James Cameron's Titanic

Okładka książki James Cameron's Titanic autora Douglas Kirkland, Ed W. Marsh, 9780752224046
Okładka książki James Cameron's Titanic
Ed W. MarshDouglas Kirkland Wydawnictwo: Boxtree film, kino, telewizja
film, kino, telewizja
angielski

Kup James Cameron's Titanic w ulubionej księgarnii

Oceny książki James Cameron's Titanic

OPINIE i DYSKUSJE o książce James Cameron's Titanic

Na półkach: , , , , , ,

Moje przemyślenia w związku z ponowną lekturą tego tytułu nie różnią się wiele od czasu kiedy niecałe jedenaście lat temu po raz pierwszy spotkałam się z książką "James Cameron's Titanic". Jedyne co mogę dodać, to parę przemyśleń jakie nasunęły mi się w trakcie tego ponownego spotkania, tym razem w przetłumaczonej wersji na język polski.

Książka opisuje od podszewki pracę całej ekipy filmowej nad stworzeniem filmowego dzieła. Film ten, genialnie dopracowany, z dbałością w najdrobniejszych szczegółach przedstawia tragedię Titanica, odzwierciedlając klimat ówczesnych czasów i emocje pasażerów.

Za pomocą technologii komputerowej James Cameron stworzył film na miarę wszechczasów, który zachwyca po dziś dzień nie tylko rozmachem i historią romantycznej miłości, ale też efektami specjalnymi, które jak na lata 1996-1997 rok są iście przełomowe.

Dla fana dzieła Camerona, tej filmowej historii oraz historii samego statku, ten tytuł niewątpliwie nie jest zwyczajną książką. Obcowanie z nią jest "arcycudowne" nie tylko przez wzgląd na dobrej jakości, barwne, duże kadry z filmu, ale też fotosy spoza planu i tekst, który jest dopełnieniem całości sprawiając, iż czytelnik może raz jeszcze powrócić na Titanica i ponownie przeżyć tę opowieść.

Jeśli więc chcecie przeczytać o tym jak wyglądała budowa planu zdjęciowego, współpraca z reżyserem, praca z aktorami i masą statystów; jak wyglądały przygotowania do tego przedsięwzięcia na wielką skalę - to to jest książka dla Was.
Natomiast jeśli po prostu kochacie film w reżyserii Jamesa Camerona - to to jest wręcz absolutny must have!

Opinia opublikowana na moim blogu:

Opinia do wydania anglojęzycznego (na moim blogu):

Więcej na temat mojej pasji jaką jest Titanic na specjalnej notce tematycznej na moim blogu (pod poniższym linkiem):

Książka opisuje od podszewki pracę...

Fantastyczna książka, którą czyta i przegląda się rewelacyjnie. Idealna lektura zarówno dla miłośników filmu jak i historii samego statku.

Titanic Jamesa Camerona to mój ukochany film. Obraz, który widziałem niezliczoną już ilość razy i ciągle chcę oglądać go od nowa. Nie mogłem więc nie nabyć tej pozycji, kiedy tylko nadarzyła się ku temu okazja, i nie pochłonąć jej dość łapczywie, choć starałem się delektować tą... hmmm... raczej nie książką, a albumem formatu B4.

Początek, muszę to przyznać z ciężkim serce, nie jest zbyt wciągający. Po wstępie Camerona opowiadającym o jego osobistych podróżach do wraku Titanica, następują rozdziały, które wciągnęłyby mnie bardziej, gdybym nie oglądał wcześniej dokumentu o kręceniu filmu dołączonego do 2-płytowego wydania filmu. Nie znaczy to jednak, że nie znajdziemy w tekście nic nowego, bo nie znanych mi wcześniej ciekawostek również i tu nie brakuje.

W połowie jednak książka się rozkręca i fakty w niej przedstawione, to prawdziwa skarbnica wiedzy o kręceniu filmu. Dowiadujemy się m.in. że DiCaprio zgodził się zagrać w Titanicu z dwóch powodów: bo to głównie romans a nie film katastroficzny, i ponieważ rolę Rose miała zagrać Kate Winslet, albo jak uczono aktorów (nawet statystów) etykiety z tamtych lat, żeby całość wyglądała realistycznie, czy np. że scena gdy Jack rysuje portret nagiej Rose została nakręcona pierwszego dnia zdjęć. Podobnych ciekawostek jest cała masa i tylko szkoda, ze czasem temat jest omówiony dość powierzchownie.

A teraz kwestia strony graficznej. Album jest kompilacją zdjęć zarówno znanych z filmu jak i relacjonujących działania na planie i udało się zachować równowagę pomiędzy nimi. W większości zdjęcia te są absolutnymi perełkami, jednak niektóre wykonane zostały w dość niskiej jakości.

Podsumowując "James Cameron's Titanic" to solidna pozycja, obowiązkowa dla fanów tego najdroższego niegdyś filmu w historii kina, a także rzecz intrygująca dla pasjonatów kina, którzy chcą poznać powstawanie typowego epic movie od podszewki. I to im przede wszystkim polecam te dzieło. Warto.

Początek, muszę to przyznać z ciężkim...

61 użytkowników ma tytuł James Cameron's Titanic na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł James Cameron's Titanic na półkach dodatkowych