Panzer III
Pierwsze pojazdy pancerne Wehrmachtu - PzKpfw I i II traktowane były jako wozy szkolne, przeznaczone w zasadzie tylko do treningu. Pierwszym czołgiem bojowym był dopiero PzKpfw III, początkowo przeznaczony dla dowódców plutonów, nazwany stąd ZW (Zugführerwagen - czołg dowódcy plutonu). Z powodu opóźnienia w prowadzeniu prac projektowych czołgi PzKpfw III znalazły się w wystarczającej ilości w szeregach jednostek pancernych armii niemieckiej dopiero podczas walk na Bałkanach oraz podczas ataku na ZSRS. Czołgi tego typu stanowiły podstawowe wyposażenie Panzerwaffe w operacjach zaczepnych armii niemieckiej na froncie wschodnim w 1942 i 1943 roku oraz podczas działań Afrika Korps w latach 194-42. Po wprowadzeniu do uzbrojenia zmodyfikowanych wersji czołgów PzKpfw IV oraz nowych czołgów "Panther" i "Tiger", czołgi Panzerkampfwagen III były stopniowo wycofywane z pierwszej linii.
Kup Panzer III w ulubionej księgarni
- Militaria 1
- 2021 1
- Czołgi i pojazdy bojowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Panzer III
"Mała monografia konia roboczego Panzerwaffe"
Kolejne wydawnictwo Janusza Ledwocha bierze na tapetę czołg Panzer III.
Czytanie urozmaicają nam rysunki techniczne, dobrej jakości zdjęcia i na koniec schematy barwne malowania czołgu. Część danych zgrupowana jest w postaci tabelarycznej.
Nic wielkiego, jednocześnie dobrze mieć na półce w celu szybkiego przypomnienia jakiegoś szczegółu. Książka klejona, na bardzo dobrej jakości papierze. Dla pasjonatów tematu.
"Mała monografia konia roboczego Panzerwaffe"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne wydawnictwo Janusza Ledwocha bierze na tapetę czołg Panzer III.
Monografia powiela schematy wcześniejszych publikacji tego typu. Możemy przeczytać dokładny opis poszczególnych wersji czołgu. Potem przejść do bardzo skomasowanego i skrótowego opisu działań bojowych. Na koniec dostaniemy rozdział o wersjach eksportowych. ...