Tryumf Luny i Wenus. Pasja Hieronima Boscha

- sztuka
- 1980-01-01
- 1980-01-01
- 830800220X
Autorka powyższej monografii koncentruje swoją uwagę na dwóch dziełach wielkiego średniowiecznego prymitywisty niderlandzkiego, Hieronima Boscha: słynnym tryptyku "Ogród ziemskich rozkoszy" oraz obrazie "Gody w Kanie Galilejskiej", które połączone zostały układami ikonograficznymi o jednakowej specyfice, poddanej wnikliwej analizie i opisowi.
Kup Tryumf Luny i Wenus. Pasja Hieronima Boscha w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Tryumf Luny i Wenus. Pasja Hieronima Boscha
26 użytkowników ma tytuł Tryumf Luny i Wenus. Pasja Hieronima Boscha na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Historia kultury 1
- Monografia 1
- Motywy biograficzne 1
- O sztuce 1
- Architektura i sztuka 1
- Przeczytane w 2017 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tryumf Luny i Wenus. Pasja Hieronima Boscha
Piękna i mądra książka mająca wartość naukową. Astrologiczna i zupełnie nowa interpretacja "Ogrodu rozkoszy ziemskich". Autorka miała niezbędne metafizyczne zanurzenie tak potrzebne do intepretowania dzieł sztuki.
Książka tłumaczona na obce języki doceniana w Holandii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka tłumaczona na obce języki doceniana w Holandii.
Trochę zagmatwana sprawa. Być może i rzeczywista, ale za bardzo meandrująca w odmętach znaczeń. Wyobrażam to sobie tak, że będąc w Prado i chcąc od pracownika muzealnego dowiedzieć się czegokolwiek, wolałabym klarowny opis interpretacji obrazu, a nie zawiłości w stylu gombrowiczowskiego "Kosmosu". Niemniej - opracowanie dość wnikliwe i dla pasjonatów Boscha na pewno warte polecenia.