LubimyCzytać4

- At Bertram's Hotel
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Krystyna Bockenheim
Przy spokojnej londyńskiej ulicy, w samym sercu West Endu, w starym budynku, który szczęśliwie przetrwał wojenne bombardowania, mieści się hotel Bertram. Miejsce to cenione jest za swój konserwatyzm i dyskretną angielską elegancję, a jego klientelę stanowią przedstawiciele duchowieństwa, bogate wdowy z arystokratycznych rodów i dziewczęta jadące z zagranicznych ekskluzywnych szkół do domu na wakacje. I oto w tym szacownym miejscu zaczynają się dziać rzeczy dziwne, tajemnicze i niebezpieczne. Ktoś snuje zawiłą intrygę, zagrożone jest ludzkie życie. Wśród gości jest panna Marbple - zaczyna się przyglądać im uważnie i...
Kup Hotel Bertram w ulubionej księgarnii
Hotel Bertram
"Hotel Bertram", Agathy Christie zdecydowanie nie spełnił moich oczekiwań. Czytając miałem wrażenie że autorka nie wiedziała jak pokierować fabułą, niepotrzebnie rozpisywała się o detalach całkiem nieciekawych i niepotrzebnych dla rozwoju akcji. Książce bardzo wiele brakuje, wszystko jest w niej rozlazłe i nijakie, nie ma tu napięcia. Mnóstwo jest tu powtórzeń, z czasem miałem wrażenie że składa się z nich cała książka. Do tego autorka trochę męczy opisując doskonałość służby w tytułowym hotelu. Pierwsze dochodzenie rozpoczyna się w połowie kryminału, jednak dialogi które w nim występują są słabe. Natomiast akcja toczyła się w Londynie, głównie w Hotelu Bertram ale i w innych miejscowościach Anglii i w Irlandii. Ta nudna powieść napisana została w 1963 roku, a czas akcji można w przybliżeniu określić na koniec lat pięćdziesiątych XX wieku. Zdecydowanie odradzam lekturę tej powieści, może znajdą tu coś dla siebie zagorzali fani Agathy Christie. Ale na pewno to nie jest pozycja dla czytelników rządnych wrażeń, lub zaczynających przygodę z twórczością Agathy Christie
Oceny książki Hotel Bertram
- Kryminał 56
- Agata Christie 24
Tagi i tematy do książki Hotel Bertram

Cytaty z książki Hotel Bertram
Czasem widzimy ludzi, którzy robią coś niemądrego, nawet niebezpiecznego. Ale czy mamy prawo interweniować? Jestem zdania, że z reguły nie.
Był kimś, kogo gospodyni określała mianem "postrzeleńca", a postrzeleńcy zdawali się pozostawać zawsze pod specjalną opieką Opatrzności. Nie przejmując się anie zastanawiając mogli się nawet szczęśliwie przeprawić przez ruchliwe skrzyżowanie.
Rozwiń ZwińTrzeba być co najmniej kanonikiem, żeby pozwolić sobie na Bertrama (...) Przeciętnych duchownych na pewno na to nie stać.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hotel Bertram
8.5!
8.5!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała się. Polecam.
Podobała się. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam kryminały retro!
Uwielbiam kryminały retro!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana po raz kolejny historia o "niepotrzebnej" zbrodni z chciwości, egoizmu i miłości oraz o dobrze prosperującej organizacji przestępczej. Dużo sentymentalnych wycieczek w przeszłość panny Marple i chyba autorki. Całość ma ciekawy klimat i niezłe zwroty akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie zaskoczyła ta powieść!
Panna Marple wybiera Hotel Bertram jako miejsce swojego krótkiego wypoczynku. Pamięta to miejsce, z czasów kiedy wraz z ciotką mieszkała w nim jako nastolatka, a ten urlop ma być sentymentalną podróżą oraz przekonaniem się jak wiele się zmieniło w Hotelu i sklepach wokół. Sam Hotel jest miejscem niezwykłym,w nim jakby zatrzymał się czas. Atmosfera, goście i herbata podawana o 17 sprawiają że gosci czują ,,ducha dawnej Anglii". Jednak czy można iść z duchem czasu jednocześnie zachowywać to co stare? I czy na pewno takie powroty w przeszłość są dobre? Bo przecież postęp jest nieunikniony, a to co stare przechodzi zmiany, nawet jak z wierzchu wydaje się niemalże niezmienione.
Powieść ma klimat. Agatha Christie tak opisała Hotel Bertram, że już widizlaam jak o 17 podają herbatkę i maślane bułeczki. Jednak intryga intryga na początku opera się o jednego gościa hotelowego, aby potem skupić się na wielkim śledztwie! To skojarzyło mi się z niedawno czytaną powieścią Entliczek pentliczek, kiedy Herkules Poirot z początku miał rozwiązać sprawę kilku zagubionych przedmiotów.
Tutaj również mamy wachlarz bohaterów, policję mocno skupiająca się na śledztwie i zagadki, mnóstwo zagadek i znaków zapytania, które łączą się w ciekawy finał. To co mnie mocno zaskoczyło w tej historii to bardzo mało samej Panny Marple. Oczywiście jest ona tutaj niezwykle ważna w całej historii, jednak mam wrażenie, że jest jej tu może na 10 stron. Czy powieść na tym traci? Zdecydowanie nie, gdyż rola starszej pani jest kluczowa, jednak było to dla mnie zaskoczenie. Hotel Bertram to powieść gdzie na pierwszym planie jest praca policji, ciekawe zagadki i mnóstwo tropów. To również niezwykle celne spostrzeże o zmieniającej się rzeczywistości, o sentymentach i pytaniu czy pogodzenie dawnego i nowego jest naprawdę możliwe.
