Cienie

- e-book
- 2013-01-10
- 2013-01-10
- 3 min.
Opowiadanie Bolesława Prusa pod tytułem „ Cienie” początkowo wydaje się krótkim opisem zdarzenia, które mogło dotknąć wielu zwyczajnych ludzi. Pozorna błahość tego utworu sprawia jednak, że tekst i jego paraboliczny wymiar wzbudzają skrajne uczucia- zaskoczenie, niedowierzanie, a wreszcie i głęboką, filozoficzną refleksję nad losem człowieka w walce dobra ze złem. Symbolicznym znaczeniem jest tutaj obdarzona zarówno przyroda- ciemność i jasność, jak i człowiek ze swym atrybutem- latarnik i niezbędna w jego zawodzie latarenka. Także czas i przestrzeń w utworze stanowią pretekst do rozważań narratora nad drogami ludzkiego życia, ponieważ ciemna warszawska uliczka zmienia się w arenę walki dobra ze złem. To sprawia, że zdarzenie zaobserwowane przez anonimowego narratora urasta do rangi walki dwóch potęg o władzę nad światem.
Kup Cienie w ulubionej księgarni
- Lektury 5
- Bolesław Prus 4
- Literatura polska 4
- E-book 4
Tagi i tematy do książki Cienie
Cytaty z książki Cienie
W pomroce życia, gdzie po omacku błądzi nieszczęsny rodzaj ludzki, gdzie jedni rozbijają się o zawady, inni spadają w otchłań, a pewnej drogi nikt nie zna, gdzie na skrępowanego przesądami człowieka poluje zły przypadek, nędza i nienawiść - po ciemnych manowcach życia również uwijają się latarnicy. Każdy niesie drobny płomyk nad głową, każdy na swojej ścieżce roznieca światło, ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cienie
Refleksja po przeczytaniu noweli:
Ciemność - nie istnieje. Istnieje światło, ciemność jest brakiem światła.
Światło jest alegorią życia, miłości, prawdy oraz dobra. Alegorią Boga.
Ciężko żyć cały czas w świetle, ale warto walczyć. Gdy przyjdzie noc - o źródło światła. Gdy przyjdzie dzień - warto nie chować się w cieniu.
Warto też zauważyć, że światłem możemy dzielić się z innymi, rozświetlać drogę. Inni również mogą dzielić się z nami swoim światłem.
Dzieląc się światłem nie można nic stracić. Przy wspólnym korzystaniu z jednego źródła trzeba tylko uważać, by nie zostać zasłoniętym.
Refleksja po przeczytaniu noweli:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiemność - nie istnieje. Istnieje światło, ciemność jest brakiem światła.
Światło jest alegorią życia, miłości, prawdy oraz dobra. Alegorią Boga.
Warto też zauważyć, że światłem możemy dzielić się...
Bolesław Prus jest mistrzem formy krótkiej. Tą trzy-stronicową nowelę, utrzymał w klimacie tajemniczości. Wprowadził napięcie opisując mrok, stopniowo pożerający dzień.
Mamy do czynienia z niezwykłą nowelą, pełną przenośni i głęboką w przekazie.
Delikatne, nastrojowe pióro, kreślące żywe obrazy, jest tym co u tego wspaniałego pisarza cenię najbardziej.
Po raz kolejny zaangażowana społecznie twórczość Bolesława Prusa, urzekła mnie.
Tej niezwykłej noweli, o której jak sądzę długo będę pamiętał stawiam 9/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cienie" mają smutny wydźwięk, nie w związku z mrokiem, lecz anonimową postacią latarnika.
Mamy do czynienia z niezwykłą nowelą, pełną przenośni i głęboką w przekazie.
Delikatne, nastrojowe pióro, kreślące...
Wieczór, starcie dnia z nocą, triumf ciemności. Mrok wkrada się wszędzie, jedyna nadzieja w latarniku, który rozpala uliczne latarnie. Kim jest i czy można go odnaleźć?
Poetycki, zachęcające do refleksji opowiadanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoetycki, zachęcające do refleksji opowiadanie.
Króciuteńka historyjka w której występuje mrok i cienie – czyli pewne symbole. Miejsce akcji to Warszawa (najwidoczniej Bolesław Prus lubi to miasto uwzględniać w swoich utworach literackich). Jednym z bohaterów jest miejski latarnik. Niby nic, a jednak jest to refleksyjny tekst. Aczkolwiek wolę dłuższe dzieła Bolesława Prusa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzemykamy jak cienie przez ten świat, przyjrzenie się dokładniej takiemu cieniowi, okazuje się nie takie proste.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pesymistyczne, ale prawdziwe. Każdy z nas jest takim cieniem, a jeśli nie, to na pewno niektórzy z nas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKanon i moc wielkiego mistrza!
Kanon i moc wielkiego mistrza!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutne opowiadanie, ale jak mawiał Pan-Pijak spotykany przeze mnie w mojej dzielnicy pod sklepem: "taka (już) proza życia".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo piękna w swej prostocie nowela. Zmusza do refleksji i spojrzenia na ludzi wokół z innej perspektywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Każdy niesie drobny płomyk nad głową, każdy na swojej ścieżce roznieca światło, żyje niepoznany, trudzi się nieoceniony, a potem znika, jak cień..."