców. Głównie za to książkę polecam!
magdalenardo - awatar magdalenardo

Cytaty z książki Magic Molly. Kaczka przynosząca szczęście