Yeats Is Dead!

Okładka książki Yeats Is Dead! autora Anthony Cronin, Roddy Doyle, Hugo Hamilton, Tom Humphries, Gene Kerrigan, Marian Keyes, Frank McCourt, Pauline McLynn, Conor McPherson, Gina Moxley, Joseph O'Connor, Donal O'Kelly, Charlie O'Neill, Owen O'Neill, Gerard Stembridge, 9780099546177
Okładka książki Yeats Is Dead!
Joseph O'ConnorRoddy Doyle Wydawnictwo: Vintage literatura piękna
2009-06-22
2009-06-22
angielski

Kup Yeats Is Dead! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Yeats Is Dead!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Yeats Is Dead!

10 użytkowników ma tytuł Yeats Is Dead! na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Yeats Is Dead!

Okładka książki Roy Keane. Druga połowa Roddy Doyle, Roy Keane
Roy Keane. Druga połowa Roddy Doyle, Roy Keane
Okładka książki Stories : all new tales Richard Adams, Kurt Andersen, Lawrence Block, Jonathan Carroll, Jeffery Deaver, Roddy Doyle, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Elizabeth Hand, Joanne Harris, Joe Hill, Kat Howard, Diana Wynne Jones, Joe R. Lansdale, Michael Moorcock, Walter Mosley, Stewart O'Nan, Joyce Carol Oates, Chuck Palahniuk, Carolyn Parkhurst, Jodi Picoult, Tim Powers, Al Sarrantonio, Michael Marshall Smith, Peter Straub, Michael Swanwick, Gene Wolfe
Okładka książki Click: One Novel, Ten Authors David Almond, Eoin Colfer, Roddy Doyle, Deborah Ellis, Nick Hornby, Margo Lanagan, Gregory Maguire, Ruth Ozeki, Linda Sue Park, Tim Wynne-Jones
Roddy Doyle
Roddy Doyle
Irlandzki pisarz, dramaturg i scenarzysta. Pracował jako nauczyciel angielskiego oraz geografii w jednej z dublińskich szkół, jednak od 1993 utrzymuje się z pisania. Debiutował w 1987 powieścią The Commitments, pierwszą częścią cyklu o soulowym zespole z Dublina i rodzinie Rabbittów. Wszystkie trzy tomy zostały sfilmowane. The Commitments wyreżyserował Alan Parker, a Ciężarówkę Stephen Frears. W 1993 wydał Paddy Clarke Ha! Ha! Ha!, książka została nagrodzona Nagrodą Bookera. Bohaterem i narratorem powieści dziesięcioletni chłopiec dorastający na przedmieściach Dublinu w latach 60. XX wieku. Centralną postacią Kobiety, która wpadała na drzwi jest Paula Spencer, sprzątaczka maltretowana przez męża. Będzie także bohaterką wydanej dekadę później powieści, zatytułowanej po prostu Paula Spencer. W 1999 ukazała się Gwiazda zwana Henry, utwór rozgrywający się w pierwszych dekadach XX wieku. Opowiada o Henrym Smartcie, nastolatku mieszkającym w slumsach, a następnie żołnierzu IRA walczącym o niepodległość Irlandii. Kontynuacją tej książki jest Oh, Play That Thing!

Cytaty z książki Yeats Is Dead!

Dodaj cytat z książki Yeats Is Dead!