Ależ mnie zaskoczyła ta powieść!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPanna Marple wybiera Hotel Bertram jako miejsce swojego krótkiego wypoczynku. Pamięta to miejsce, z czasów kiedy wraz z ciotką mieszkała w nim jako nastolatka, a ten urlop ma być sentymentalną podróżą oraz przekonaniem się jak wiele się zmieniło w Hotelu i sklepach wokół. Sam Hotel jest miejscem niezwykłym,w nim jakby zatrzymał się czas....
Mało Panny Marple w tej książce, ale ogólnie bardzo przyjemna lektura.
Mało Panny Marple w tej książce, ale ogólnie bardzo przyjemna lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStaroświecki hotel położony w Londynie, który odwiedzają zwykle stali goście, ze swoimi zwyczajami. Panna Marple wybrała się tam, w swoją podróż. Jej pobyt jednak nie przebiega spokojnie. Odbywa się kilka niepokojących zdarzeń. Napad na pociąg, drobne kradzieże, zamach na pewną kobietę i wypadek roztargnionego kapłana. Wszystko to łączy jedno - Hotel Bertram. Pojawiają się poszlaki i szczątkowe informacje. Jednak Panna Marple jest na posterunku i trzyma rękę na pulsie. To właśnie dzięki jej celnym spostrzeżeniom i intuicji udaje się rozwiązać intrygi.
To była moja pierwsza przygoda z Panną Marple, więc na razie mało co o niej wiem. Myśle że w przyszłości bardziej się zapoznamy.
Klimat hotelu bardzo mi się spodobał, poczułam jakbym przeniosła się w czasie.
Idealny kryminał na jesień!
Staroświecki hotel położony w Londynie, który odwiedzają zwykle stali goście, ze swoimi zwyczajami. Panna Marple wybrała się tam, w swoją podróż. Jej pobyt jednak nie przebiega spokojnie. Odbywa się kilka niepokojących zdarzeń. Napad na pociąg, drobne kradzieże, zamach na pewną kobietę i wypadek roztargnionego kapłana. Wszystko to łączy jedno - Hotel Bertram. Pojawiają się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z twórczością Agathy Christie, autorki, którą zna i ceni ogrom czytelników na całym świecie. Muszę jednak przyznać, że nie dołączę do grona jej fanów. To nie jest typ literatury, który trafia w mój gust. Lektura nie wciągnęła mnie, a momentami wręcz męczyła. Nie mogę jednak pominąć tego, że samo wydanie prezentuje się przepięknie. Okładka przyciąga wzrok, jest elegancka i klimatyczna, aż chciałoby się kolekcjonować te książki tylko po to, by zdobiły półki i cieszyły oko😀 Podsumowując „Hotel Bertram” to klasyka kryminału, która z pewnością znajdzie swoich wielbicieli, jednak ja pozostanę przy innego rodzaju literaturze.
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Agathy Christie, autorki, którą zna i ceni ogrom czytelników na całym świecie. Muszę jednak przyznać, że nie dołączę do grona jej fanów. To nie jest typ literatury, który trafia w mój gust. Lektura nie wciągnęła mnie, a momentami wręcz męczyła. Nie mogę jednak pominąć tego, że samo wydanie prezentuje się przepięknie. Okładka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena ogólna: 3,4/5 ⭐
[Współpraca recenzencka z @agathachristiepolska @wydawnictwodolnoslaskie
Pierwsze zdanie: "W samym sercu West Endu znajduje się wiele cichych zaułków nieznanych nikomu oprócz kierowców taksówek, którzy poruszają się w nich nader sprawnie i przedostają się tędy do Park Lane, Berkeley Square czy South Audley Street."
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością tej autorki i powiem Wam, że nie zachwyciłam się tak jak, początkowo myślałam. Jednakże, nie jestem też zawiedziona.
Historia była przyjemna w odbiorze, chociaż w pewnym momencie miałam wrażenie, że postaci robi się trochę za dużo i nie do końca wiedziałam o czym właściwie mówią.
Zagadka sama w sobie, wypadła naprawdę dobrze, bo długo zastanawiałam się jak sprawy ostatecznie się potoczą. Informacje i podpowiedzi rzucane były bardzo oszczędnie, co dodawało tej tajemniczości i sprawiało, że człowiek wyczekuje końca.
Jednakże to co najbardziej chwyciło mnie za serce, to bijący od tej książki klimat starej Anglii. Wszyscy i wszystko sprawiało wrażenie, jakby nagle czas stanął w miejscu i nic się nie zmieniło. Dostajemy ciekawy motyw przemijania, wracania do przeszłości i dawnych przyzwyczajeń.
Dla mnie największym minusem był długi rozwój fabuły, która rozkręca się dopiero w drugiej połowie książki, co trochę ostudziło mój zapał do czytania. Niemniej w przyszłości na pewno sięgnę po kolejne książki autorki.
Ps. Czy możemy zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na tą piękną okładkę?
Ocena ogólna: 3,4/5 ⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[Współpraca recenzencka z @agathachristiepolska @wydawnictwodolnoslaskie
Jest to moje pierwsze spotkanie z...
Oczywiście, jak to zwykle bywa, Agatha Christie tak umiejętnie zamieszała w głowie, że do ostatnich stron ciężko mi było się domyślić rozwiązania. Daję tej pozycji siedem gwiazdek, ponieważ nie bawiłam się przy niej aż tak dobrze jak zazwyczaj. Miałam wrażenie, że za dużo postaci występuje w tej historii, momentami nie rozumiałam sensu ich pojawienia się w książce. Nie zmienia to jednak faktu, że szczerze polecam przeczytać "Hotel Bertram" szczególnie, jeśli lubicie klimaty powieści "zamkniętych".