Najnowsze artykuły
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać5
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2

- Galeria
- 1999-01-01
- 1999-01-01
- 9788372005151
Trzeci tom powieści, będącej adaptacją filmowego scenariusza serialu telewizyjnego „Dom". Jak w dwóch poprzednich, bohaterami książki są mieszkańcy warszawskiej kamienicy przy ulicy Złotej 25. Akcja obejmuje ich losy od połowy lat 70. Do roku 1980. Na plan pierwszy wysuwają się tu dorośli już synowie Andrzeja i Ewy Talarów, syn Lidki Jasińskiej, a także ich dziewczyny, późniejsze żony. Postawy młodych są różne, ale zawsze odmienne od postaw rodziców. Stąd konflikt pokoleń jeszcze ostrzejszy niż w przypadku ich ojców i matek dziadkami.
Kup Dom. Część 3 w ulubionej księgarnii
- Seria Galeria 2
- Literatura piękna 1
- 2025 1

Jerzy Janicki
Polski pisarz, dramaturg, dziennikarz i scenarzysta radiowy i filmowy związany ze Lwowem i Bieszczadami.
Za jego debiut literacki uznawany jest reportaż pt. Nylon zamieszczony na łamach tygodnika „Świat” w roku 1953.
Jest autorem wielu tomów opowiadań, m.in. Kłaniaj się drzewom, Nieludzki doktor, Biografia w walizce. Jego sfilmowane opowiadania bieszczadzkie – takie jak Wolna sobota, Hasło, Kino objazdowe, Niespotykanie spokojny człowiek – mają swój udział w mitologizacji Bieszczadów, gdzie chętnie odpoczywał od aktywnego życia. W Zatwarnicy Janicki organizował coroczne przeglądy filmów o Bieszczadach z udziałem najwybitniejszych polskich aktorów i reżyserów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom. Część 3
Historia dość ściśle pokrywa się z tym, co było w serialu. Nieco bardziej rozbudowana opowieść o Heniu Lermaszewskim, jego "psich" interesach, romansie.
Z książki możemy dowiedzieć się o płci dziecka Leszka Talara i Uli oraz jak skończyła się historia dziecka Basi i Łukasza Zbożnego - doczekali się syna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści nie ma wątpliwości, co do relacji Krzysia Talara z Jolą - opisany jest pocałunek czy myśli ich obojga o sobie nawzajem.
Ciepła, prawdziwa i niepozbawiona humoru opowieść. Duet Mularczyk-Janicki to duet idealny, bo dwóch świetnych pisarzy może napisać tylko świetną powieść.
PRL przedstawiony z punktu widzenia szarego człowieka - ani demoniczny, ani idealny. W każdym ustroju ludzie kochają się, mają potomstwo, kradną, kłamią, pomagają sobie, szkodzą, pobierają się i rozwodzą, pracują i kombinują.
Wzruszająca jest wspólnota mieszkańców kamienicy. To już przeszłość niepowrotna, niestety.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIlekroć wracam do audiobooka (Leszek Teleszyński - klasa sama w sobie!) to jakbym wracała do bliskich, dobrych znajomych. Nie ma w tej powieści herosów, są zwykli ludzie, ich wady, zalety, problemy, troski i radości.
PRL...
I koniec powieści:(( świetna, wciągająca, bardzo sympatyczne, "ludzkie" postacie, kawał powojennej historii Warszawy i przemian politycznych uderzających w zwykłych ludzi..polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMÓJ UKOCHANY SERIAL.
MÓJ UKOCHANY SERIAL.