Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi

- 2003-01-01
- 2003-01-01
- 1976-06-12
- Robert Bączyk, Bon Gak, Irmgard Schloegl
Linji Yixuan – założyciel szkoły linji buddyzmu chan, z której wywodzi się m.in. jedna z największych szkół japońskich zen – rinzai. Linji urodził się w rodzinie o nazwisku Xing w Nanhua w dawnej prefekturze Cao (obecnie miasto Heze w prow. Szantung). Opuścił ją za młodu, aby studiować buddyzm. Studiował sutry, Winaję, wszelkie śastry, komentarze i wszystkie doktryny buddyjskie obecne wówczas w Chinach. Później, gdy miał około 20 lat, jego nauczycielem został mistrz chan Guishan Lingyou. !Uwagi: Oprawa lekko zarysowana i wytarta. Brzegi stron minimalnie zakurzone.
Lin-chi I-hsuan, ojciec linii przekazu Szkoły Zen Lin-chi (jap. Rinzai),zmarł 10 stycznia 866 roku, u schyłku dynastii Tang (618-907 n.e.),w czasie trwania której pojawiło się wielu wielkich Mistrzów Zen Te-shan, Huang-po, Chao-chou, Nam-chuan, Pai-chang. /.../ Jak wszystkich wielkich Mistrzów Zen, wiedza Lin-chi była głęboko zakorzeniona w naukach buddyjskich i poparta doskonałą znajomością pism, które zresztą często cytował. Jednak zamiast rutynowej pamięciowej nauki wymagał on rzeczywistego wglądu w pisma oraz życia, które z takiego wglądu wypływa. Jeśli czasami zdarza mu się szydzić, to nie z pism, ale ze swoich uczniów, którzy woleli pobożnie i kurczowo trzymać się słów, niż próbować je zrozumieć. /.../ Lin-chi ma opinię niezwykle gwałtownego i bezpośredniego. Kiedy naprawdę się wścieka, to tylko po to, aby odciąć przywiązanie do jakiegokolwiek ideału czy też idei, a należy pamiętać, że zwraca się przy tym do doświadczonych mnichów. Jego pozorne przeczenie samemu sobie jest kolejnym zręcznym środkiem, które ma na celu wyrwanie uczniów ze stanu samozadowolenia. W tych zapiskach Lin-chi mówi sam za siebie, jasno i zdecydowanie [ze wstępu tłumacza angielskiego Irmgarda Schloegla].
Przekład angielski: Irmgard Schloegl
Przekład polski: Bon Gak
Kup Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi w ulubionej księgarni
Oceny książki Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi
19 użytkowników ma tytuł Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Duchowa literatura 1
- Rozwój Duchowy/Religie/Filozofia 1
- Legimi 1
- Ulubione w 33 - Audiobooki 1
- Mam Ebooka 1
- Chcę do biblioteki 1
Tagi i tematy do książki Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi
Cytaty z książki Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi
Dodaj cytat z książki Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niczego już więcej nie poszukujcie. Nauczanie mistrza zen Lin-chi
Niezłe, niezłe, chociaż nie najlepsze z Miski Ryżu. Pierwsza część piękna i mądra, z przewijającym się "niczego już więcej nie poszukujcie" przypomina mi Księgę Koheleta i "marność nad marnościami" (tylko że słowa Lin Chi są głębsze i mądrzejsze). Czytałem w wersji elektronicznej, więc nie wiem jakiej grubości jest drukowana, ale to lektura instant, na jeden dzień, a w zasadzie parę godzin. (Chociaż za część alla Księga Koheleta jest jak muzyka, czyta się bardzo płynnie i szybko).